Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Voi aveți aici ceea ce nimeni nu are în țară”

Festivalul Național de Folk Băile Felix

,,Voi aveți aici ceea ce nimeni nu are în țară”

Festivalul Național de Folk Băile Felix 2022 s-a încheiat de câteva zile, dar ecourile lui nu s-au stins încă din memoria noastră. Cele două seri magice de 25 și 26 iunie au reunit pe scenă folkiști din toată țara într-un regal artistic care a ajuns la sufletele tuturor celor prezenți: turiști, localnici, bihoreni și iubitori de folk veniți special la Felix pentru acest eveniment. Organizatorii, Asociația Culturală Pro Lirica Oradea, condusă de poeta Mihaela Dindelegan, și Primăria Sânmartin, sub mandatul primarului Cristian Laza, au cules roadele unei colaborări speciale, care va continua și în anii următori, vorba Mihaelei.

,,Voi aveți aici ceea ce nimeni nu are în țară", a spus îndrăgitul Mircea Vintilă, într-o entuziastă manifestare de admirație pentru ediția din acest an a Festivalului. Și, într-adevăr, superba locație din Băile Felix, sonorizarea de înaltă calitate, artiștii plini de vocație și dăruire au făcut ca publicul spectator să se transforme într-un ambasador al sufletului nostru peste tot unde se vor întoarce acasă. Încă din deschiderea evenimentului, cele aproape 400 de scaune aduse de Primăria Sânmartin au fost pline, la fel și băncile și zonele de relaxare din jurul piațetei aflate la intrarea în Felix. Astfel că elevii Grupului vocal - instrumental ,,Floare de lotus" ai Liceului Tehnologic Felix, coordonați de doamna profesoară Loredana Pantea, au deschis Festivalul în ropote lungi de aplauze. Cu același entuziasm au fost întâmpinați pe scenă și următorii artiști, Mihaela Simai (Oradea), Adriana Maria Andreica (Cluj-Napoca), Monica Mihaela Cojocaru (Arad), Raul Silaghi (Oradea), Corina și George Nica (Brașov), într-o succesiune de cântece sensibile și emoționante.
Legendara trupă ,,Focul viu" a dovedit și în Băile Felix că își merită cu prisosință numele, evoluția lor incendiind spiritele celor prezenți cu melodii energice, pline de entuziasm și voie bună. Spectatorii au cântat împreună cu artiștii, iar cei mai curajoși au dansat pe iarba din apropierea scenei. A fost apoi rândul lui Mircea Bodolan să impresioneze publicul până la lacrimi cu o prestație elegantă, cu un timbru vocal grav și cu piese pline de încărcătură emoțională. Fiind ziua lui de naștere, organizatorii și artiștii i-au pregătit o surpriză, urcând pe scenă alături de el și cântând, împreună cu publicul La mulți ani!. Prima seară a Festivalului de folk a fost închisă de Mircea Vintilă, pe care spectatorii nu l-au lăsat să coboare de pe scenă până aproape de miezul nopții. Și, pentru a-i dovedi aprecierea, au cântat și au aplaudat în picioare.
Muzică și poezie, într-un regal artistic
Ziua de duminică a debutat cu reuniunea poeților care și-au prezentat noile apariții editoriale. Corina Nica din Brașov, Ioan Vasile Marcu din Arad, Nicu Pirtea și Angelica Miara din Ștei, Mihaela Dindelegan din Oradea au umplut piațeta din Băile Felix de emoții, lacrimi, bucurie, nostalgie. Timp de aproape două ore s-a recitat și au fost povestite evenimente, întâmplări, sentimente care au determinat verva creatoare de frumos. Chiar dacă soarele a devenit între timp arzător, emoțiile pe care poeții le-au avut de transmis au fost mai puternice decât acesta.
Ora 19.00, a debutului celei de-a doua seri de spectacole, a găsit iar scaunele pline de spectatori dornici să-și umple sufletele de energie și frumos. De data aceasta, rolul de a deschide evenimentul a revenit gazdelor Cristina Pantea (voce) și Andrei Vesea (chitară), doi tineri talentați, care au reușit să cucerească anul trecut atenția lui Aurelian Temișan. Raul Bochiș, tânărul folkist orădean care este și profesor de chitară, a cedat din timpul lui de spectacol pentru elevii pe care-i pregătește, însoțind pe scenă grupul ,,Tineri chitariști". Un gest recompensat cu aplauze din partea spectatorilor și recunoștință din partea părinților. Au urmat: Carmen Ifrim Săsărman (Ștei), tânărul Andrei Arad (Oradea) și Adina Hodișan (Oradea), fiecare cu stilul unic și emoția specială pe care au transmis-o publicului.
Folkistul Florin Paul Camen din Hunedoara, al cărui talent fusese descoperit și promovat în urmă cu aproape 30 de ani de regretatul Adrian Păunescu, a impresionat în mod cu totul special publicul din Băile Felix, mulți ridicându-se de pe scaune la sfârșitul prestației sale pentru a cumpăra CD-uri. Șarmantul Cătălin Stepa, fiul regretatei Tatiana Stepa, a dovedit încă o dată că are un farmec special și se bucură de o admirație deosebită din partea spectatorilor. Interpretând piese de-ale mamei sale, dar și compoziții proprii, Cătălin a vrăjit publicul și doar norii amenințători de furtună i-au permis să se retragă de pe scenă înainte de căderea întunericului.
Profund, distins și cu o prestație de corifeu al muzicii folk, Florin Săsărman a magnetizat spectatorii, făcându-i să rămână pe scaune, în ciuda agitației vântului, a norilor plumburii și a fulgerelor. Ducu Bertzi & Friends (Irina Furdui - vioară și Constantin Neculae - chitară) au încheiat o seară de vis, cântând în timpul ploii, cu oamenii adunați de jur împrejurul scenei, acoperiți cu folii sau umbrele de soare, ori pur și simplu sfidând ploaia până la oprirea acesteia.  
Pe toată durata Festivalului s-a simțit foamea și setea publicului pentru astfel de evenimente, o necesitate generată de limitările extreme din cei doi ani de pandemie, dar și de plăcerea pe care muzica și poezia de calitate o generează în sufletul oamenilor. Satisfacția finală, sentimentul de împlinire și bucuria cu care toți au plecat de la Festival, ecourile deosebit de pozitive care continuă să se adune, dovedesc că Festivalul Național de Folk din Băile Felix a fost o reușită deplină. Festivalul a fost prezentat de poeta Mihaela Dindelegan, care a făcut oficiile de gazdă. Înregistrările întregului eveniment sunt disponibile pe canalul You Tube FAN MEDIA Oradea. Să ne revedem cu bine la următoarea ediție.
Roxana Popescu & Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (81 de poze) în Galeria foto: ,,Voi aveți aici ceea ce nimeni nu are în țară”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:19 Ora de vară a Europei de Est