Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

,,Voi aveți aici ceea ce nimeni nu are în țară”

Festivalul Național de Folk Băile Felix

,,Voi aveți aici ceea ce nimeni nu are în țară”

Festivalul Național de Folk Băile Felix 2022 s-a încheiat de câteva zile, dar ecourile lui nu s-au stins încă din memoria noastră. Cele două seri magice de 25 și 26 iunie au reunit pe scenă folkiști din toată țara într-un regal artistic care a ajuns la sufletele tuturor celor prezenți: turiști, localnici, bihoreni și iubitori de folk veniți special la Felix pentru acest eveniment. Organizatorii, Asociația Culturală Pro Lirica Oradea, condusă de poeta Mihaela Dindelegan, și Primăria Sânmartin, sub mandatul primarului Cristian Laza, au cules roadele unei colaborări speciale, care va continua și în anii următori, vorba Mihaelei.

,,Voi aveți aici ceea ce nimeni nu are în țară", a spus îndrăgitul Mircea Vintilă, într-o entuziastă manifestare de admirație pentru ediția din acest an a Festivalului. Și, într-adevăr, superba locație din Băile Felix, sonorizarea de înaltă calitate, artiștii plini de vocație și dăruire au făcut ca publicul spectator să se transforme într-un ambasador al sufletului nostru peste tot unde se vor întoarce acasă. Încă din deschiderea evenimentului, cele aproape 400 de scaune aduse de Primăria Sânmartin au fost pline, la fel și băncile și zonele de relaxare din jurul piațetei aflate la intrarea în Felix. Astfel că elevii Grupului vocal - instrumental ,,Floare de lotus" ai Liceului Tehnologic Felix, coordonați de doamna profesoară Loredana Pantea, au deschis Festivalul în ropote lungi de aplauze. Cu același entuziasm au fost întâmpinați pe scenă și următorii artiști, Mihaela Simai (Oradea), Adriana Maria Andreica (Cluj-Napoca), Monica Mihaela Cojocaru (Arad), Raul Silaghi (Oradea), Corina și George Nica (Brașov), într-o succesiune de cântece sensibile și emoționante.
Legendara trupă ,,Focul viu" a dovedit și în Băile Felix că își merită cu prisosință numele, evoluția lor incendiind spiritele celor prezenți cu melodii energice, pline de entuziasm și voie bună. Spectatorii au cântat împreună cu artiștii, iar cei mai curajoși au dansat pe iarba din apropierea scenei. A fost apoi rândul lui Mircea Bodolan să impresioneze publicul până la lacrimi cu o prestație elegantă, cu un timbru vocal grav și cu piese pline de încărcătură emoțională. Fiind ziua lui de naștere, organizatorii și artiștii i-au pregătit o surpriză, urcând pe scenă alături de el și cântând, împreună cu publicul La mulți ani!. Prima seară a Festivalului de folk a fost închisă de Mircea Vintilă, pe care spectatorii nu l-au lăsat să coboare de pe scenă până aproape de miezul nopții. Și, pentru a-i dovedi aprecierea, au cântat și au aplaudat în picioare.
Muzică și poezie, într-un regal artistic
Ziua de duminică a debutat cu reuniunea poeților care și-au prezentat noile apariții editoriale. Corina Nica din Brașov, Ioan Vasile Marcu din Arad, Nicu Pirtea și Angelica Miara din Ștei, Mihaela Dindelegan din Oradea au umplut piațeta din Băile Felix de emoții, lacrimi, bucurie, nostalgie. Timp de aproape două ore s-a recitat și au fost povestite evenimente, întâmplări, sentimente care au determinat verva creatoare de frumos. Chiar dacă soarele a devenit între timp arzător, emoțiile pe care poeții le-au avut de transmis au fost mai puternice decât acesta.
Ora 19.00, a debutului celei de-a doua seri de spectacole, a găsit iar scaunele pline de spectatori dornici să-și umple sufletele de energie și frumos. De data aceasta, rolul de a deschide evenimentul a revenit gazdelor Cristina Pantea (voce) și Andrei Vesea (chitară), doi tineri talentați, care au reușit să cucerească anul trecut atenția lui Aurelian Temișan. Raul Bochiș, tânărul folkist orădean care este și profesor de chitară, a cedat din timpul lui de spectacol pentru elevii pe care-i pregătește, însoțind pe scenă grupul ,,Tineri chitariști". Un gest recompensat cu aplauze din partea spectatorilor și recunoștință din partea părinților. Au urmat: Carmen Ifrim Săsărman (Ștei), tânărul Andrei Arad (Oradea) și Adina Hodișan (Oradea), fiecare cu stilul unic și emoția specială pe care au transmis-o publicului.
Folkistul Florin Paul Camen din Hunedoara, al cărui talent fusese descoperit și promovat în urmă cu aproape 30 de ani de regretatul Adrian Păunescu, a impresionat în mod cu totul special publicul din Băile Felix, mulți ridicându-se de pe scaune la sfârșitul prestației sale pentru a cumpăra CD-uri. Șarmantul Cătălin Stepa, fiul regretatei Tatiana Stepa, a dovedit încă o dată că are un farmec special și se bucură de o admirație deosebită din partea spectatorilor. Interpretând piese de-ale mamei sale, dar și compoziții proprii, Cătălin a vrăjit publicul și doar norii amenințători de furtună i-au permis să se retragă de pe scenă înainte de căderea întunericului.
Profund, distins și cu o prestație de corifeu al muzicii folk, Florin Săsărman a magnetizat spectatorii, făcându-i să rămână pe scaune, în ciuda agitației vântului, a norilor plumburii și a fulgerelor. Ducu Bertzi & Friends (Irina Furdui - vioară și Constantin Neculae - chitară) au încheiat o seară de vis, cântând în timpul ploii, cu oamenii adunați de jur împrejurul scenei, acoperiți cu folii sau umbrele de soare, ori pur și simplu sfidând ploaia până la oprirea acesteia.  
Pe toată durata Festivalului s-a simțit foamea și setea publicului pentru astfel de evenimente, o necesitate generată de limitările extreme din cei doi ani de pandemie, dar și de plăcerea pe care muzica și poezia de calitate o generează în sufletul oamenilor. Satisfacția finală, sentimentul de împlinire și bucuria cu care toți au plecat de la Festival, ecourile deosebit de pozitive care continuă să se adune, dovedesc că Festivalul Național de Folk din Băile Felix a fost o reușită deplină. Festivalul a fost prezentat de poeta Mihaela Dindelegan, care a făcut oficiile de gazdă. Înregistrările întregului eveniment sunt disponibile pe canalul You Tube FAN MEDIA Oradea. Să ne revedem cu bine la următoarea ediție.
Roxana Popescu & Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (81 de poze) în Galeria foto: ,,Voi aveți aici ceea ce nimeni nu are în țară”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:34:50 Ora standard a Europei de Est