Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Dăruind vei dobândi - jucării pentru copii

La Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir”

Dăruind vei dobândi - jucării pentru copii

În perioada 23-25 mai 2022, la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" din Oradea, s-a desfășurat TÂRGUL DE JUCĂRII, conform unui parteneriat între școala noastră și Asociația Pro Bambini Oradea.

Activitatea face parte din proiectul Dăruind vei dobândi - jucării pentru copii, aflat la a XII-a ediție, având ca scop declarat implicarea și responsabilizarea părinților, elevilor, dascălilor. Elevii au renunțat la o jucărie, au cumpărat sau confecționat jucării pe care le-au expus în cadrul târgului. Participanții la eveniment au achiziționat jucării pe baza de donații în bani, care vor fi folosiți în proiectul Burse de studiu pentru elevi.
Doamnele director ale școlii, dir. prof. Teodora Codău și dir. adj. prof. Beata Balint și toate cadrele didactice de la cele două clădiri ale școlii s-au implicat pentru atingerea obiectivelor specifice ale proiectului: inițierea în activități de voluntariat; conștientizarea nevoii de implicare și colaborare; dezvoltarea la elevi și la părinți a spiritului civic, prin implicarea lor directă în campanii și acțiuni organizate cu diferite ocazii la nivelul școlii; creșterea interesului față de acțiuni civice prin promovarea acțiunilor de voluntariat; aplicarea matematicii în practică; dezvoltarea spiritului antreprenorial; implicarea comunității în activități educative.
Coordonatoarele activității, prof. Liana Sabo, la clădirea mică și prof. Mihaela Dobai, la clădirea mare, s-au asigurat că evenimentul este cunoscut de către elevi și părinți și susținut de părinți și colegi. Ca etape de lucru ar fi de amintit: stabilirea datei de desfășurare a activităților, redactarea și imprimarea de afișe și flyere expuse la loc vizibil la toate porțile de acces în școală sau împărțite individual elevilor, colectarea și depozitarea de jucării și jocuri, stabilirea prețurilor, organizarea standurilor și vânzarea propriu-zisă. De menționat este și implicarea doamnei bibliotecar Melania Ciomoș, suflet mare și devotat muncii cu micii ei cititori, la editarea afișului ca și un preambul la activitatea ce va colora viu și vesel bucuria copiilor.
Timp de două săptămâni, elevii au donat jucării și jocuri arătându-se altruiști, alături de alți copii mai puțin alintați decât ei în această viață. Fiecare profesor al școlii a avut grijă ca toți copiii și părinții lor să conștientizeze nevoia de a se implica ajutând nu doar cu vorba, ci și cu fapta. Profesorii pentru învățământ primar clasele pregătitoare: Liliana Maghiari, Mariana Pința, Florica Cîmpan, Eniko Fandly, clasele întâi: Doina Lung, Tatiana Coșarcă, Diana Vidican, Krisztina Chromec, clasele a doua: Simona Lucaciu, Daniela Pece, Liana Sabo, Annamaria Balajti, clasele a treia: Florina Bărcan, Andrei Corb, Melinda Stanca și clasele a patra: Cornelia Balogh, Mihaela Dobai, Brigitta Sanislav, alături de toți profesorii de la clasele de gimnaziu au participat la acest eveniment al școlii.
Cu siguranță nu a fost ușor pentru copii să renunțe la jucăriile lor care i-au însoțit de-a lungul anilor din copilărie, care le poartă micile secrete, dorințe și bucurii! Ajutați de părinți, ei au făcut ordine selectivă în cutia lor de jucării, s-au jucat cu ele parcă dorind să își ia rămas bun, le-au pus în plăsuțe și le-au adus la școală. Până să le predea, mulți dintre ei și-au prezentat cu mândrie și încântare jucăriile și jocurile prietenilor și colegilor de clasă. S-au adunat zi de zi tot felul de jucării până când grămezile au devenit dealuri și chiar munți de jucării. Suntem mândri de voi toți, dragi copii!
O altă etapă importantă a activității o constituie zilele de târg. Copiii s-au asigurat că au bani la ei cu care să cumpere jucării. Părinții de acasă și cei de la școală i-au sfătuit precum la o oră de educație financiară sau de matematică să aibă un buget în care să se încadreze după ce se sfătuiesc cu donatorii de acasă; să chibzuiască bine ce jucării și câte își vor lua fără să fie nevoiți să se împrumute; să plătească costul cerut și să aștepte restul pe care să îl socotească în gând pentru a evita greșeli provocate de entuziasmul zilei; să păstreze banii în portmoneu și să știe în orice moment de câți bani mai dispun; să dea restul corect; să aștepte cu răbdare până se eliberează un copil-vânzător căruia să îi spună cu curaj ce dorește; să gestioneze alte situații neprevăzute. Felicitări, dragi copii! Ați demonstrat aceste calități mânați de un gând bun: de a ajuta alți copii ce se află în nevoi.
Am văzut în aceste zile multă bucurie în ochi de copii inocenți. S-au atașat repede de noile jucării și le-au implicat rapid în viața lor de școlari. Le-au prezentat școala în pauze luându-le cu ei pe coridoare și în curte. Le-au ținut în brațe chiar și în timpul orelor sub ochii îngăduitori ai doamnelor. Încântarea li se citea pe chipuri la terminarea orelor. Până au ajuns în brațele părinților, au mers cu piepturile umflate de mândria de a fi dovedit că au crescut, că au gestionat corect și după plac banii primiți, că au acum multe și noi jucării, că abia așteaptă să povestească marea lor realizare și să dovedească faptul că în curând vor trece în altă clasă. Vă spunem cu drag: meritați, copii frumoși! Vă iubim!
Prof. Sabo Liana Teodora
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Dăruind vei dobândi - jucării pentru copii.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:15:12 Ora standard a Europei de Est