Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Laura și Sebi de la„Călător în bascheți” și-au spus povestea de succes în grădina Casei Darvas – La Roche

Laura Vereha și Sebastian Secan sunt inițiatorii proiectului „Călător în bascheți”

Laura și Sebi de la„Călător în bascheți” și-au spus povestea de succes în grădina Casei Darvas – La Roche

Grădina Casei Darvas - La Roche a găzduit, joi seara (7 iulie 2022), un nou eveniment care a stârnit interesul orădenilor. Laura Vereha și Sebastian Secan, inițiatorii proiectului „Călător în bascheți", unul dintre cele mai citite bloguri de călătorii din România, și-au spus povestea și au oferit ponturi despre o vacanță reușită.

Oradea Heritage continuă organizarea evenimentelor la Casa Darvas - La Roche, punând astfel în valoare patrimoniul arhitectural și colecția impresionantă a obiectelor expuse în cadrul expozițiilor permanente.
În luna iulie, evenimentele serilor Joia la Darvas vor fi dedicate călătoriilor, primii invitați fiind Sebi și Laura, datorită succesului de care se bucură în mediul online.
Cei doi au ajuns până acum în 46 de țări din Asia, Africa sau America, dar cel mai mult iubesc România, unde se întorc de fiecare dată cu mult drag și dor, iar Oradea este unul dintre orașele lor de suflet. 
„De multe, noi, cei care locuim aici, nu avem întotdeauna o privire atât de obiectivă asupra orașului precum o au cei care vin să ne viziteze din afară. Le mulțumesc celor de la Călător în bascheți pentru modul în care vorbesc despre frumusețea și patrimoniul nostru. Cu siguranță ceea ce fac ei, alături de echipa Oradea Heritage, ajută la creșterea numărului de turiști, lucru care nu poate decât să ne bucure și să ne provoace la noi proiecte de dezvoltare", a punctat în cadrul evenimentului Arina Moș, viceprimarul orașului Oradea.
Povestea celor de la „Călător în bascheți" și ponturile pe care le au legate de călătorii au stârnit interesul publicului prin multitudinea de întrebări adresate de cei prezenți.
Printre recomandările venite de la Sebi și Laura s-au aflat: biletele de avion să fie cumpărate în timpul săptămânii, în special în ziua de marți, călătoriile să fie în extra-sezon și fiecare călătorie să fie realizată numai după încheierea poliței pentru asigurare de sănătate.
Pe lista lor de preferințe destinația principală este România, iar când vorbim de vacanțe în afară, topul este completat de Portugalia, Italia, dar și Asia.
„România este încă vie prin locurile autentice pe care le are, prin tradiții, prin obiceiuri care în alte locuri s-au pierdut. Este locul unde te bucuri de mirosul și gustul pâinii pe vatră sau unde poți să vezi turmele de animale ce se întorc seara de pe pășune. Să nu uităm că în cea mai mare parte din Europa se alocă sume importante de bani pentru ca aceste tradiții să fie reconstituite. Noi le avem, trebuie doar să avem ochi pentru ele și să le păstrăm vii în continuare", a punctat Sebastian Secan.
Printre destinațiile în care cei doi își doresc să ajungă se află Noua Zeelandă, America sau Insulele Cook. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:33 Ora de vară a Europei de Est