Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Europa pe un platou”

Miercuri, la Gr. Șc. “Andrei Șaguna” din Oradea

„Europa pe un platou”

Cristina Maria Dulău, profesoara de limba engleză, de la Grupul Școlar „Andrei Șaguna” din Oradea a avut inițiativa organizării, ieri (miercuri, 6 mai 2009), împreună cu un grup de profesori și maiștri instructori (Patricia Pop, Virginia Cirez, Voichița Popa, Felicia Burcia...) a unei expoziții culinare, intitulate „Europe on a plate” („Europa pe un platou”), cuprinzând mâncăruri tradiționale reprezentative din 12 state ale Uniunii Europene. Maeștrii într-ale gătitului au fost elevii clasei a X-a G, profil alimentație publică (ospătari-bucătari).

 Ce a ieșit, veți putea constata singuri, admirând și ... salivând!
Totul... la superlativ!
 Nu exagerăm deloc spunându-vă, așa după cum a apreciat și directorul liceului, prof. ing. Gretta Postole, că totul a fost la superlativ, organizare, expunerea produselor, elevi disciplinați, ordonați și orientați, ca adevărați comercianți, o pavoazare în ton cu tema, ce denotă documentare și creativitate din partea profesoarei de engleză, dar mai cu seamă, produse care îți trăgeau cu ochiul, prezentate cu gust și rafinament artistic.
 Manifestarea „șogunilor” orădeni nu ne mai miră deloc pentru că nu e o întâmplare. La fel de reușite au fost și acțiunile anterioare (de Halloween și Ziua îndrăgostiților...) despre care am scris, și care poartă „marca” Cristina Maria Dulău și a celorlalți colegi, profesori și maiștri instructori.
 Salate, creme, ciorbe, șnițel, plăcintă, sarmale, mămăliguță...
 Timea Albert și Viorel Chiș au pregătit mâncăruri franțuzești (choux a la creme, salată de beuf), ei reprezentând Franța; Szegedi Brigitta și Juanita Ghitea (Ungaria) – Bab gulaș, cirighele și gomboți cu prune; Lavinia Becheanu și Teodora Lazăr (Olanda) – pancake cu fructe și ciocolată, pui cu ananas; Andreea Lazăr și Anamaria Toader (Polonia) – vărzar și colțunași cu gem; Alexandra Sasca și Beke Ligia (Anglia) – fursecuri, briose, șuncă cu ouă; Anamaria Lăcătuș și Ionuț Pașca (Belgia) – gaufre, fructe de mare cu cartofi pai; Vlăduț Crăciun și Daciana Dacin (Grecia) – salată Tzatziki; Szilagyi Alexandra și Anamaria Bodogai (Germania) – cârnat cu varză călită și leberwurst; Ostvath Livia și Ioana Monenciu (Spania) – paella, tortilla și cremă catalană; Roxana Roxin și Eric Macavei (Italia) – pizza, spaghete cu sos de ciuperci și prăjitură Tiramisu; Halasz Eniko și Cristina Damșe (Austria) – plăcintă cu mere, șnițel vienez și apple pie; Bianca Buzaș și Oana Florea (România) – platou tradițional cu slănină, brânză și ceapă, sărmăluțe, mămăliguță, țuică și vin roșu de Diosig.
 Ce spuneți? Nu-i așa că vă lasă gura... apă? Dar a venit și vremea gustării și premierii...
 Premiile acordate
 Polonia - premiu pentru "traznitii coltunasi/cu branza aromati"
  Anglia - pentru "ochiuri mirate/cu sunca asortate"
  Belgia - pentru "ca ne ofera goffre cu maniera!"
  Olanda - premiu pentru "exotica garnitura si piramida clatitelor"
  Romania - pentru "imbelsugata masa si "mamaliga cat un soare"
  Ungaria - pentru "un gulas reusit/cu galuste garnisit"
  Austria - pentru "snitel austriac, ca la Viena preparat"
  Italia - "pene pestrite asezonate cu fite"
  Spania -pentru "Catalanii cei mai cei/pentru tortul lor frumos/ ca taurul fioros"
  Germania - "strudel aromat cu leber asezonat"
  Grecia - pentru "salata gustoasa/de la Egeea inspirata"
  Franta - pentru "lebede albinde in islere dospinde
 ***
 Câștigătorii concursului de istorie
 Printre „degustători”, i-am reperat și pe câștigătorii medaliei de bronz (Kovacs Brigitta, Teodora Lucaciu și Alina Gabor – din IX A) la concursul de istorie...
Așa am ajuns să aflăm și despre concursul de istorie ce a avut loc tot miercuri, la nivelul liceului, organizat de catedra de istorie-geografie și religie (prof. Olivia David, Corina Precup și Simona Bot). Pe primul loc s-au situat Ioana Jucan, Loredana Buzle și Luminița Burlău (din XII G), iar pe treapta a doua – echipajul clasei a IX-a B.
  Prin acest concurs au fost marcate cele trei evenimente din 9 mai: Ziua independenței, Ziua Victoriei și Ziua Europei. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Europa pe un platou”. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:03:21 Ora standard a Europei de Est