Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Din armata israeliană, direct în elita Facultății de Arte

Universitatea din Oradea

Din armata israeliană, direct în elita Facultății de Arte

Ca mai toți tinerii de vârsta ei, Naomi Corb își trăiește viața din plin... dar altfel puțin. La 20 de ani, studenta de la Departamentul de Arte Vizuale, specializarea Design, se poate mândri cu o experiență de care puține dintre românce au parte.

A fost voluntar în armata Israelului. Și asta nu e tot, venind de la o secție de matematică-informatică, Naomi e, după cum spun profesorii, unul din cei mai promițători studenți ai facultății.
Voluntar la 17 ani!
Pe când nici nu împlinise încă 18 ani, Naomi s-a înrolat voluntar pentru armata israeliană. „Am fost într-un program de voluntariat, deschis tuturor, de la tineri la pensionari. Practic, am avut șansa de a lucra, timp de trei săptămâni, în cadrul departamentului de logistică al armatei. Pregăteam ranițele soldaților care mergeau în misiune, sortam cartușe...", povestește studenta. Naomi spune că i-a plăcut mult mâncarea de la popotă și, mai ales, uniforma. „Uniformele ne-au venit impecabil. Ne-au fost date de către un comandant. Aveam cămașă și pantaloni verde închis și o curea. Îmbrăcămintea noastră semăna cu a soldaților". Pe parcursul „stagiului militar" tânăra a învățat imnul Israelului și câteva din tradițiile poporului evreiesc. Naomi a scris o carte despre experiența pe care a trăit-o ca voluntar. „Știu că în timpul petrecut acolo mi-am depășit limitele. Am dedicat această carte tuturor celor care doresc să călătorească și să descopere adevărata frumusețe a armatei cât și a Israelului, deoarece această experiență m-a ajutat să privesc viața dintr-o altă perspectivă. Îi încurajez pe toți cei de vârsta mea să spună «da» noilor experiențe".
Patron în devenire
Naomi și-a făcut cartea din scoarță în scoarță. Adică: a scris textul, a realizat ilustrațiile, a pus în pagină, a prins foile laolaltă, ba a făcut până și coperta. Volumul, deocamdată unicat, e cartea ei de vizită. Însă nu e nici pe departe singura ei lucrare valoroasă. Lect. univ. dr. Ana-Maria Abrudan, cadru didactic al Departamentului de Arte Vizuale, spune despre eleva ei că are o evoluție remarcabilă. „Pentru un student care vine de la profilul matematică-informatică, a cărei tangență cu artele ținea, până anul trecut, doar de o pasiune, pot spune că a evoluat fabulos". Dacă, în copilărie, Naomi visa să devină arhitect, acum se pregătește să devină designer de interior. „E talentată și muncitoare. Mai ales această din urmă calitate contează foarte mult", afirmă lect. univ. dr. Ana-Maria Abrudan.
Deși foarte tânără, studenta de la Arte pare genul de om care știe ce vrea. „Am să lucrez ca designer de interior independent. Poate voi avea firma mea, ca să dau de lucru și altor oameni. Vreau să am propriile mele proiecte, case pe care să pun amprenta mea personală. Aș vrea să devin cunoscută ca designer de interior, dar nu aș refuza nici proiecte de design grafic, pentru a-mi completa veniturile", spune Naomi, dovedind că e o tânără cu picioarele pe pământ.
„Eu cred că, prin muncă, Naomi are toate șansele să reușească în tot ce și-a propus. Pentru mine a fost o surpriză plăcută și spun asta nu doar din perspectiva cărții pe care a scris-o și a transformat-o în obiect. Mă refer aici la toate proiectele pe care le-a făcut", lect. univ. dr. Ana-Maria Abrudan. (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:14 Ora de vară a Europei de Est