Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2025

Înscrieri deschise pentru elevi și profesori la concursul național de tehnologii digitale inovatoare – 3DUTECH 2025, concurs inclus în calendarul Ministerului Educației (P)

Elevi si robot – 3DUTECH
3DUTECH a lansat pentru toți elevii și profesorii din România un nou Concurs național de tehnologii digitale inovatoare. Cele mai creative proiecte care vor îmbina Inteligența Artificială, modelarea și printarea 3D și robotica vor fi premiate. Înscrierea este gratuită, iar concursul este inclus în calendarul Ministerului Educației. Tema acestei ediții a Concursului național 3DUTECH este AI For Good – noi tehnologii pentru un viitor mai bun.
Participanții vor avea ocazia să-și pună creativitatea și abilitățile tehnice la lucru pentru a dezvolta soluții inovatoare cu impact real și cele mai bune proiecte pot câștiga premii importante.

Concursul se desfășoară în perioada 1 februarie – 30 mai 2025 și vizează toți elevii și profesorii din învățământul preuniversitar din România, indiferent de specializare, județ sau tipul școlii. Înscrierea este gratuită pentru echipele de elevi și profesori până pe 20 aprilie, care își pot trimite proiectele până la data de 9 mai 2025 pe adresa contact@3dutech.ro.

Concurs național „AI For Good – noi tehnologii pentru un viitor mai bun”
Elevii din toată țara sunt provocați să creeze un sistem inteligent (robot, dronă, dispozitiv, etc) bazat pe inteligență artificială care să răspundă la o problemă identificată și formulată de fiecare echipă și care să aibă legătură cu unul dintre următoarele domenii: educație, dezvoltare durabilă sau situații de urgență.

Tema acestei ediții este „AI For Good – noi tehnologii pentru un viitor mai bun”.

Pot participa echipe formate exclusiv din elevi sau din elevi coordonați de profesori. Participarea este gratuită. Concursul este inclus în Calendarul Ministerului Educației.

Anul acesta, participanții vor fi nevoiți să identifice și să formuleze o problemă având legătură cu unul dintre cele trei domenii (educație, dezvoltare durabilă sau situații de urgență), să elaboreze un concept pentru sistemul inteligent și la final să fabrice un prototip al acestuia.

Astfel, cei înscriși vor avea oportunitatea de a-și expune propriile idei folosind aplicații din domeniul modelării și imprimării 3D, roboticii și inteligenței artificiale pentru realizarea acestui concept.

Calendarul concursului național 3DUTECH
înscriere echipe 1 feb – 20 apr 2025;
înscriere proiecte 1 feb – 9 mai 2025;
preselecție proiecte 12 – 16 mai 2025;
prezentare proiecte, jurizare și anunțare câștigători 19 – 23 mai 2025;
acordare premii 26 – 30 mai 2025.
Participanții trebuie să țină cont de câteva aspecte importante în realizarea proiectului:
Soluția este adresată oricărei persoane.
Soluția este ușor de înțeles și integrat.
Soluția/ produsul nu este periculos pentru persoanele care îl folosesc.
Obiectul integrat în soluția elaborată poate fi fabricat cu ajutorul imprimantei 3D (parțial- minim 30% sau integral).
Design-ul este propriu și nu încalcă drepturile de autor ale altor designeri.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Arina Moș este noul președinte

Nouă conducere în Organizația Femeilor Liberale Oradea

Arina Moș este noul președinte

Miercuri, 29 iunie 2022, au avut loc alegerile pentru noul birou politic local al Organizației Femeilor Liberale din municipiul Oradea. Evenimentul a reunit peste 100 de femei liberale din municipiu,care și-au ales noua conducere a biroului, dar și componența acestuia.

Pentru poziția de președinte a fost aleasă Arina Moș, vicepreședinte al PNL în Biroul politic județean al PNL Bihor, și totodată viceprimar al municipiului Oradea. Alături de ea, Ligia Oala și Camelia Buhaș au fost alese în pozițiile de prim-vicepreședinți în biroul organizației. De profesie jurist, Ligia Oala este actualul director de cabinet al Cancelariei Instituției Prefectului din județul Bihor. Medic legist și consilier local PNL la Primăria municipiului Oradea, Camelia Buhaș, după cinci ani la conducerea OFL Oradea, a predat ștafeta Arinei Moș.
În cadrul evenimentului au participat Ilie Bolojan, președinte al PNL Bihor și președinte al Consiliului Județean Bihor, Florin Birta, președinte al PNL Oradea și primar al municipiului Oradea, precum și Florica Cherecheș, actual președinte al Organizației Femeilor Liberale din România. Înainte de începerea procesului de votare fiecare dintre cei amintiți au transmis câte un mesaj de susținere pentru organizație, în timp ce, Camelia Buhaș și-a prezentat raportul de activitate din mandatul în funcția de președinte pentru perioada 2017-2022.
,,Nu este atât de importantă cota de gen într-o societate care tinde către dezvoltare, cât sunt de importante: cota de competență, cota de responsabilitate și cota de muncă în echipă. Acestea sunt coordonatele care ar trebui să ghideze fiecare organizație politică", a precizat Ilie Bolojan la deschiderea evenimentului. Acesta a ținut să le mulțumească femeilor liberale pentru susținerea politică dovedită în ultimii ani, dar și pentru spiritul de echipă manifestat prin prezență și implicare.
,,Doamna Moș are întreaga mea susținere având în vedere atât competențele sale administrative și profesionale, fiindu-mi un sprijin în Primăria municipiului Oradea, cât și cele politice, prin implicarea din calitatea de simplu membru până la funcția de vicepreședinte al PNL Bihor", a declarat dl Florin Birta.
,,Din capul locului, vă spun că nu îmi propun să conduc această organizație doar de dragul unei funcții în plus. Nu simt nevoia unei noi titulaturi la rever. Îmi doresc să fiu înconjurată, în OFL, de femei serioase, puternice, cu realizări profesionale, hotărâte să schimbe ceva în jurul lor. O organizație care își stabilește obiective clare și le îndeplinește, fără să caute alibiuri. În anii ce vin, avem nevoie de evenimente care să ne unească, de inițiative multiple care să stimuleze un cadru cât mai larg de participare, deoarece OFL nu poate fi o organizație cu circuit închis.
Țin ca OFL să devină cadrul în care să se dezvolte femei tinere, femei frumoase, și deștepte, care să primească sprijinul membrelor cu experiență. Extrem de important pentru viitorul acestui partid, avem nevoie de femei lideri pentru PNL", a declarat Arina Moș în cadrul prezentării propriei candidaturi pentru funcția de președinte al OFL Oradea.
În a doua parte a evenimentului s-a desfășurat procesul electoral. Astfel că, pentru cele 10 locuri de vicepreședinți au candidat 15 femei, în timp ce, pentru cele 15 locuri de membri, au candidat 18 femei liberale.
Noua componență a biroului politic OFL Oradea este:
Președinte: Arina Patricia Simina Moș
Prim-vicepreședinți:
Ligia Oala
Camelia Liana Buhaș
Trezorier: Mădălina Cormoș
Vicepreședinți:
Camelia Dulca
Paula Marian
Ancuța Florina Șchiop
Nicoleta Faur
Ioana Teodora Mocan
Liliana Moșincat
Luminița Vulcu
Anca Popescu
Cristina Ioana Todoran
Simona Martin
Membri:
Maria Ardeleanu
Mariana Onuțan
Monica Ambro
Ramona Mateaș
Nela Herman
Maria Letea
Ioana Pop Coman
Valeria Ana Trifa
Adriana Farkas
Elena Popa
Cristina Maria Parasca Marc
Alexandra Popa
Mihaela Cecilia Codrea
Liliana Bungău
Mihaela Popoviciu
Secretar general: Alina-Maria Balaj
Secretar general adjunct:
Loredana Mihăescu
Olivia Popovici
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Arina Moș este noul președinte.

Trimite email
vineri, 7 februarie 2025, 17:40:00 Ora standard a Europei de Est