Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Școli înmănunchiate și istoria lor seculară

Luni, la Șc. „Andrei Mureșanu” din Oradea

„Școli înmănunchiate și istoria lor seculară

În cadrul proiectului educațional cu același nume, încheiat între școlile gimnaziale „Andrei Mureșanu” și „Oltea Doamna” și Liceul Pedagogic „losif Vulcan” din Oradea, a avut loc cea de-a treia întâlnire de proiect, găzduită de această dată de Școala cu clasele I-VIII „Andrei Mureșanu".

 Elevii din școlile partenere au fost însoțiți de inst. Laura Vonea (de la „Oltea Doamna”) și înv. Adriana Puie ( de la Lic. Ped. „I. Vulcan”), iar gazdele au fost reprezentate de clasa l C, step by step (îndrumată de inst. Lavinia Sabău și Ioana Abrudan).
 Activitatea a debutat cu salutul adresat partenerilor, urmat de discuții despre patronul spiritual...
 Andrei Mureșanu s-a născut la 16 noiembrie 1813 în Bistrița, fiind al treilea fiu al unui morar. După ce învață să scrie și să citească de la un grănicer din Valea Rocnei, urmează gimnaziul Piariștilor. La Blaj continuă cursurile liceale și teologice. În 1838, este numit institutor la „școalele” române din Brașov, iar în 1839, profesor la gimnaziul romano- catolic, însă în 1840 își ia rămas bun de la oraș...
 Din opera poetică, de însemnătate deosebită este poezia „ Un răsunet”, scrisă în 1848 și apărută în „Foaie pentru minte, inimă și literatură” la 21 iunie 1848.
Poemul e cântat pe o melodie a lui Anton Pann și devine imnul revoluționarilor români de la 1848, iar după evenimentele din 1989 e adoptat ca imnul nostru național. Titlul poeziei este schimbat în „Deșteaptă-te, române!” În acordurile imnului național, elevii s-au simțit mândri că sunt români, că aparțin unui popor brav și că vorbesc dulcele grai românesc.
 Întrebarea deschisă a acestei activități („Ce înseamnă pentru tine să fii patriot?”) i-a făcut pe copii să-și exprime cu sinceritate sentimentele. Ei au căutat prin exemple concrete să demonstreze aportul lor la promovarea imaginii României în lume (întreceri sportive, concursuri literare și artistico-plastice, proiecte școlare...).
 Întâlnirea a continuat cu vizitarea școlii, musafirii fiind plăcut surprinși de frumusețea lucrărilor realizate de elevii școlii, expuse în sala „Comenius”. La ora vizitei, în școală se aflau și alți parteneri de proiect „Comenius”, parteneri spanioli, iar copiii au fost bucuroși să interpreteze pentru ei cântece în română, engleză și spaniolă. Oaspeții spanioli au fost impresionați de repertoriul prezentat și de bucuria cu care au fost primiți.
 Ziua (de luni, 4 mai 2009) s-a încheiat fructuos, fiind astfel realizate toate obiectivele propuse în proiect. La despărțire, gazdele au oferit partenerilor pliante cu școala „Andrei Mureșanu”. Următoarea activitate de proiect se va desfășura la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna”. (L. Sabău)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:02 Ora de vară a Europei de Est