Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

ZILELE COPILĂRIEI la Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal

31 mai - 3 iunie 2022

ZILELE COPILĂRIEI la Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal

Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal anunță organizarea unei serii de evenimente dedicate Zilei Internaționale a Copilului, care se vor desfășura în perioada 31 mai - 3 iunie 2022, după cum urmează:

31 mai 2022
La Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A)
Orele: 9.45 și 12.00 - ateliere de confecționat fluiere din trestie, susținute de Petre Merinu, artist plastic. Se pot înscrie copii de orice vârstă.
Preț participare: 15 lei/copil, care include și vizitarea Vivariului sau a expozițiilor permanente din muzeu și participarea la spectacolul de la ora 11.30.
Orele: 11.30 - 12.00 - spectacol cu obiceiuri de șezătoare, susținut de copii de la Școala Generală Nr.1 Marca, jud. Sălaj, coordonați de prof. Ruxandra Scridon.
La Muzeul Memorial „Ady Endre" (Parcul Traian nr. 1)
Orele: 10.00 și 12.30 - cursuri Young Engineers, susținute de Centrul Generaticus Project. Generaticus este un centru educațional pentru adulți și copii, și reprezentant exclusiv Young Engineers în Oradea. La aceste cursuri copiii învață, construind din piese Lego, noțiuni din fizică, mecanică sau matematică împletite într-un context cultural pentru a oferi o descriere cât mai completă a modului în care funcționează diversele obiecte din jurul lor: vehicule, mașini, roboți etc. Lecțiile se țin în limba română, maghiară sau engleză. La Muzeul Memorial „Ady Endre" Centrul Generaticus Project oferă, de Ziua Internațională a Copilului, două cursuri susținute în limba maghiară pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani. Mai multe informații pentru cei interesați de activitatea Centrului Generaticus Project, găsiți pe pagina oficială de Facebook a acestuia: https://www.facebook.com/Generaticus.
Preț participare: 15 lei/copil, care include și vizitarea muzeului.
1 iunie 2022
La Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A)
Orele: 10.00, 12.00, 14.00; 16.00 - ateliere de artă japoneză: origami și kirigami, susținute de Tiberiu Boroș. Arta tradițională japoneză a reprezentat întotdeauna o fascinație aparte pentru occidentali. Printre artele simbol venite din Ţara Soarelui Răsare găsim şi origami - arta plierii hârtiei. Pe lângă Cha-no-yu, Ikebana, Shodo, și această artă este considerată un simbol al frumuseții și perfecțiunii.
Copiii vor învăța modalități de pliere și creare a figurinelor din hârtie și totodată li se va prezenta o altă artă japoneză: kirigami. „Vom încerca împreună să realizăm câteva modele de felicitări 3D prin combinarea celor două arte. Formele ce pot fi realizate astfel sunt legate de imaginația creatorului, ele putând ajunge de la forme simple la compoziții complexe, unele create chiar din mai multe coli de hârtie și compoziții origami" (Tiberiu Boroș).
Se pot înscrie copii cu vârsta cuprinsă între 9-18 ani. Participarea este gratuită.
Orele: 10.00-18.00 - jocurile copilăriei: desene pe asfalt, șotron, fazan etc., organizate de Lavinia Ungureanu, muzeograf, și cu sprijinul prof. de desen Violeta Jăhăleanu.
Se pot înscrie copii de orice vârstă. Participarea este gratuită.
2 iunie 2022
Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A)
Orele: 10.00 și 12.30 - cursuri Young Engineers, organizate de Centrul Generaticus Project din Oradea. Centrul Generaticus susține, de această dată, două cursuri în limba română pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani.
Preț participare: 15 lei/copil, ce include și vizitarea Vivariului sau a expozițiilor permanente din muzeu.
Orele: 10.00 și 11.00 - spectacol de divertisment: Animalele au talent, susținut de trupa Companiei Teatrale TRENDART Oradea - România. Scenografia: Csűri Emese, regia artistică: Nora Tiu și Marius Aron.
Preț participare: 15 lei/copil, ce include și vizitarea Vivariului sau a expozițiilor permanente din muzeu.
La Muzeul Orașului Oradea (P-ța Emanuil Gojdu, nr. 39-41)
Orele: 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 - ateliere de origami și kirigami, susținute de Tiberiu Boroș. Se pot înscrie copii cu vârsta cuprinsă între 9-18 ani. Participarea este gratuită.
Preț participare: 15 lei/copil, ce include și vizitarea muzeului.
3 iunie 2022
La Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A)
Orele 10.00 și 11.00 - atelier educativ Să ne împrietenim cu Dragonul bărbos, susținut de Adrian Gagiu, muzeograf, și Dalida Moga, consilier. Activitățile vor cuprinde o vizită la Vivariu, socializare cu șopârla „Dragonul Bărbos", jocuri puzzle și/sau picturi cu animalul preferat (în funcție de vârstă). Se fac programări pentru grupuri de max.15 copii.
Preț participare: 15 lei/copil, care include și vizitarea Vivariului.
Orele: 10.00, 12.00, 14.00 - atelier de Prezentare interactivă de arme din dotarea armatei române în perioada celor două războaie mondiale, aflate în patrimoniul Filialei Oradea a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I". Activitatea este susținută de muzeograful Mircea Dulca de la Filiala Oradea a muzeului mai sus amintit. Copiii vor putea mânui armele și se vor putea fotografia cu ele. Se pot înscrie copii cu vârsta cuprinsă între 11-18 ani.
Preț participare: 15 lei/copil, ce include și vizitarea expoziției permanente a Secției de Istorie.
Programările pentru toate activitățile se pot face la tel: 0772/081.499, între orele 8.00 și 16.00.
La Muzeul Orașului Oradea (P-ța Emanuil Gojdu, nr. 39-41)
Orele: 11.00-13.00 - De-a v-ați ascunselea prin istorie - joc interactiv în aer liber pentru copii și tineri, în colaborare cu studenți voluntari de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.
Preț participare: 10 lei/copil/tânăr, care include și vizitarea expozițiilor de bază.
Partenerii instituției muzeale în organizarea acestor evenimente sunt: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea, Centrul Generaticus Project, Tiberiu Boroș, Muzeul Național Militar, „Ferdinand I" Filiala Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și Școala Gimnazială Nr.1 Marca, jud. Sălaj.
(Amalia M.)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:25:29 Ora standard a Europei de Est