Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Noi înregistrări, de această dată cu Orchestra de Muzică Populară Radio

Adrian Bojan:

Noi înregistrări, de această dată cu Orchestra de Muzică Populară Radio

În curând, vor apărea în media noi înregistrări ale lui Adrian Bojan, de această dată alături de Orchestra de Muzică Populară Radio, dirijată de maestrul Adrian Grigoraș, în studiourile Radiodifuziunii Române!

Este de remarcat faptul că în microuniversul rural se nasc și trăiesc oameni care cunosc, respectă şi pun în valoare elementele cultural-tradiţionale ale zonei în care convieţuiesc, prin cel mai autentic grai strămoşesc, exprimat prin melodiile populare interpretate de artişti valoroşi ai folclorului naţional. Este necesar însă ca aceste haruri să fie cultivate cu discernământ, să fie valorificate și etalate societăţii pentru ca astfel să apară un profesionist sau un artist renumit şi apreciat de comunitate.
Adrian Bojan este unul dintre aceștia, care a înţeles şi s-a dedicat cu talent şi har să promoveze cântecele populare din spațiul bihorean și din zona natală (comuna Sânnicolaul Român).
Dorinţa arzătoare de a transmite picătură cu picătură din fluviul tumultuos al creaţiei populare, precum şi a perseverenţei pentru culegerea de la strămoșii familiei a cântecelor populare au pus în evidență caracterele vocale interpretative ale lui Adrian Bojan, încadrându-l între interpreții merituoși ai muzicii populare bihorene.
A parcurs un drum lung, pentru că de mic copil s-a străduit să-și afirme talentul, prin participări la diferit concursuri, festivaluri locale și spectacole dedicate evenimentelor religioase, naționale și internaționale organizate de Uniunea Femeilor, Cercul Militar Oradea, Biblioteca virtuală Elit și autoritățile locale din județul Bihor.
Promovarea ca interpret vocal de muzică populară a lui Adrian Bojan, a fost susținută de către domnul ec. Ioan Degău, director al Bankcoop Bihor, ing. Miorița Săteanu, Munge Dumitru Marin - primarul comunei Sânnicolaul Român, prof. Ana Codrean Petrila - mentor, prof. Maria Matei și Roman Ioan Sorin - deputat în Parlamentul României.
Rezultatul tuturor evoluțiilor artistice s-au concretizat, recent, prin selecția organizată de Radiodifuziunea Română prin care se oferă șansa interpretului vocal Adrian Bojan de a înregistra 10 piese, din repertoriul personal, cu Orchestra de Muzică Populară Radio, dirijată de maestrul Adrian Grigoraș, în studiourile Radiodifuziunii Române! Aceste înregistrări se vor găsi în fonoteca Radiodifuziunii, alături de valoroasele cântece populare interpretate de renumiții și  consacrații interpreți bihoreni care ne fac cinste în țară și peste hotare prin evoluțiile lor artistice, precum: Maria Haiduc, Florica Bradu, Florica Zaha, Cornel Borza, Leontin Ciucur, Maria Sidea,Viorica Flintașu, Irina Mihoc și mulți alții. 
Selecția interpretului vocal Adrian Bojan pentru a realiza înregistrări la Radiodifuziunea Română este o dovadă a evoluției, sârguinței, a talentului dar mai ales a interesului dedicat promovării muzicii populare bihorene. Pentru toate acestea, Adrian Bojan merită felicitări și aprecieri pentru modul în care scoate în evidenţă valorile culturii rurale, ale acestor meleaguri, dar şi pentru că reușește să  dezvăluie și face cunoscute frumuseţile  tradiţionale ale datinilor spre a fi păstrate și transmise generaţiilor viitoare. 
Ing. Miorița Săteanu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:34:57 Ora standard a Europei de Est