Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primăriile câștigătoare la ,,Campionatul bihorean al curățeniei”

Concursul a fost organizat în cadrul campaniei „Luna curățeniei în Bihor

Primăriile câștigătoare la ,,Campionatul bihorean al curățeniei”

Cele mai active și determinate comunități locale din județul Bihor au fost răsplătite pentru participarea la „Campionatul bihorean al curățeniei".

Concursul, la care s-au înscris 94 de primării (din 100), a fost organizat în cadrul campaniei „Luna curățeniei în Bihor". Rezultatele au fost anunțate în cadrul unei gale care a avut loc miercuri, 15 iunie.
În calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Ecolect Group, Mircea Mălan a înmânat premiile celor 18 primării câștigătoare.
În desemnarea câștigătorilor s-a ținut cont de cantitățile de deșeuri colectate de-a lungul întregii luni mai. Au fost luate în calcul doar următoarele cinci tipuri de deșeuri (colectate de la gospodării și din cadrul campaniilor de igienizare): 1) Plastic/metal; 2) Hârtie/carton;
3) Sticlă; 4) DEEE (Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice); 5) Deșeuri voluminoase.
Au fost strânse peste 1.300 de tone de deșeuri.
În funcție de cantitatea de deșeuri colectată/număr de locuitori, fiecare participant a primit un punctaj. Au fost acordate câte trei premii în fiecare dintre cele șase zone mari de implementare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID): locul  I - 100.000 lei, locul II - 50.000 lei și locul III - 30.000 lei.
Astfel, premiul I a fost obținut de Borș, Aleșd, Cociuba Mare, Ștei, Buduslău și Sâniob, pe locul II s-au situat Sântandrei, Bulz, Mădăras, Vașcău, Marghita și Sălacea, iar premiul III a ajuns la Paleu, Șuncuiuș, Salonta, Criștioru de Jos, Popești și Săcueni.
Comuna Cărpinet a câștigat, prin tragere la sorți, un utilaj pentru curățarea suprafețelor, oferit de firma Best Tools.
Sumele obținute de primării vor fi folosite pentru realizarea unor proiecte de mediu care se adresează și copiilor.
O altă condiție este ca 10% din valoarea premiului să fie alocată pentru comunitatea de elevi voluntari înscriși în ,,EcoClub Bihor" din acea unitate administrativ-teritorială care a câștigat.
Fondul de premiere al campaniei de anul acesta a ajuns la 1.100.000 lei, contribuția Consiliului Județean Bihor fiind de 500.000 lei.
La gală au participat reprezentanții unităților administrativ-teritoriale, partenerii și sponsorii campaniei „Luna curățeniei în județul Bihor", reprezentanți ai operatorilor de salubritate, elevii premiați în concursul „EcoProvocarea" și profesorii coordonatori ai EcoCluburi-lor înființate în școli. Aceștia au fost răsplătiți în cadrul galei pentru, activitatea lor, cu vouchere în valoare de 500 și 1.000 de lei, oferite de DECATHLON și Benvenuti.
Vă reamintim că în cadrul campaniei au fost organizate două competiții, „Campionatul bihorean al curățeniei" adresat orașelor și comunelor și „EcoProvocarea" un concurs adresat elevilor.
Au fost organizate 334 de acțiuni de igienizare în tot județul, la care a participat întreaga comunitate, de la administrație publică locală, biserică, școală, la mediul de afaceri, ONG-uri, cetățeni și presă pentru obiectivul final: un Bihor Curat!
REZULTATELE DETALIATE DE LA ,,CAMPIONATUL BIHOREAN AL CURĂȚENIEI":
Zona 1B - Zona Metropolitană (click aici)
Zona 2 - Aleșd (click aici)
Zona 3 - Salonta (click aici)
Zona 4 - Beiuș (click aici)
Zona 5 - Marghita (click aici)
Zona 6 - Săcueni (click aici)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Primăriile câștigătoare la ,,Campionatul bihorean al curățeniei".

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 03:23:09 Ora de vară a Europei de Est