Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Iuris” – Prima ediție a Școlii de vară la Facultății de Drept

Universitatea din Oradea

„Iuris” – Prima ediție a Școlii de vară la Facultății de Drept

În seria evenimentelor menite să marcheze aniversarea a trei decenii de la reluarea învățământului superior juridic, Facultatea de Drept a Universității din Oradea organizează prima ediție a Școlii de vară „Iuris".

Cursurile estivale vor avea loc în perioada 11-13 iulie 2022 și se adresează elevilor din clasele a X-a până la clasa a XII-a, inclusiv.
„Acest demers își propune să ofere o perspectivă de ansamblu asupra oportunităților pe care le oferă absolvirea Facultății de Drept, prin prisma profesiilor care pot fi exercitate de absolvenții facultății noastre. Alegerea unei cariere reprezintă un moment deosebit de important în viața oricărui absolvent de liceu. Opțiunile sunt variate, iar o atare alegere este necesar a fi făcută în cunoștință de cauză, în condițiile în care oportunitățile sunt, de cele mai multe ori, identificate prin raportare la exemple, deopotrivă pozitive sau negative, iar nu prin prezentarea acestora într-un cadru organizat", consideră decanul Facultății de Drept, conf. univ. dr. Cristian Dumitru Miheș.
Activitățile școlii de vară se vor desfășura în incinta Facultății de Drept a Universităţii din Oradea, str. Bulevardul Gh. Magheru, nr. 26. La desfășurarea evenimentului își vor aduce contribuția cadre didactice ale Facultății de Drept, reprezentanți ai instituțiilor partenere, dar și studenți, membri ai ELSA Oradea.
„În aceste zile vom desfășura diferite activități care vor include atât vizita în Campusul principal al Universității din Oradea și vizite la instituțiile partenere, din domeniul juridic și al administrației publice", subliniază decanul Facultății de Drept, conf. univ. dr. Cristian Dumitru Miheș.
„Dragi elevi, mulțumind tuturor celor care s-au înscris deja, suntem convinși că Școala de vară «Iuris» va fi pentru voi doar un prim pas către studenție în domeniul Dreptului ori Științelor Administrative", a mai spus decanul Facultății de Drept. (B.C.)
 
Programul școlii de vară
18 iulie 2022
11.00 - Deschiderea Școlii de vară ,,Admiterea în profesiile juridice"
11.05 - 12.10 Judecător Loreley Mirea-Gajdo, vicepreședinte - Curtea de Apel Oradea:  Accesu lîn profesie, condiții, restricții și provocări ale judecătorului ,,din Civil"
12.10 - 13.10 Judecător Ovidiu Musta, Curtea de Apel Oradea: Specificul carierei judecătorului ,,din Penal"
Sesiune întrebări și răspunsuri (Q&A)
13.20 - 15.00
Judecător Rugea Carmen, Judecătoria Satu-Mare
Procuror Ciorba Eva, Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu-Mare
Examenul de admitere în profesie și provocările de la începutul carierei
Sesiune Q&A
19 iulie 2022
10.00 - 11.10 Procuror Sebastian Vălean, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea: Accesul în profesie, condiții, restricții și provocări ale procurorului
11.10 - 12.10 Avocat Adrian Stancu, decan al Baroului Bihor: Accesul în profesie, condiții, restricții și provocări ale avocatului
Sesiune Q&A
12.30 - 13.30 Avocat Marius Ghitea, Baroul Bihor, Examenul de admitere în profesie și provocările de la începutul carierei
Sesiune Q&A
20 iulie 2022
10.00 - 11.00 Consilier juridic Ioana Sasu-Sbârciog - decan al C.C.J. Bihor: Accesul în profesie, condiții, restricții și provocări ale procurorului
Sesiune Q&A
11.10 - 13.00 Despre interviu, ca probă de concurs, sau ca etapă de angajare în profesie
Sesiune Q&A
13.00 - Închiderea Școlii de vară ,,Admiterea în profesiile juridice"
Pentru alte relații suplimentare, vă rog să ne scrieți la: cristian.mihes@uoradea.ro
Decan,
conf. univ. dr. Cristian Dumitru Miheș

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:11 Ora de vară a Europei de Est