Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul Erasmus ,,Promovarea succesului școlar prin activități sportive”

Conferință de diseminare

Proiectul Erasmus ,,Promovarea succesului școlar prin activități sportive”

Marți, 28 iunie 2022, Școala Gimnazială Nr. 11 a organizat Conferința de diseminare a proiectului Erasmus+ „CROSSOVER", Promoting School Success through Sport, Ref. 2019-1-PT01-KA201-060900, 2019-2022 (Promovarea succesului școlar prin activități sportive).

Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de trei ani, timp în care cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Nr. 11 au desfășurat activități în cadrul unui parteneriat strategic la nivel internațional, cu școli și instituții din Portugalia, Italia, Cipru și Turcia.
Misiunea acestui proiect este de a promova succesul școlar și incluziunea prin reducerea ratei de abandon școlar, având ca strategie furnizarea unui program inovativ de activități pentru elevi, bazat pe principiile cumulate ale sportului, psihologiei și ale științelor educației, adaptat la diferite realități europene și aplicabil în contexte ale educației formale și/sau nonformale. Printre finalitățile acestuia se numără utilizarea activității fizice și a sportului ca instrumente de dezvoltare a  competențelor personale, sociale și de învățare (stima de sine, autocontrolul, angajamentul școlar).
În cadrul întâlnirii la care au participat în calitate de specialiști ai comunității educaționale, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Bihor, ai Universității din Oradea și ai unor instituții școlare din județ, echipa de proiect a prezentat invitaților cadrul general al proiectului și activitățile realizate pe parcursul celor trei ani.
Cuvântul de deschidere a fost rostit de doamna director profesor Șaitoș Alina-Loredana, care a întâmpinat invitații și a prezentat pe scurt proiectele Erasmus derulate de Școala Gimnazială Nr. 11. Doamna profesor Zoia Ciogu, membru în echipa de proiect, a pus în evidență în discursul dânsei plusvaloarea profesională pe care o aduce unui profesor participarea la proiectele europene. Doamna Ioana Sîrbu, profesor doctor în sociologie a prezentat aspecte teoretice ale proiectului, accentuând activitatea de cercetare cuprinsă în cadrul acestuia și procedura validării științifice a produsului final al proiectului: Programul „Crossover", care constituie un program de intervenție cu   activități practice pentru elevi de 12-14 ani. Doamna profesor Zaha Paula, în calitate de coordonator al proiectului, a prezentat aspecte din mobilitățile cadrelor didactice, care au participat, alături de elevi,la schimburi de experiență în Portugalia, Cipru și Italia. Doamna profesor Simuț Beatris a împărtășit impresii și recomandări din experiența practică din cadrul modulului pilot, în vederea aplicării activităților propuse la orele de educație fizică și dirigenție.
Doamna Dana Onița a împărtășit din perspectiva părinților elevilor implicați în activitățile proiectelor Erasmus+ și a remarcat importanța acestora pentru dezvoltarea personală și emoțională a fiecărui elev implicat în activități și mobilități, creșterea interesului pentru cunoașterea limbii engleze, a stimei de sine, a deschiderii către cunoașterea culturilor europene.
Întâlnirea a propus și o parte practică, interactivă, în care invitații au fost provocați să participe la o întrecere virtuală pe platforma kahoot.it, cu tematică sportivă și, de asemenea, să completeze un padlet pentru a oferi un feedback și a-și exprima impresiile despre activitățile prezentate.
Din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor a luat cuvântul domnul inspector Tiberiu Sîncelean, care a felicitat echipa de proiect și domnul inspector Alin Ștefănuț, care a apreciat astfel de demersuri și inițiative la nivel local.
Domnul profesor Radu Bitea, președinte al Asociației Județene de Fotbal Bihor, a apreciat munca organizatorilor și a îndemnat la continuarea activităților de implementare a proiectelor europene, ca o sursă de experiențe deosebite, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice, iar domnul profesor Șandra Mihai a remarcat importanța valențelor socio-emoționale, ca model de bună practică în cadrul activităților sportive.
În cele din urmă, întreaga activitate desfășurată la Școala Gimnazială Nr.11, prin prisma acestui proiect, a reprezentat un punct de reper în activitățile de conștientizare a importanței activităților sportive pentru promovarea succesului școlar.
Paula Zaha
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Proiectul Erasmus ,,Promovarea succesului școlar prin activități sportive”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:05 Ora de vară a Europei de Est