Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Videoconferință cu primarii bihoreni privind gestionarea resursei de apă

Joi, prefectul Dumitru Țiplea a convocat

Videoconferință cu primarii bihoreni privind gestionarea resursei de apă

Prefectul Dumitru Țiplea a convocat joi, 30 iunie 2022, ora 10.00, o videoconferință cu primarii bihoreni privind gestionarea resursei de apă în contextul declanșării codului roșu de caniculă, dar și a modificării condițiilor climatice la nivelul județului Bihor.

La ședință au participat reprezentanții conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana", Companiei de Apă Oradea, Administrației Bazinale de Apă Crișuri, precum și reprezentanții celor 101 unități administrativ-teritoriale din Bihor.
Discuțiile au vizat gestionarea eficientă a resurselor de apă atât pe termen scurt, în condițiile codului roșu de caniculă din această perioadă, cât și pe termen lung, în contextul modificărilor climatice în Câmpia de Vest.
Directorul general ABA Crișuri, Pásztor Sándor, a prezentat un raport comparativ privind nivelul mediu al forajelor la nivelul județului, precizând că nivelurile înregistrează valori negative față de anii anteriori, astfel: Diosig minus 40 cm, Sălard minus 50 cm, Salonta minus 20 cm, Oradea minus 180 cm, Livada de Bihor minus 200 cm, Tinca minus 60 cm. Directorul ABA Crișuri a subliniat că, deși situația nu este gravă, se impune luarea de măsuri preventive de economisire a apei, pentru a evita o situație de criză, pe fondul prognozelor meteorologice de caniculă din următoarele două luni.    
Inspectorul Șef ISU ,,Crișana", gen. Sorin Caba, a atras atenția asupra faptului că, de astăzi, la nivelul județului Bihor a fost declanșată starea de cod roșu de caniculă. Gen. Sorin Caba a reamintit faptul că, în urmă cu cca două luni, în data de 5 mai, la nivelul județului Bihor a fost pus în aplicare Planul de măsuri vizând realizarea acţiunilor de cooperare între prefect şi primari pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populaţiei. Planul, aprobat de prefectul Dumitru Țiplea, conține măsuri specifice pentru instituții, operatori economici și populație vizând minimizarea riscurilor aferente condițiilor de caniculă.
Directorul Companiei de Apă Oradea, Lucian Chindlea, a prezentat în sinteză Ghidul de bune practici privind exploatarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, elaborat la solicitarea prefectului Dumitru Țiplea. Ghidul oferă primarilor soluții tehnice pe termen lung, în funcție de sursa de apă (de suprafață, de mică adâncime și de mare adâncime), care pot sta la baza următoarelor planuri de investiții privind gestionarea apei la nivelul fiecărei unități-administrativ teritoriale. Directorul CAO a subliniat că în această perioadă consumul de apă potabilă s-a dublat la nivelul județului și principala problemă o reprezintă necontorizarea. O altă problemă identificată de directorul Lucian Chindlea o constituie utilizarea apei potabile pentru culturi și grădini, care aduce un dezechilibru major în sistemul de alimentare cu apă, proiectat și dimensionat pentru nevoi gospodărești, nu pentru irigații.
Prefectul Dumitru Țiplea a subliniat că ,,Toate datele indică faptul că ne așteaptă o criză a apei potabile în viitor. Resursa de apă scade de la an la an și trebuie gestionată cu maximă responsabilitate. Vom demara, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, o campanie de conștientizare a populației și în special a copiilor, asupra acestor aspecte. Totodată, atrag atenția primarilor să trateze cu prioritate și seriozitate gestionarea consumului de apă la nivel local. Risipa apei potabile trebuie să înceteze, altfel o vom plăti cu toții și, din păcate, copiii noștri o vor resimți cel mai acut".
Cancelaria Prefectului
Județul Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:07:23 Ora de vară a Europei de Est