Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

ZILELE COPILĂRIEI la Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal

31 mai - 3 iunie 2022

ZILELE COPILĂRIEI la Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal

Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal anunță organizarea unei serii de evenimente dedicate Zilei Internaționale a Copilului, care se vor desfășura în perioada 31 mai - 3 iunie 2022, după cum urmează:

31 mai 2022
La Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A)
Orele: 9.45 și 12.00 - ateliere de confecționat fluiere din trestie, susținute de Petre Merinu, artist plastic. Se pot înscrie copii de orice vârstă.
Preț participare: 15 lei/copil, care include și vizitarea Vivariului sau a expozițiilor permanente din muzeu și participarea la spectacolul de la ora 11.30.
Orele: 11.30 - 12.00 - spectacol cu obiceiuri de șezătoare, susținut de copii de la Școala Generală Nr.1 Marca, jud. Sălaj, coordonați de prof. Ruxandra Scridon.
La Muzeul Memorial „Ady Endre" (Parcul Traian nr. 1)
Orele: 10.00 și 12.30 - cursuri Young Engineers, susținute de Centrul Generaticus Project. Generaticus este un centru educațional pentru adulți și copii, și reprezentant exclusiv Young Engineers în Oradea. La aceste cursuri copiii învață, construind din piese Lego, noțiuni din fizică, mecanică sau matematică împletite într-un context cultural pentru a oferi o descriere cât mai completă a modului în care funcționează diversele obiecte din jurul lor: vehicule, mașini, roboți etc. Lecțiile se țin în limba română, maghiară sau engleză. La Muzeul Memorial „Ady Endre" Centrul Generaticus Project oferă, de Ziua Internațională a Copilului, două cursuri susținute în limba maghiară pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani. Mai multe informații pentru cei interesați de activitatea Centrului Generaticus Project, găsiți pe pagina oficială de Facebook a acestuia: https://www.facebook.com/Generaticus.
Preț participare: 15 lei/copil, care include și vizitarea muzeului.
1 iunie 2022
La Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A)
Orele: 10.00, 12.00, 14.00; 16.00 - ateliere de artă japoneză: origami și kirigami, susținute de Tiberiu Boroș. Arta tradițională japoneză a reprezentat întotdeauna o fascinație aparte pentru occidentali. Printre artele simbol venite din Ţara Soarelui Răsare găsim şi origami - arta plierii hârtiei. Pe lângă Cha-no-yu, Ikebana, Shodo, și această artă este considerată un simbol al frumuseții și perfecțiunii.
Copiii vor învăța modalități de pliere și creare a figurinelor din hârtie și totodată li se va prezenta o altă artă japoneză: kirigami. „Vom încerca împreună să realizăm câteva modele de felicitări 3D prin combinarea celor două arte. Formele ce pot fi realizate astfel sunt legate de imaginația creatorului, ele putând ajunge de la forme simple la compoziții complexe, unele create chiar din mai multe coli de hârtie și compoziții origami" (Tiberiu Boroș).
Se pot înscrie copii cu vârsta cuprinsă între 9-18 ani. Participarea este gratuită.
Orele: 10.00-18.00 - jocurile copilăriei: desene pe asfalt, șotron, fazan etc., organizate de Lavinia Ungureanu, muzeograf, și cu sprijinul prof. de desen Violeta Jăhăleanu.
Se pot înscrie copii de orice vârstă. Participarea este gratuită.
2 iunie 2022
Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A)
Orele: 10.00 și 12.30 - cursuri Young Engineers, organizate de Centrul Generaticus Project din Oradea. Centrul Generaticus susține, de această dată, două cursuri în limba română pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani.
Preț participare: 15 lei/copil, ce include și vizitarea Vivariului sau a expozițiilor permanente din muzeu.
Orele: 10.00 și 11.00 - spectacol de divertisment: Animalele au talent, susținut de trupa Companiei Teatrale TRENDART Oradea - România. Scenografia: Csűri Emese, regia artistică: Nora Tiu și Marius Aron.
Preț participare: 15 lei/copil, ce include și vizitarea Vivariului sau a expozițiilor permanente din muzeu.
La Muzeul Orașului Oradea (P-ța Emanuil Gojdu, nr. 39-41)
Orele: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 - ateliere de origami și kirigami, susținute de Tiberiu Boroș. Se pot înscrie copii cu vârsta cuprinsă între 9-18 ani. Participarea este gratuită.
Preț participare: 15 lei/copil, ce include și vizitarea muzeului.
3 iunie 2022
La Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A)
Orele 10.00 și 11.00 - atelier educativ Să ne împrietenim cu Dragonul bărbos, susținut de Adrian Gagiu, muzeograf, și Dalida Moga, consilier. Activitățile vor cuprinde o vizită la Vivariu, socializare cu șopârla „Dragonul Bărbos", jocuri puzzle și/sau picturi cu animalul preferat (în funcție de vârstă). Se fac programări pentru grupuri de max.15 copii.
Preț participare: 15 lei/copil, care include și vizitarea Vivariului.
Orele: 10.00, 12.00, 14.00 - atelier de Prezentare interactivă de arme din dotarea armatei române în perioada celor două războaie mondiale, aflate în patrimoniul Filialei Oradea a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I". Activitatea este susținută de muzeograful Mircea Dulca de la Filiala Oradea a muzeului mai sus amintit. Copiii vor putea mânui armele și se vor putea fotografia cu ele. Se pot înscrie copii cu vârsta cuprinsă între 11-18 ani.
Preț participare: 15 lei/copil, ce include și vizitarea expoziției permanente a Secției de Istorie.
Programările pentru toate activitățile se pot face la tel: 0772/081.499, între orele 8.00 și 16.00.
La Muzeul Orașului Oradea (P-ța Emanuil Gojdu, nr. 39-41)
Orele: 11.00-13.00 - De-a v-ați ascunselea prin istorie - joc interactiv în aer liber pentru copii și tineri, în colaborare cu studenți voluntari de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.
Preț participare: 10 lei/copil/tânăr, care include și vizitarea expozițiilor de bază.
Partenerii instituției muzeale în organizarea acestor evenimente sunt: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea, Centrul Generaticus Project, Tiberiu Boroș, Muzeul Național Militar, „Ferdinand I" Filiala Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și Școala Gimnazială Nr.1 Marca, jud. Sălaj.
(Amalia M.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:18:12 Ora de vară a Europei de Est