Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Succesoarea Ursulei von der Leyen învață la Relații Internaționale!

La Universitatea din Oradea

Succesoarea Ursulei von der Leyen învață la Relații Internaționale!

Maria Sîrghi e studentă, în anul III, la Relații Internaționale, în cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (IRISPSC) a Universității din Oradea.

Una din întrebările ei a reușit să-l surprindă pe ambasadorul Israelului, domnul David Saranga, cu ocazia vizitei pe care Excelența Sa a făcut-o la Universitatea din Oradea.
Din Transnistria, cu... tristețe
Asta nu e tot. Maria are o poveste oarecum aparte. A făcut liceul Republica Transnistria, la Dubăsari, și privește cu un ochi critic situația de dincolo de Prut. „Acolo, acasă la mine, se simte tensiunea. Găgăuzii au parcă pretenția de a fi, într-un fel, mai speciali. Și la ultimele alegeri din Republica Moldova, alegerile prezidențiale, ei au votat tot cu socialiștii, care trag spre Rusia", spune studenta. Ea crede că acești conaționali ai ei sunt „influențați de propaganda rusă, care e foarte puternică" și de aspecte mai pragmatice, cum ar fi faptul că plătesc un preț foarte mic pentru gaze. Când vine vorba de faptul că Putin n-ar fi găsit decât trei voluntari transnistreni pentru războiul său, Maria are o explicație foarte percutantă: „Cât e de mare propaganda, nimeni nu vrea să moară". Tânăra moldoveancă adaugă că, din păcate, în Transnistria, sunt și foarte mulți tineri care gândesc la fel ca bunicii lor. „E trist...".
Departe sau aproape de acasă
Surprinzător pentru o fată de vârsta ei, Maria spune: „Am vrut să plec la facultate undeva foarte, foarte, departe de casă. Mama fusese la Oradea cu câțiva ani înainte ca eu să termin liceul și mi-a spus că e un oraș frumos. Nici nu m-am gândit să mă înscriu la Iași, sunt doar patru ore până acasă. Am aplicat la Oradea, Craiova și Timișoara. De aici am primit primul răspuns și iată-mă". Studenta de la Relații Internaționale spune că îi place Oradea și e foarte mulțumită de facultatea pe care o urmează.
Tema tezei de licență la care lucrează Maria, coordonată de prof. univ. dr. Mircea Brie, e pe cât de îndrăzneață pe atât de actuală: „Erodarea democrației în Rusia, după căderea URSS". Faptul că știe limba rusă e, desigur, un avantaj pentru ea. „Am acces la un volum de informații de două ori mai mare decât colegii mei români" spune Maria.
După absolvire, tânăra vrea să urmeze cursurile unui master la Universitatea din Oradea sau în... Danemarca. A fost acolo cu o bursă Erasmus și spune că statul danez asigură școlarizarea tuturor cetățenilor europeni. Iar ea, având și cetățenie română, s-ar putea bucura din plin de această facilitate. „În plus, lucrând câteva ore, aș putea lejer să câștig și niște bani".
Ambasador în încurcătură
Cu o întrebare care dovedește că e bine informată, că știe ce se întâmplă în lume, Maria a reușit să-l pună puțin în încurcătură pe Excelența Sa Domul David Saranga, ambasadorul Israelului în România. Cu prilejul vizitei pe care domnia sa a făcut-o la Universitatea din Oradea, în cadrul mai puțin formal de după conferința susținută de înaltul diplomat, Maria a întrebat despre uciderea unei jurnaliste de la televiziunea Al-Jazeera, Shireen Abu Akleh. „Palestinienii acuză faptul că jurnalista a fost ucisă de armata israeliană...", a insistat Maria. „Nu cred că se aștepta la această întrebare. În orice caz, a reacționat imediat, foarte diplomatic, ca la știri... «E regretabil că s-a întâmplat asta» și a mai adăugat că jurnalista a fost ucisă într-un schimb intens de focuri, că e posibil să fi fost victima tirului palestinian și că conaționalii ei n-au fost de acord cu autopsia, care ar fi putut oferi indicii în legătură cu proveniența glonțului ucigaș". Una peste alta, studenta e de părere că ambasadorul își face bine meseria. „Mi-a plăcut mult prezentarea pe care a făcut-o țării sale. Nu știam atât de multe despre Israel... Și, mai ales, am fost impresionată de ceea ce domnul ambasador ne-a spus despre comunicarea politică prin intermediul rețelelor de socializare".
Sus, spre mai bine!
Atât de incisivă, cu ținte precise în ceea ce privește cariera, Maria pare genul de tânără care va ajunge departe. „Scopul meu cel mare, cel mai mare, e să ajung la Comisia Europeană, undeva la vârf, în locul Ursulei von der Leyen. Asta, probabil, peste vreo 20 de ani...".
Totuși, Republica Moldova pare, spune tânăra, o variantă tot mai atrăgătoare. „S-ar putea să mă întorc acasă. De când cu noua conducere, Moldova se schimbă în bine. Eu sunt optimistă. Vom avea cu cine face treabă, acum tinerii au altă mentalitate, nu mai gândesc ca bunicii lor, nu mai sunt prizonieri ai ideologiilor staliniste. Rezultatele încep să se vadă. Eu cred că tot ce se întâmplă în viață duce spre mai bine", încheie Maria.
Are atitudinea, cunoștințele și doza de optimism necesare pentru a reuși în viață. Undeva, cândva, moldoveanca Maria Sîrghi va spune, cu mândrie, că este absolventă a Universității din Oradea. (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:28 Ora de vară a Europei de Est