Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În grădina din Lumea poveștilor

La Grădința Nr. 55

În grădina din Lumea poveștilor

În toamna acestui an școlar, grădinița noastră, G.P.P Nr. 55 din Oradea, în colaborare cu Fundația Comunitară Oradea, a demarat un proiect în cadrul programului PLANTROPOLIS, susținut de Russmedia România, Eco Bihor,VPK Packaging Salonta, Eltex Recycling în parteneriat cu Grund School.

Astfel, copiii din cele șapte grupe (151 de preșcolari), coordonați de doamnele educatoare: Șipoș Natalia, Șipoș Nadia, Vidican Mihaela, Pop Crina, Vereș Carolina, Berinde Loredana, Jakab Corina, Ile Laura, Pascar Gabriela, Cionca Felicia, Furtos Dana, Filip Larisa, Ghiuro Natalia și Budai Alexandra, au „grădinărit" în grădina din Lumea poveștilor, creându-și un spațiu al lor în care au amenajat o grădină urbană formată din cinci bacuri în care au fost cultivate legume timpurii, dar și diverse plante aromatice sau de sezon. Prin aceasta s-a urmărit formarea unor comportamente și atitudini ecologice de ocrotire, protejare și conservare a naturii, prin înțelegerea necesității respectării normelor de protecție a mediului și amenajarea grădinii urbane. Activitățile desfășurate în cadrul proiectului au stârnit interesul copiilor, cu atât mai mult cu cât, ei au putut observa procesul de germinație, evoluția plantelor, de la sămânță la plantă. La început, copiii au semănat în jardiniere confecționate din pet-uri semințe de ceapă verde, ridichi, roșii, salată verde, dovlecei etc; mai apoi, când acestea au crescut, le-au transferat în bacurile repartizate grupelor lor. În acestă etapă ne-am bucurat de sprijinul celor de la Eco Bihor, care ne-a pus la dispoziție pământul necesar pentru această operațiune. Zi de zi, copiii s-au îngrijit de plantele lor, udându-le cu stropitoarea, curățindu-le de buruieni, săpându-le, ancorându-le în jurul țărușilor... Astfel, în grădina din Lumea poveștilor, grădina urbană nu numai că a prins contur, dar a devenit și eficientă, astfel încât, în ultima zi înainte de vacanța mare, preșcolarii noștri au primit vizita unui oaspete special, doamna Aricescu, pe care au servit-o cu legume proaspăt culese din grădina lor. Bucuria a fost nespus de mare pentru toată lumea, căci d-na Aricescu a zăbovit la noi,  jucându-se cu copiii și povestind despre frumoasele lor aventuri din grădină. Pentru ca momentul să fie și mai special, domnișoara Ilinca, din grupa mare, i-a prezentat d-nei Aricescu un moment artistic de canto popular.
Prin derularea acestui proiect, am urmărit formarea unui comportament ecoprotectiv, care, cu siguranță, va avea un puternic impact în definitivarea personalității și conștiinței viitorilor cetățeni. Așadar, ne dorim continuarea și dezvoltarea acestui proiect, atât în cadrul unității noastre de învățământ, cât și prin încurajarea copiilor de a-și amenaja propria lor „mică grădină" acasă.
Prof. Vidican Mihaela
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: În grădina din Lumea poveștilor.

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 15:19:01 Ora de vară a Europei de Est