Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Noi înregistrări, de această dată cu Orchestra de Muzică Populară Radio

Adrian Bojan:

Noi înregistrări, de această dată cu Orchestra de Muzică Populară Radio

În curând, vor apărea în media noi înregistrări ale lui Adrian Bojan, de această dată alături de Orchestra de Muzică Populară Radio, dirijată de maestrul Adrian Grigoraș, în studiourile Radiodifuziunii Române!

Este de remarcat faptul că în microuniversul rural se nasc și trăiesc oameni care cunosc, respectă şi pun în valoare elementele cultural-tradiţionale ale zonei în care convieţuiesc, prin cel mai autentic grai strămoşesc, exprimat prin melodiile populare interpretate de artişti valoroşi ai folclorului naţional. Este necesar însă ca aceste haruri să fie cultivate cu discernământ, să fie valorificate și etalate societăţii pentru ca astfel să apară un profesionist sau un artist renumit şi apreciat de comunitate.
Adrian Bojan este unul dintre aceștia, care a înţeles şi s-a dedicat cu talent şi har să promoveze cântecele populare din spațiul bihorean și din zona natală (comuna Sânnicolaul Român).
Dorinţa arzătoare de a transmite picătură cu picătură din fluviul tumultuos al creaţiei populare, precum şi a perseverenţei pentru culegerea de la strămoșii familiei a cântecelor populare au pus în evidență caracterele vocale interpretative ale lui Adrian Bojan, încadrându-l între interpreții merituoși ai muzicii populare bihorene.
A parcurs un drum lung, pentru că de mic copil s-a străduit să-și afirme talentul, prin participări la diferit concursuri, festivaluri locale și spectacole dedicate evenimentelor religioase, naționale și internaționale organizate de Uniunea Femeilor, Cercul Militar Oradea, Biblioteca virtuală Elit și autoritățile locale din județul Bihor.
Promovarea ca interpret vocal de muzică populară a lui Adrian Bojan, a fost susținută de către domnul ec. Ioan Degău, director al Bankcoop Bihor, ing. Miorița Săteanu, Munge Dumitru Marin - primarul comunei Sânnicolaul Român, prof. Ana Codrean Petrila - mentor, prof. Maria Matei și Roman Ioan Sorin - deputat în Parlamentul României.
Rezultatul tuturor evoluțiilor artistice s-au concretizat, recent, prin selecția organizată de Radiodifuziunea Română prin care se oferă șansa interpretului vocal Adrian Bojan de a înregistra 10 piese, din repertoriul personal, cu Orchestra de Muzică Populară Radio, dirijată de maestrul Adrian Grigoraș, în studiourile Radiodifuziunii Române! Aceste înregistrări se vor găsi în fonoteca Radiodifuziunii, alături de valoroasele cântece populare interpretate de renumiții și  consacrații interpreți bihoreni care ne fac cinste în țară și peste hotare prin evoluțiile lor artistice, precum: Maria Haiduc, Florica Bradu, Florica Zaha, Cornel Borza, Leontin Ciucur, Maria Sidea,Viorica Flintașu, Irina Mihoc și mulți alții. 
Selecția interpretului vocal Adrian Bojan pentru a realiza înregistrări la Radiodifuziunea Română este o dovadă a evoluției, sârguinței, a talentului dar mai ales a interesului dedicat promovării muzicii populare bihorene. Pentru toate acestea, Adrian Bojan merită felicitări și aprecieri pentru modul în care scoate în evidenţă valorile culturii rurale, ale acestor meleaguri, dar şi pentru că reușește să  dezvăluie și face cunoscute frumuseţile  tradiţionale ale datinilor spre a fi păstrate și transmise generaţiilor viitoare. 
Ing. Miorița Săteanu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:55:06 Ora de vară a Europei de Est