Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Duminică, la Biserica Sf. Apostol Andrei, au fost premiați 32 de elevi care au obținut media generală 10

În cadrul proiectului ,,Biserica susține performanța

Duminică, la Biserica Sf. Apostol Andrei, au fost premiați 32 de elevi care au obținut media generală 10

,,Atmosferă cu totul și cu totul specială, duminică, 19 iunie 2022, la Biserica Ortodoxă Sfântul Apostol Andrei din Oradea, după cum avea să aprecieze părintele director Radu Rus, vicar eparhial, directorul Liceului Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea, în cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii.

,,Potrivit cuvintelor acatistului, în cer ni s-a părut a fi astăzi (duminică  - n.n.) la Biserica Sfântul Apostol Andrei".
,,Într-o duminică specială, o zi de praznic ales, sărbătorim Duminica Tuturor Sfinților; prima duminică după Rusalii, când facem pomenirea tuturor sfinților din toate locurile și din toate timpurile, știuți sau neștiuți de oameni, consacrați sau cunoscuți numai de Dumnezeu; o sărbătoare specială și mare! Dacă vreți, ziua de astăzi (duminică - n.n.) este o împletire și un corolar al întregii perioade pascale, de la Triod până la Penticostar; ne-a arătat ce a făcut Dumnezeu pentru noi ca să ne redeschidă cerul. În Duminica Tuturor Sfinților este vădită lucrarea Duhului Sfânt în lume, este dovada cea mai plenară, dovada cea mai explicită și mai evidentă a lucrării Duhului Sfânt în lume, în viețile oamenilor...
Sfințenia este vocația noastră, a tuturor!
Tâlcul cel mai profund al Duminicii de astăzi (19 iunie) este că Sfințenia este vocația noastră, a tuturor; că noi toți oamenii suntem chemați să mergem pe drumul acesta al sfinților și al sfințeniei. Vocația mea și a ta și a ta, a tuturor dintre noi este Sfințenia. Pentru aceasta ne-a chemat Dumnezeu la viață, pentru virtute și nu pentru păcat, pentru înălțimi și nu pentru adâncuri, pentru lumină și nu pentru întuneric. Vocația fiecăruia dintre noi este sfințenia, este lumina, este adevărul..." a conchis părintele vicar eparhial Radu Rus, în cuvântul de învățătură.
Părintele vicar paroh Vasile Bota a înmânat premiile celor 32 de elevi de 10 din partea Parohiei și Fundației Sf. Apostol Andrei
Din cuvântul părintelui vicar Vasile Bota aveam să aflăm că duminică, la sfârșitul sfintei Liturghii, cu binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie, la invitația părintelui director Radu Rus, vicar eparhial și director al Liceului Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea, la Biserica Ortodoxă Sfântul Andrei, s-a desfășurat premierea celor 32 de elevi ai Liceului Ortodox care au obținut rezultate de excepție în anul școlar de curând încheiat; acești elevi au terminat anul școlar 2021-2022 cu media generală 10, iar Parohia și Fundația Sf. Apostol Andrei i-a premiat oferindu-le daruri duhovnicești, dar și daruri materiale, după cum avea să precizeze părintele vicar Vasile Bota (câte un album - ca o cartea de vizită a Bisericii Sf. Ap. Andrei -, câteva cărți: o carte de dialog: Mărturisiri încrucișate: Faptul creștin în era smartphone (Răzvan Bucuroiu, Teodor Baconschi), ,,Dumnezeu mă vrea aici", ,,Nu suntem singuri" (Rugăciunea Tatăl Nostru), câte o iconiță și o cruciuliță, câte un stik și un plic cu o ,,sumă de bani, sugestivă, modică".
Anul trecut, prima ediție a proiectului ,,Biserica susține performanța" s-a desfășurat la Biserica cu Lună. Atunci au fost premiați 26 de elevi cu media generală 10 de la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea, din cei circa 450 de elevi de gimnaziu și liceu, din totalul de 900 de elevi ai liceului, împreună cu cei din ciclul primar (și preșcolar), potrivit datelor furnizate de părintele director Radu Rus.
Ovidiu Dan
 
Să-i cunoaștem pe cei 32 de elevi care au absolvit anul școlar cu media generală 10!
Duca Alexandru-Ștefan și Nagy Antonio (a V-a B), Fărcuţ Alessia-Miruna, Hărăguș Evelin-Daria, Mateș-Iancu Alexandra-Natalia și Pepelea Ioana-Paula (a V-a C), Buda Ioana-Teodora, Gaidoș Filip-Timotei, Magdaș David-Dumitru, Plaian Andreea-Maria-Rania, Precup Luca-Marcus, Solomie Bogdan-Ioan și Urdea Maia-Antonia (a VI-a A),  Acsinte Cristina-Florina și Caba Cristiana-Maria (a VI-a B), Sărăcuţ Andrei-Sorin și Moldovan Alexia-Maria (a VII-a A), Acsinte Ana-Iulia, Hanga Emilia-Maria, Ile Bogdan-Cristian și Matei Paula-Andreea (a VII-a B), Bonca Andreea, Cacior Sofia-Elena, Gabor Pavel și Sabău Alexia-Maria (a VIII-a A), Buksa Tais-Vanesa, Isdrailă Alexia-Rafaela, Pop Melisa-Giulia, Popa Alisia-Paula și Raț Maria-Daniela (a VIII-a B), Orbai Rebeca (a IX-a A), Ungur Antonie (a X-a A) și  Marcu Flaviu-Paul (a XI-a ).
Vedeți mai multe poze (66 de poze) în Galeria foto: Duminică, la Biserica Sf. Apostol Andrei, au fost premiați 32 de elevi care au obținut media generală 10.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:33:33 Ora standard a Europei de Est