Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cursul festiv al absolvenților Universității ,,Agora” din Oradea

Vineri, 24 iunie, într-o zi incandescentă, s-a desfășurat

Cursul festiv al absolvenților Universității ,,Agora” din Oradea

Într-o zi frumoasă de Sânziene, incandescentă, și la propriu și la figurat, absolvenții Universității ,,Agora" au avut parte de un curs festiv... de ținut minte, ,,într-o zi de ținut minte, fastă", vorba domnului rector, prof. univ. dr. inginer Mișu-Jan Manolescu, în generosul campus universitar, avându-i alături pe profesori și pe cei dragi, cu flori multe și cu toată dragostea!

Invitații în prezidiu ai cursului, alături de domnul rector, prof. univ. dr. inginer Mișu-Jan Manolescu, au fost: decanii facultăților, doamna prof. univ. dr. habil. Ana-Elena Iancu, decanul Facultății de Științe Juridice și Administrative, dl conf. univ. dr. Casian Butaci, decanul Facultății de Științe Economice, doamna prorector, conf. univ. dr. Gabriela Bologa și în calitate de decan de an, ales de studenții Facultății de Științe Economice, plus încă doi decani de an, aleși de studenți, lector univ. dr. Liviu Lascu, decan de an ales de studenții de la specializarea Drept, lector univ. dr. Liviu Popa, decan de an ales de studenții de la specializarea Poliție locală, precum și cei patru șefi de promoție: Moș Lavinia Iasmina (de la programul de studiu Drept), Pociumg Andreea Daiana Lavinia (de la programul de studiu Poliție locală), Fărcuț Mădălina (de la programul de studiu Management) și Dindelegan Mihaela Maria (șef de promoție la programul de studiu Contabilitate și Informatică de Gestiune).
,,Sunteți cei mai buni din generația voastră"!
Adresându-se studenților, domnul rector, prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu i-a felicitat pentru alegerea făcută, de a urma studii universitare pentru o carieră de succes. Din păcate, doar 20-25% dintr-o generație aleg să urmeze o facultate și să-și desăvârșească pregătirea urmând studii de specialitate în învățământul superior și având astfel multiple oportunități de realizare în carieră.
Am mai aflat apoi de la domnul rector că Universitatea ,,Agora" a câștigat un proiect de informatizare, în valoare de 12,5 milioane de lei, ce se va derula timp de trei ani, pentru achiziționarea de noi echipamente moderne performante pentru un învățământ cât mai eficient, indiferent de forma de desfășurare, față în față, on-line sau în sistem hibrid.
,,Vorbele adevărate și faptele bune costă atât de puțin, dar valorează atât de mult"!
Domnul Liviu Popa ne-a obișnuit în decursul anilor, ca la fiecare curs festiv să ne surprindă plăcut cu vorbele de duh pe care le-a presărat în alocuțiunea rostită cu acest prilej. Și de această dată, decanul de an ales de studenții de la programul de studiu Poliție locală a condimentat mesajul cu nenumărate asemenea mesaje: ,,În vremurile pe care le trăim, parcă tot mai mult trebuie să taci ca să fii auzit și să pleci ca să fii observat... Faceți bine, căci binele păstrează sufletul frumos și curat! Drumurile dificile duc spre destinații excepționale"...
,,Profesia aceasta se învață citind"!
Celălalt decan de an ales, domnul lect. univ. dr. Liviu Lascu (de la programul de studiu Drept) a optat pentru o ,,lecție" de etică, oferită de un film (care a pus în balanță, față în față, două ambiții: ambiția vulgară și ambiția nobilă). ,,Eu vă recomand ca în alegerea profesiei să fiți animați de ambiția nobilă. Să vă faceți meseria care vă place, în care puteți să lucrați cu mult profesionalism, astfel încât să vă câștigați respectul celor din jurul vostru. Profesia aceasta se învață citind, să învățați să vă perfecționați, stă numai în puterea voastră"!
,,Pentru mine, învățământul este o poveste"!
Cel de-al treilea decan de an ales a fost doamna conf. univ. dr. Gabriela Bologa, pentru care ,,învățământul este o poveste", după cum a declarat domnia sa. Și a completat: ,,și nu poate fi un povestitor bun oricine. O să întâlniți în viață profesori care povestesc puțin din povestea lor (...). În toate cazurile, povestea este aceeași: a învăța ține de tine, de tine ca om, de noi toți. Indiferent în ce moment al vieții ne aflăm, trebuie să învățăm să ne comportăm, să fim alături de celălalt, să învățăm ce înseamnă bunătatea"! În pandemie, doamna conf. univ. dr. Gabriela Bologa și studenții Facultății de Științe Economice au experimentat și au aflat parcă cel mai mult ce înseamnă învățământul online, cu avantajele lui, după cum avea să sublinieze domnia sa.
,,Vă îndemn să fiți receptivi"!
Îndemnul a venit din partea doamnei decan prof. univ. dr. habil. Ana-Elena Iancu.
,,Vă îndemn să fiți receptivi! Să vă cultivați receptivitatea astfel încât să identificați oportunitățile care o să vă ajute să ajungeți la reperele pe care dumneavoastră le-ați fixat în profesie, în special...
Vă îndemn să rămâneți în comunicare cu Universitatea ,,Agora", cu Facultatea de Științe Juridice și Administrative pentru a consolida relațiile și facultatea, pentru a întări comunitatea... Sunt sigură că dumneavoastră o veți promova, o veți valoriza în spațiul public și o veți reprezenta cu cinste peste ani", a mai spus printre altele doamna decan Ana-Elena Iancu, după care a înmânat plachete șefilor de promoție, Moș Lavinia Iasmina și Pociumg Andreea Daiana Lavinia.
Și domnul decan, conf. univ. dr. Casian Butaci a înmânat plachete șefilor de promoție de la Științe Economice, Fărcuț Mădălina și Dindelegan Mihaela Maria, felicitând, deopotrivă, profesorii și studenții pentru modul admirabil în care au lucrat în perioada desfășurării învățământului online.
La rândul lor, șefii de promoție, în numele colegilor, au mulțumit profesorilor și conducerii Universității pentru tot ce au înfăptuit și trăit în anii studenției, iar fiecare, în nume propriu, a mulțumit colegilor și părinților pentru înțelegere și sprijin până la victoria finală.
Ca poet, inițiator și organizator al Festivalului Național de Folk care se va desfășura astăzi (sâmbătă) și duminică, la Băile Felix, doamna Mihaela Dindelegan a ținut să ne facă cunoscută poezia pe care a dedicat-o profesiei și să ne invite la festival. După înmânarea cheii, îndrumătorii de an, conf. univ. dr. Laura Popoviciu, conf. univ. dr. Judeu Viorina Maria și conf. univ. dr. Urziceanu Ramona Mihaela au strigat catalogul, iar frumoșii absolvenți au urcat pe scenă în superbele lor ținute, unde au depus jurământul de credință; trei dintre membrii Grupului artistic ,,Agora" (Carmen Stoica, Alexandra Broinaș și Cosmin Vieriu) ne-au încântat cu momentul lor artistic de mare calitate!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (105 poze) în Galeria foto: Cursul festiv al absolvenților Universității ,,Agora” din Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:16:20 Ora standard a Europei de Est