Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Oradea, oraș multicultural/ Patrimoniul local – bijuteria identității naționale”

Proiectul colaborativ

,,Oradea, oraș multicultural/ Patrimoniul local – bijuteria identității naționale”

,,Ne place să citim cărți, să vorbim despre ele. Adorăm să ne cuibărim mintea și sufletul printre paginile volumelor tipărite cu iz de miros de pădure bătrână. Ne place să ascultăm povești inspirate din viața reală, adevărate lecții de viață.

Suntem nerăbdători să descoperim și să punem întrebări... cu cât știm mai multe, cu atât parcă nu știm mai nimic, iar curiozitatea și ambiția ne sunt alimentate. În ziua de azi, când suntem prinși în vâltoarea unui ocean de informații de dimensiuni excepționale, conștientizarea se ridică cu mândrie din valurile mediocrității informaționale pentru a-și croi drum spre inimile și mințile noastre. Este o onoare să scrii cărți, este o onoare să fii cititor. Este o onoare să înveți, este o onoare să fii învățat. Este o onoare să descoperi, este o onoare să întrebi. Nu putem trece prin marea cultură a lumii decât cu ajutorul cunoașterii și a conștientizării lucrurilor din jurul nostru...prin mijlocirea lor strângem toate locurile, oamenii și vremurile" - Maria Bobotan, clasa a IX-a C.
Clopoțelul de sfârșit de an școlar încă nu a sunat iar copiii din două licee de elită din Oradea, Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" și Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr", culeg roadele muncii lor, diseminând, într-o activitate de excepție, ceea ce ei au făcut cu bucurie și recunoștință, cu empatie și altruism, în cadrul proiectului colaborativ ,,Oradea, oraș multicultural/ Patrimoniul local - bijuteria identității naționale", proiect finanțat de TOLI Institute (The Olga Lengyel Institute) și sprijinit de colaborările cu INSHR (Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România  „Elie Wiesel", Comunitatea Evreilor din Oradea, Muzeul Țării Crișurilor  Oradea, Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea, Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai" Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Colegiul Național ,,Doamna Stanca" Satu Mare.
Profesorii TOLI, deschiși și interesați, studiosi, informați și bine pregătiți, pot desfășura activități educaționale care promovează drepturile și libertățile omului, toleranța, empatia, socializarea, munca în echipă, cercetarea științifică și dezvoltarea abilităților și competențelor mai puțin apreciate în clasă. foarte necesar.
Activitățile din proiectul colaborativ propus de doamnele profesoare Livia Ghiucuța de la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr" și Daniela Sopota de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu", își propun să sprijine promovarea spiritului civic, toleranței, interculturalității, valorilor culturale ale altor popoare, respectarea drepturilor și libertății de exprimare, conștientizarea și înțelegerea modului în care regimurile totalitare din secolul XX au amprentat evoluția evreilor, țiganilor și a altor grupuri etnice din Oradea, Bihor și România, schimbându-le destinul, viitorul.
În prezența gazdelor, a doamnei director al Colegiului Național ,,Mihai Eminescu", prof. Livia Muntean, a doamnelor profesoare de la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr", în după-amiaza zilei de marți (7 iunie 2022), în amfiteatrul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai", plin de copii ai celor două instituții, sub moderarea elevului Vlad Munteanu, din clasa a IX-a D la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu", au fost prezentate mărturii ale activităților desfășurate de la debutul proiectului până în prezent.
,,Am reușit să conștientizăm că, în spatele unor numere imense, unor clădiri care stau mărturie trecutului, unor poze, unor instituții, sunt suflete, povești cutremurătoare, ultimele zâmbete urmate de lacrimi... sunt oameni, precum spunea și Papa Francisc ,,Oamenii nu sunt numere, ci chipuri și inimi"...
Coordonată de doamna profesor Monica Dumitraș, activitatea de recenzare a cărților despre Holocaust a fost un succes, elevii eminescieni având parte de un regal de literatură: ,,Obsesia" (volum de nuvele), de Ioan Grigorescu, ,,Deborah" (roman), de Cătălin Mihuleac, ,,Auschwitz, ultima stație. Povestea mea din lagăr, 1943-1945", de Eddy de Wind, ,,Jurnalul Annei Frank" sau ,,Jurnal (1938-1945)", de Helga Weissova.
În cadrul întâlnirii de diseminare, eleva Maria Bobotan a prezentat ,,Deborah", scrisă de Cătălin Mihuleac, autor român, originar din Iași și doctor în Filologie la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza" din Iași. O carte despre contrastul de ură dintre oameni, care deseori are motor de pornire rasial sau religios, ,,Deborah" propune o abrodare a atrocităților, umbrită de ordinul lui Antonescu din 1941 ca întreaga populație din Bucovina de Nord să fie deportată în Transnistria, folosindu-se termenul popular de strămutare.
Elevul Patrik Tecar a realizat o succintă radiografie a activităților desfășurate de eminescieni, de exemplu cea despre  Eva Heyman, copilul pierdut al orașului nostru - ,,De ne-ai mai fi..." - dar ne-ai rămas în suflet cu dorurile și visele neîmplinite... Cu aceste gânduri au început prima activitate, „Omagiu Evei Heyman" februarie 2022, având-o ca invitată pe doamna Emilia Teszler, președinta Asociației Tikvah, discutându-se episoade care au schimbat destine, au schimbat viitorul. Dorind să semnaleze importanța memoriei holocaustului, copiii au realizat fluturași meniți să îi informeze pe colegii lor din alte clase cu privire la importanța ce o reprezintă    memoria holocaustului, materialele fiind distribuite în școală.
Copiii au manifestat un interes deosebit pentru edificiile emblematice ale comunității evreiești din orașul nostru studiind și alcătuind material deosebit de relevante și interesante: Allesia Baiduca și Andra Szabo  -,,Hotelul Park", Andrei Filip - ,,Palatul Ullmann", Sergiu Simuț - ,,Palatul „Vulturul Negru", Andrei Filip - ,,Casa Darvas'', Oana Mărcuțiu, Ioana Paina și Vanessa Lăcătuș - ,,Cimitirele evreiești".
Alexandru Dafin a încheiat seria prezentărilor elevilor eminescieni, în mod convingător și absolute captivant, cu un material despre istoria sinagogilor din urbea de pe Crișul Repede, cu promisiunea de-a le vizita pe toate, până la ora actuală, doar cele funcționale au fost ținta proiectului.
Activitatea principală a proiectului va fi SIMPOZIONUL - ORADEA MULTICULTURALĂ ORADEA / PATRIMONIUL LOCAL NECUNOSCUT AL IDENTITĂȚII NAȚIONALE, care se va desfășura în perioada, 9-10 octombrie 2022. Va fi o activitate prin care elevii și profesorii vor prezenta materiale despre Holocaust, în ansamblu în Europa, cu caracteristici naționale și locale. Lucrările participanților se vor baza pe documente de arhivă, lucrări științifice publicate, alte informații furnizate de instituții abilitate să cunoască adevărul istoric. Este important ca elevii să cunoască trecutul pentru a privi cu responsabilitate, toleranță și multă înțelepciune față de viitor. În același timp, artele vizuale iau în considerare exprimarea liberă a sentimentelor, empatia dar și toleranța față de tot ce s-a întâmplat în secolul extremelor. Scenarii, povești, piese inspirate din realitatea istorică locală, vor promova respectarea drepturilor și libertăților omului, eliminarea războiului ca mijloc de rezolvare a problemelor, evitarea oricărei încercări de limitare a promovării culturii și civilizației unui grup etnic, popor, națiune.
Prof. Daniela Sopota
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Oradea, oraș multicultural/ Patrimoniul local – bijuteria identității naționale”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:26 Ora de vară a Europei de Est