Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Programul grădinițelor în vacanța de vară

În perioada iunie-august, la nivelul județului Bihor, vor fi deschise 70 de grădinițe

Programul grădinițelor în vacanța de vară

În perioada iunie-august 2022, la nivelul județului Bihor vor fi deschise 70 de grădinițe cu program prelungit.

Dintre acestea, 37 vor fi funcționa la nivelul municipiului Oradea, iar 33 în celelalte localități de la nivelul județului. Astfel, în iulie în Municipiul Oradea vor asigura program educativ specific vacanței 25 de unități, iar în luna august 12 grădinițe cu program prelungit. Grădinițele cu personalitate juridică au căutat să vină în întâmpinarea nevoilor părinților și copiilor deschizând alternativ structurile arondate pentru a putea cuprinde toți preșcolarii care doresc să frecventeze grădinița pe perioada vacanței de vară.
Pe perioada verii, accentul va fi pus pe activitățile educative, culturale, artistice, recreative, activităţi ce contribuie la îmbogăţirea bagajului de cunoştinţe al copiilor, la dezvoltarea priceperilor şi deprinderilor acestora, a unor trăsături de voinţă şi caracter, la stimularea înclinaţiilor şi aptitudinilor individuale, venind în completarea şi ameliorarea achiziţiilor realizate până în prezent.
 Aceste activități specifice de învățare pot oferi un ajutor însemnat în formarea copiilor, sub următoarele aspecte:
*îndrumarea şi dezvoltarea intereselor şi înclinaţiilor copiilor, a aptitudinilor şi talentelor individuale în diferite domenii ale ştiinţei, culturii, artei, tehnicii, sportului;
*îmbogăţirea orizontului de cultură generală şi antreprenorială;
*atragerea şi stimularea copiilor în activităţi sociale, cu caracter educative;
*aprofundarea reprezentărilor şi noţiunilor morale, elaborarea unei conduite morale, dezvoltarea trăsăturilor de caracter;
*completarea şi dezvoltarea, cu precădere, a acelor aspecte ale educaţiei, pe care activitatea din clasă nu le poate consolida suficient.
Printre proiectele educative derulate în anul școlar trecut, la nivelul județul Bihor amintim implementarea proiectului national «Citește 100 de povești», respectiv, a proiectului Plantropolis, inițiat de Fundația Comunitară la nivelul municipiului Oradea, în cadrul căruia 15 grădinițe au obținut o consistentă finanțare. Preșcolarii din proiectul Plantropolis au ocazia de a exersa, cu multă încântare și responsabilitate rolul de grădinari în minigrădinile urbane din incinta unităților preșcolare aplicante. În bacurile pictate de ei au sădit și apoi au monitorizat uimitoarea evoluție a plantelor, iar în această perioadă după vizita personajului d-na Aricescu, au organizat acțiuni de vânzare a legumelor timpurii recoltate din grădină.
Graficul acestora poate fi consultat pe site-ul I.S.J. Bihor unde se regăsesc și datele de contact ale unității de învățământ.
Inspector școlar Florin Negruțiu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:30 Ora de vară a Europei de Est