Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Studenții s-au întâlnit cu doamna judecător Loreley Mirea-Gajdo, vicepreședinte al Curții de Apel Oradea

Joi, în cadrul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră ,,Agora

Studenții s-au întâlnit cu doamna judecător Loreley Mirea-Gajdo, vicepreședinte al Curții de Apel Oradea

Joi, 9.06.2022, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din Oradea, a avut loc o întâlnire cu dna judecător Loreley Mirea-Gajdo, vicepreședinte al Curții de Apel Oradea.

Au fost prezenți în sală studenți de la specializările Drept (anii I, II, III și IV).
În deschidere, dna director al C.C.O.C. Laura Dumitrana a urat bun venit invitatei, a prezentat activitatea centrului și importanța întâlnirilor organizate cu profesioniștii dreptului.
Dna judecător a vorbit studenților despre profesia pe care a ales-o, sau, după cum însăși spunea, despre profesia care a ales-o pe dânsa, despre modul de formare al judecătorilor, a vorbit despre avantajele și dezavantajele profesiei, despre munca grea din spatele a ceea ce se vede în sălile de judecată, despre importanța și imensa responsabilitate pe care o au judecătorii.
Aceasta le-a explicat studenților despre munca judecătorului în soluţionarea cauzelor, care presupune prioritar calificarea cererii de chemare în judecată, înţelegerea voinţei părţilor, a motivelor pentru care acestea apelează la justiţie, a problemelor pe care doresc să le soluţioneze cu ajutorul instanţei, dar şi administrarea unor probe pentru aflarea şi pronunţarea adevărului juridic, cum ar fi audierea martorilor, verificarea relevanţei şi pertinenţei probelor administrate, evaluarea credibilității și a argumentelor părților implicate în proces și toate acestea au ca finalitate şi scop pronunțarea unei hotărârii judecătoreşti legale şi temeinice, prin care judecătorul aplică şi interpretează legea la starea de fapt dedusă judecăţii aşa cum a fost dovedită prin probe.
De asemenea, aceasta a vorbit despre sacrificiile celor care, zi de zi, împart dreptatea, despre numeroasele incompatibilităţi pe care le are un judecător, despre modul în care se aplică legile și despre continua frământare pe care un magistrat o are în dorința de a înfăptui actul de justiție.
Doamna judecător a mai afirmat că legea e singurul instrument al judecătorului, singura căreia el i se supune de aceea calitatea legii e esenţială pentru o judecată dreaptă şi echitabilă. Dincolo însă de cunoaşterea şi înţelegerea în mod profesionist a legii, care îi conferă judecătorului premisele pronunţării unei soluţii legale, judecătorul trebuie să fie călăuzit pe toată durata procesului pe care îl conduce dar şi a întregii sale cariere de principiile fundamentale, de echitate şi bună credinţă, rămânând mereu integru, independent, imparţial, echidistant dar şi uman şi înţelept pentru că numai dacă posedă aceste calităţi esenţiale va putea găsi drumul său spre adevăr, împlinindu-şi menirea, transformând-o în vocaţie.
Studenții i-au adresat doamnei judecător diverse întrebări, dornici fiind să afle cât mai multe informații despre munca judecătorului, despre implicațiile și atribuțiile zilnice ale acestuia dar şi despre greutatea luării deciziilor.
În final, doamna judecător i-a încurajat pe studenţi să îşi urmeze cu determinare visele, găsind acea profesie juridică în care să se simtă fericiţi şi împliniţi şi să păşească pe acel drum care se poate transforma într-o vocaţie în viaţă şi totodată i-a îndemnat să nu uite niciodată că toate profesiile juridice au fost create pentru a ajuta oamenii să-şi soluţioneze litigiile găsind cale spre adevăr.
În încheiere, directorul C.C.O.C. a mulțumit dnei judecător pentru prezență, invitând-o ca și în viitor să accepte să se întâlnească cu studenții Universității ,,Agora", pentru a veni, astfel, în sprijinul acestora în dificila misiune de a-și alege o profesie care să-i reprezinte și care să le aducă satisfacții. De asemenea, i-a mulțumit pentru disponibilitate, menționând că fără implicarea profesioniștilor în misiunea de educație și cercetare științifică, activitatea profesorilor ar fi mult mai grea. (D.B.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Studenții s-au întâlnit cu doamna judecător Loreley Mirea-Gajdo, vicepreședinte al Curții de Apel Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:08 Ora de vară a Europei de Est