Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Comori în adâncuri

Proiectul Micii speologi de la Şcoala Gimnazială „Szacsvay Imre” din Oradea

Comori în adâncuri

Proiectul Micii speologi a fost dedicat elevilor claselor 5-8 de la Şcoala Gimnazială „Szacsvay Imre” din Oradea, sub coordonarea doamnelor profesoare Kincs Grete-Eva (profesor de biologie) și Tăut Elisabeta (profesor de geografie), din nevoia de a promova activităţile educative de cercetare în afara școlii (muzee, expoziții, excursii, laborator în aer liber), și de a responsabiliza elevii pentru protejarea şi conservarea mediului înconjurător.

Planul proiectului are la bază studiul complex al peșterilor - unele dintre cele mai impresionante și, totuși, subestimate obiective turistice, formarea lor și a viețuitoarelor din interiorul acestora.
Debutul proiectului a avut loc în luna februarie și se finalizează în luna iunie. În această perioadă au avut loc o serie de activități ca: experimente fizice, chimice şi biologice care evidenţiază proprietăţile abiotice (geologice, minerologice, climatice) și biotice (paleontologice) ale peșterilor; vizite la muzee (Muzeul de zoologie și paleontologie din Cluj-Napoca), excursii de cercetare şi recunoaştere a vegetaţiei şi faunei unor peşteri; activităţi de informare: simpozioane, expoziţii (pliante, machete, fotografii, manufacturi de cristale și fosile, competiţii între clase, cu titlul „Pe urmele lui Emil Racoviţă și Czárán Gyula", accentuând implicarea pozitivă a omului în mod concret şi prin găsirea de soluţii verzi în conservarea peşterilor.
Elementele inovatoare ale proiectului au fost: modelarea, interdisciplinaritatea, creativitatea, interactivitatea, cercetarea speologică, focusarea activităţilor pe recunoaşterea importanţei dezvoltării durabile, experimentul, excursiile de studiu, premierea implicării active a elevilor, organizarea de sesiuni de comunicări în vederea promovării rezultatelor elevilor în cercetare.
Iată câteva activități din diferitele etape ale proiectului:
Laboratorul de cristale
Cu milioane de ani în urmă, Pământul era o masă de gaze fierbinți, care ulterior s-au răcit transformându-se în lichide. Unele dintre ele s-au solidificat și au dat naștere cristalelor. Experimentul cu setul de creștere a cristalelor a fost destinat pentru a trezi interesul copiilor pentru domeniul geologiei, respectiv al creșterii cristalelor, de a le stimula curiozitatea, dorința de experimentare și creativitatea. Această activitate necesită timp, dar stimulează răbdarea și dezvoltă pedanteria și rigoarea. Cu cât răbdarea este mai mare, cu atât cristalele sunt mai spectaculoase.
Pe urmele fosilelor
Activitatea integrează știința și tehnica aplicată pentru copii, promovând cunoașterea prin joacă și experiment. Cu ajutorul daltei și al ciocanului din setul paleontologic, elevii au săpat pentru a descoperi oasele componente ale unui schelet, confecționau fosile, utilizând materiale (cochilii, frunze) caracteristice paleontologiei.
Cercetarea mineralelor
Setul de 100 de roci minerale a permis elevilor activitatea complexă de observare și recunoaștere a rocilor. Elevii au urmărit: proprietăți mecanice (duritate), proprietăți optice (culoare, transparență, refracție, strălucire) și proprietăți termice (formă de zăcământ în natură), iar observarea sub lupa microscopului a diverselor cristale și din prisma ochelarilor 3D destinat pentru studiul enciclopediilor cu peșteri, a permis urmărirea unei lumi misterioase, colorate și strălucitoare.
Vizitarea peșterilor
Excursia științifică realizată la Peștera cu Cristale din Mina Farcu - unul dintre cele mai frumoase spații carstice din România, a fost organizată cu scopul de a admira cristalele de calcit, albe și strălucitoare, formațiuni geologice de o rară frumusețe, pe când Peștera Unguru Mare a fost sediul cunoașterii unui mineral rar, denumit crisit, după numele latin al râului Crişul Repede și a scheletelor de corali.
Excursia științifică la Peștera Meziad a permis elevilor să exploreze fosilele unei specii dispărute (Ursul de cavernă), conservate bine, pe când excursia științifică la Peștera Vadu Crișului a permis observarea unor troglobionte (păianjeni, miriapode, melci), ferigi, alge și coloniilor de lilieci pitici.
Proiectul a fost finanțat prin Fondul Științescu Oradea, implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea și Europe Direct Oradea, susținut de Romanian American Foundation, Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul donatorilor individuali și al finanțatorilor locali: Vernicolor, Fundația Elena Neagu, Golde Oradea, Qubiz, Decitex RO, VPK Packaging Salonta, Creatopy, Smartware, Sema Express, Nidec Oradea, Inter Broker de Asigurare, Vulcri, Accesa.
Kincs Grete,
profesor de biologie
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Comori în adâncuri.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:07:27 Ora de vară a Europei de Est