Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Învăţăceii de azi, profesioniştii de mâine

La Liceul Tehnologic „Unireaˮ Ştei

Învăţăceii de azi, profesioniştii de mâine

La Liceul Tehnologic „Unireaˮ Ştei, mulţi dintre elevii de la profilul Mecanic auto spun că pasiunea lor pentru mecanică a început în copilărie.

Unii îşi amintesc cum obişnuiau să repare maşinuţele şi jucăriile stricate, să monteze şi să demonteze diverse lucruri din casă, iar obiectele lor preferate erau şurubelniţele, piuliţele şi şuruburile. Alţii moştenesc această pasiune de la membrii familiei: tătici sau bunici pricepuţi în ale mecanicii auto. Alţi elevi devin pasionaţi în timp ce studiază acest domeniu la şcoală.
„Pentru că avem elevi pasionaţi şi pricepuţi, pe care ne dorim să îi apropiem şi mai mult de lumea științei, astfel încât să-i inspirăm în alegerea unei cariere în domeniul STEM, dar şi pentru că uneori „meseria face diferenţaˮ, desfăşurăm în perioada februarie - iunie 2022 proiectul „Învăţăceii de azi, profesioniştii de mâineˮ, la Liceul Tehnologic „Unireaˮ Şteiˮ, spune domnul director, prof. ing. Adrian Gruie.
Este unul dintre proiectele câștigătoare în cadrul programului Fondul Științescu Oradea, ediția a 4-a. Programul este implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea, finanțat de Romanian American Foundation, susținut de Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul donatorilor individuali și al finanțatorilor locali: Vernicolor, Fundația Elena Neagu, Golde Oradea, Qubiz, Decitex RO, VPK Packaging Salonta, Creatopy, Smartware, Sema Express, Nidec Oradea, Inter Broker de Asigurare, Vulcri, Accesa.
Cu ajutorul finanţării obţinute prin programul Ştiinţescu s-a relizat dotarea atelierelor auto ale şcolii cu echipamente şi aparaturi noi, moderne: un dulap cu șapte sertare echipat cu 196 de piese, un set de şurubelniţe profesionale de impact, o trusă cu şurubelniţe Torx, una cu chei tubulare (108 piese) şi una cu freze pentru curăţat orificiu injectoare, un tester de compresie pentru motor Diesel, un endoscop wireless, un redresor cu robot de pornire, o presă hidraulică de 12 tone şi o presă pentru bucşe, rulmenţi suspensie. Toate acestea au fost folosite de către elevii claselor a IX-a, a X-a şi a XI-a de la profilul mecanic auto, în cadrul lecţiilor şi aplicaţiilor practice, a stagiilor de pregătire practică, sub îndrumarea profesorilor coordonatori, în perioada februarie - iunie 2022.
Pentru a ţine pasul cu tendinţele din domeniul auto, elevii şcolii au lucrat la transformarea unui autoturism Logan clasic, cu motor termic, într-un autoturism electric, prin conversia motorului termic la cel electric.
Acest proiect va avea un impact pe termen lung, întrucât toate echipamentele şi bunurile achiziţionate prin intermediul finanţării se vor păstra în ateliere, pentru a fi utilizate în continuare în activităţi practice şi de către alte generaţii de viitori absolvenţi ai şcolii. Domnul profesor Ionuţ Chira, coordonatorul acestui proiect, spune: „Fiind un liceu cu profil tehnic, ne dorim să încurajăm şi alte generaţii de elevi să devină profesioniştii şi inovatorii de mâine. Învăţământul profesional şi tehnic, prin absolvenţii cu pregătire tehnică specializată, poate contribui în mare măsură la competitivitatea industrială a unei zone. Una dintre cele mai căutate calificări în comunitatea noastră şi nu numai, este cea de mecanic auto. Investind în formarea competenţelor tehnice şi specializate ale elevilor noştri, investim în pregătirea viitorilor meseriaşi, profesionişti şi, de ce nu, inovatoriˮ.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Învăţăceii de azi, profesioniştii de mâine.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 12:30:33 Ora standard a Europei de Est