Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

1 Iunie, sărbătorit în avans de Asociația Pro Bambini

Luni, la Liceul de Arte

1 Iunie, sărbătorit în avans de Asociația Pro Bambini

A XII-a ediție a Festivalului Copiilor, organizat de Asociația Pro Bambini din Oradea, s-a derulat luni, 30 mai 2022, la Liceul de Arte din Oradea.

Ediția din acest an s-a desfășurat cu sprijinul Asociației «Îngeri pentru suflete» din Arad care a oferit pachetele cu dulciuri participanților la festival. Mulțumim președintei Asociației, Alexandra Timar, pentru susținerea proiectului nostru. Festivalul copiilor, ediția cu numărul 12, are trei componente: un spectacol cultural artistic susținut de copii de la școli și licee din Oradea și județul Bihor, un concurs național de creații artistice, intitulat «Visul meu de copil», și o acțiune de distribuire de alimente, dulciuri și jucării pentru copii nevoiași, susținuți de Asociația Pro Bambini", a spus Crina Dobocan, președintele Asociației Pro Bambini din Oradea.
Prin lumea inocenței
248 de copii i-au condus pe spectatorii prezenți într-o lume a inocenței și a poveștilor și i-au făcut să se îmbogățească sufletește prin melodiile și dansurile lor vesele și pline de dragoste. Pe scena Liceului de Arte au urcat întâi copii de la liceul gazdă, dar și de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna", Colegiul Național „Onisifor Ghibu", Școala Gimnazială „Dacia" Oradea, Liceul Teologic Penticostal „Betel" Oradea, Colegiul Național „Iosif Vulcan", Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu", Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir", Liceul Teoretic „Lucian Blaga" și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea.
Pata de culoare a spectacolului au fost copiii de la Liceul Tehnologic „Petofi Sandor" din Săcuieni care au prezentat dansuri populare maghiare.
La festival au luat parte și elevii claselor primare de la Școala Gimnazială „Georgiu Pop" din Câmpani, dar și o copilă de la Harris Academy din Londra.
În deschidere, copiii au fost felicitați de prof. Mihaela Bondor și prof. Nagy Gabriella, directorul, respectiv directorul adjunct al Liceului de Arte din Oradea, și de prof. Stela Tăut, directorul de proiecte și programe al Asociației Pro Bambini din Oradea. Spectacolul a fost deschis de „Micii artiști" din clasa pregătitoare a Liceului de Arte (din clasa prof. Valeria Bunica, coord. prof. Ioana Cioara) cu piesa „Ziua celor mici". În continuare, Ana Meister (din aceeași clasă) a interpretat „Castelul fermecat", iar Casian Seiche (clasa a VIII-a a Liceului de Arte, coord. prof. Szekely Cristian-Robert) a uimit cu „Katamiya" - E. Sejourne. Ansamblul de Percuție al Liceului de Arte a prezentat muzică de film și șlagăre. Elevii ansamblului au fost coordonați de prof. Szekely Cristian-Robert și prof. Seretoc Alex Aurel.
Corul Giocoso al Liceului de Arte, condus de prof. Ioana Cioara, a încins atmosfera cu „Trageți hora" și „Luncile s-au deșteptat". Lor le-au urmat copiii de la Școala Gimnazială „Georgiu Popa" din Câmpani, coordonați de prof. Mihaela Morar, cu un cântecel despre copiii lumii, cu un profund mesaj, și Alexie Dulca, de la Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu" din Oradea, cu priceasna „Să ne îndrepteze" (coord. prof. Viorica Brege).
Zâmbete și veselie
Veseli și plini de zâmbete, copiii prof. Lucia Simona Cobe, din clasa a II-a A de la Școala Gimnazială „Dacia" din Oradea au cântat piesa „Părinții mei", iar Dragoș Mihai Dobocan, din același grup, a interpretat „Marele Magician". În continuare, Sofia Șvab (clasa I C, Liceul Teologic Penticostal „Betel" din Oradea, coord. prof. Delia Lidia Flonta) și Ariana Mudura (clasa a II-a A, Liceul Teologic Penticostal „Betel", coord. Debora Laura Fazecaș) au surprins prin naturalețe. Elevii clasei pregătitoare F, pregătiți de prof. Teodora Sîncelean, de la Școala Gimnazială „Dacia" Oradea au dovedit că poți fi un bun artist chiar din primul an de școală, iar Alexandra Berindei de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna", că poți fi un mic star cu „Shooting star". Pe scenă au mai urcat Beatrice Teaha din clasa a II-a A de la Colegiul Național „Onisifor Ghibu" Oradea și Daria Sărac din trupa „Switch Cupcakes" cu un moment de Street dance, coordonatori fiind prof. Rodica Farcaș, iar antrenor Renata Veszi, iar Miklos Anna și Bacso Agnes (clasa a X-a, respectiv clasa a VI-a, la Liceul de Arte Oradea, prof. Medvessy Monika) cu cântece populare maghiare.
Foarte apreciați și aplaudați au fost membrii Ansamblului de Dansuri Populare Maghiare al Liceului Teoretic „Petofi Sandor", coordonat de prof. Beres Csilla.
Micuți, dar curajoși au fost și copiii din trupa „Bon-Bon" din clasa pregătitoare A de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga", coordonați de prof. Daniela Chereși.
Banyai Bianca Casiana a venit din Londra ca să cânte piesa „Vine vacanța", alături de verișoara ei Banyai Carla Ana Maria de la Colegiul Național „Iosif Vulcan" (prof. Maria Duma).
Elevă la clasa prof. Maris Pușcov, Ilyes Rebeca din clasa a III-a de la Liceul de Arte Oradea (cls. Prof. Biro Eva Monika) a impresionat printr-un moment coregrafic foarte bine realizat, în timp ce colega ei Maria Hexan din clasa a II-a a dovedit că „Știe ce vrea", spre mulțumirea prof. Mădălina Buda.
Spre final, Silaghi Patrik, din clasa a V-a de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" din Oradea a prezentat un excelent moment muzical, interpretat la vioara cu goarnă. Micuții clasei I de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir" au încheiat spectacolul cu o suită de dansuri din Bihor. De pe margine ei au fost ajutați de prof. Doina Lung și de coregraful lor Daniel Sandro.
Clipe de neuitat
„Am dorit să facem din Festivalul copiilor o clipă de neuitat pentru copii, iar zâmbetul şi bucuria acestui eveniment să îi facă mai fericiți", a spus prof. Valeria Bunica, managerul ediției din acest an.
Totodată, concursul de creație artistică se adresează copiilor din toată țara. Până pe 6 iunie 2022, aceștia trimit lucrările lor la Liceul de Arte din Oradea pentru a fi jurizate.
Schimb cultural
„Ca în fiecare ediție, în cadrul spectacolului cultural-artistic dăm prilejul copiilor talentați să facă cunoștință cu atmosfera specifică spectacolelor în calitate de artiști. Pentru unii dintre ei, aceasta este chiar prima experiență de acest gen și astfel au ocazia să se lanseze. Spectacolul este și un prilej de socializare între copii, părinți și cadrele didactice. Scopul principal al festivalului este oferirea unui cadru adecvat de manifestare şi promovare a talentelor copiilor. Totodată, ne dorim cultivarea laturii artistice a copiilor și crearea unor legături de prietenie între copii din instituții școlare diferite, respectiv promovarea multiculturalității și a spiritului interetnic", a precizat prof. Valeria Bunica, directorul executiv al Asociației Pro Bambini.
Echipa de proiect a Festivalului copiilor - ediția a XII-a 2022 a fost formată din Bunica Valeria Florentina (manager de proiect), Crina Dobocan (asistent manager de proiect) și profesorii: Stela Tăut, Mădălina Mihuța, Elena Pavel, Carmen Băliban, Rareș Băliban, Simona Lucia Cobe, Maria Duma, Mihaela Bondor, Nagy Gabriella, Diana Suciu, Szabo Attila, Gabriela Sim, Mariana Șuștic, Camelia Dan, alături de Andagina Prian și Mihaela Negru.
Crina Dobocan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: 1 Iunie, sărbătorit în avans de Asociația Pro Bambini.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:29 Ora de vară a Europei de Est