Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Am participat la a patra reuniune de proiect, desfășurată în Letonia

Proiectul Erasmus+ ,,Volunteerism and Active Citizenship: from Individuals to Organizations - Voluntariat și cetățenie activă: de la indivizi la organizații”

Am participat la a patra reuniune de proiect, desfășurată în Letonia

În perioada 29.03.2022 - 1.04.2022, o delegație de la Colegiul Tehnic ,, Traian Vuia" Oradea a participat la a patra reuniune din cadrul Proiectului Erasmus+ ,,Volunteerism and Active Citizenship: from Individuals to Organizations - Voluntariat și cetățenie activă: de la indivizi la organizații" 2019-2022, proiect care se derulează cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.

Reuniunea - a patra activitate transnațională de învățare, predare și formare - a avut loc în localitatea Tukums, din Letonia. Delegația liceului nostru a fost formată din elevii: Bîscoveanu Alex (XII A), Faur Lucas (10 C profesională, Karton Maximilian (XI B) și Lăzuran Ștefan (XI B) însoțiți de directorul adjunct, prof. Biró Ildikó și prof. Urs Marcela, coordonator de proiect.
Prima zi a mobilității din Tukums a început cu primirea oficială a partenerilor de proiect, din toate țările partenere. La întâlnire au participat  directorul școlii și reprezentantul Consiliului Local din Tukums, care au prezentat acțiunile și posibilitățile de voluntariat din localitate. După vizitarea școlii, au avut loc activități pe grupe naționale, în care toată lumea a avut șansa de a explora ce înseamnă cetățenia activă și de a lua parte la sarcini de rezolvare de probleme. După-amiază, toată lumea a fost implicată activ în ateliere de artizanat- crearea de simboluri letone din lut, prepararea unui desert tradițional cu pâine de secară, fabricarea de săpun și lumânări, precum și decorațiuni letone din paie.
A doua zi a început cu munca de voluntariat în Parcul Național Kemeri, de lângă Lacul Kaņieris, susținută de proiectul LIFE-IP LatViaNature în cooperare cu Fondul Mondial pentru Natură. În ciuda vremii reci, 44 de elevi și profesori din șase țări au adunat vreascuri pentru a curăța zona, în scopul păstrării habitatului natural care găzduiește specii rare de păsări. Activitatea a fost urmată de o plimbare de-a lungul promenadei din lemn, din zona de mlaștină din Parcul Național Kemeri, denumită Great Kemeri Bog Boardwalk.
În a treia zi, participanții la proiect au vizitat Centrul de Tineret din Tukums și Clubul personalităților creative „Ligzda", au făcut câteva curse de orientare prin oraș și au realizat o plasă militară de camuflaj pentru Ucraina. După-amiază, toată lumea s-a dus la Conacul Durbe, un palat în stil clasic, unde s-au familiarizat cu expoziția muzeului și au luat parte la o altă acțiune de voluntariat - construirea unor căsuțe pentru păsări, pentru parcul din jur.
Ultima zi a fost petrecută în capitala Letoniei, Riga. Vizita a inclus vizitarea centrului vechi inclus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO și renumit pentru arhitectura sa în stil Art Nouveau. Priveliștea încântătoare din turnul gotic de peste 130 m înălțime, al Bisericii Sf. Petru din Riga a întregit vizita în superba capitală. Ziua și reuniunea s-au încheiat la școala gazdă din Tukums unde am urmărit un spectacol artistic, am participat la ceremonia acordării certificatelor și am petrecut momente frumoase la petrecerea de rămas bun.
Ne-am întors acasă cu amintiri frumoase și cu bucuria de a fi participat la activități de voluntariat diverse și autentice.
Prof. Marcela Urs
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Am participat la a patra reuniune de proiect, desfășurată în Letonia.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:32 Ora de vară a Europei de Est