Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A cincea reuniune de proiect Erasmus+... la Modena, în Italia

În perioada 4. - 7.04.2022, s-a desfășurat

A cincea reuniune de proiect Erasmus+... la Modena, în Italia

În perioada 4.04.2022 - 7.04.2022, Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea a participat, prin reprezentanții săi, la a cincea reuniune din cadrul Proiectului Erasmus+ ,,Volunteerism and Active Citizenship: from Individuals to Organizations - Voluntariat și cetățenie activă: de la indivizi la organizații" (2019-2022), proiect care se derulează cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.

Reuniunea - a cincea activitate transnațională de învățare, predare și formare -  a avut loc în localitatea Modena, din Italia. Delegația care a reprezentat liceul nostru a fost compusă din elevii: Àkom Robert (10 C, profesională), Buta Antonio (XI C), Omuțiu Alexandru (X C), Ștefan Denis (X C), Paluțiu Sonia (X D) și Paskalo Denira (X D), însoțiți de doamna director, prof. Cotca Alina, prof. Vîlceanu Daniela și prof. Urs Marcela.
În prima zi a mobilității din Modena, am participat la început la primirea oficială realizată în cadrul liceului gazdă, Liceo Classico Linguistico ,,L. A. Muratori - San Carlo", unde am urmărit mesajele de bun venit adresate de conducerea liceului, de reprezentanta municipalității și de membrii echipei de proiect. Elevii au realizat o prezentare a proiectului MEP (Model European Parliament), o inițiativă la nivelul școlii din Italia de simulare a unui Parlament European cu elevi și pentru elevi. Jocuri Kahoot, unul despre stereotipurile legate de Italia și italieni și unul despre Uniunea Europeană, au adus membrii din delegația noastră pe podium. După-amiază a fost organizată o vizită la Europe Direct Modena - un centru de informare care facilitează legătura la nivel local între Uniunea Europeană și cetățeni. Aici am descoperit-o pe Nadia Comăneci, simbolul României ca reprezentare la nivel european. Ziua s-a încheiat cu vizitarea centrului vechi al orașului Modena - patrimoniu cultural mondial UNESCO din 1997.
Cea de-a doua zi a debutat cu o vizită la Vibra Club, un centru dedicat sănătății mintale și activităților de voluntariat pentru ajutorarea celor aflați în situații vulnerabile din punct de vedere al sănătății mintale. A urmat vizita la Radio LoSpazioNuovo  unde am putut vedea participarea în direct a unor persoane cu dizabilități care fie și-au împărtășit povestea de viață fie au spus povești inspiraționale care să-i motiveze pe cei aflați în diferite grupe de vulnerabilitate. Elevii au luat parte la scrierea unui articol despre experiența avută, în grupe multinaționale. Tot în grupe multinaționale au realizat și o vânătoare de comori prin orașul Modena.
A treia zi a inclus o vizită la Centrul Happen - un centru înființat de municipalitatea din Modena pentru a oferi oportunități de activități diverse menite să conducă la incluziunea tinerilor și la promovarea de comportamente sociale sănătoase. S-au vizitat și câteva zone reconfigurate din cartier - exemple de regenerare urbană în beneficiul locuitorilor. Vizita la Galeriile de Artă Estense a încheiat cea de-a treia zi petrecută în Italia.
Ultima zi a mobilității din Italia a fost petrecută la Rimini, vechiul oraș roman Ariminium. Turul ghidat ne-a condus pe la Templul Malatesta, Podul lui Tiberius (14 d. Hr.) sau Arcul lui Augustus (27 î.Hr.), dar și la țărmul Mării Adriatice.
Astfel am trăit cu toții timp de patru zile o experiență frumoasă, într-o țară apropiată de sufletul nostru latin.
Prof. Marcela Urs
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: A cincea reuniune de proiect Erasmus+... la Modena, în Italia.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:20 Ora de vară a Europei de Est