Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Mircea Geoană și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, s-au întâlnit cu cadrele didactice

Ieri, în Aula Magna a Universității din Oradea

Mircea Geoană și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, s-au întâlnit cu cadrele didactice

Sâmbătă, 2 mai 2009 (când tinerii sărbătoreau – vorba vine – „Ziua tineretului”), s-a întâmplat ca Mircea Geoană și Ecaterina Andronescu – ministrul Educației, Cercetării și Inovării, să se afle la Oradea (pentru prezentarea candidaților P.S.D. pentru alegerile europarlamentare), iar dascălii orădeni (și nu numai) așteptau cu sufletul la gură o declarație „istorică” - Declarația de la Oradea, care să dezamorseze „bomba” (greva) cadrelor didactice, anunțată pentru marți, 5 mai.

 Fostul ambasador al României a rămas un diplomat și un ambasador... al cuvintelor. Știe cum să pună problemele, ca să dea bine la imagine, cucerește și domină într-un stil oratoric desăvârșit, vehiculează idei, punctează ceea ce e de punctat, știe ce-i doare pe români. Vorbește despre criză, despre drămuirea banului public, reia promisiunile electorale, dar nu avansează... gratuități. Mai mult, pune degetul pe rană, recunoscând că în vremuri de criză, executivul are în vedere prioritățile (naționale) - sănătatea și învățământul -, dar nu vorbește despre mărirea salariilor cadrelor didactice, deși atinge problema salariilor (mici) și a pensiilor, iar ministrul Ecaterina Andronescu, în cuvântul său (în plen), dar nici după aceea, când a rămas singură cu dascălii, nu a scos „porumbelul” pe gură și asul din mânecă, deși un dascăl (fost inspector școlar de muzică) i-a ridicat mingea la fileu. S-a făcut vorbire despre accesarea fondurilor europene prin proiecte (trei miliarde de euro, mai cu seamă pentru perfecționarea profesională). Universitarii orădeni au spus ceea ce îi doare cel mai mult, dar le-au și mulțumit celor doi pentru atenție și sprijinul acordat în mandatul anterior. Și cei din prezidiu, dar și cei din sală au recunoscut și aplaudat realizările fostului rector, Teodor Maghiar, datorită căruia Universitatea din Oradea a devenit, astăzi, un mare centru universitar, cu peste 25.000 de beneficiari ai serviciilor educaționale, cu facultăți peste facultăți (de tot felul) și cu o bază materială corespunzătoare. Durerea cea mare a universitarilor orădenilor este cifra de școlarizare total necorespunzătoare, în raport cu realitățile actuale, rămasă din vremuri străvechi, dar și reprezentativitatea mult prea modestă în comisiile naționale de specialitate, la examenele naționale și la masa rotundă sau ovală la care se discută și se iau decizii importante. Studenții, reprezentați de președintele lor în Senat și de un vicepreședinte (artist), au pus problema statutului studentului, dacă tot s-a făcut vorbire despre legile și statutul cadrelor didactice din învățământul universitar și preuniversitar. Ne așteptam, însă, de la președintele lor, Adrian Dume, să vorbească și despre mult trâmbițata casă de cultură a studenților... Vicepreședintele artist a vorbit  mai mult „în particular” despre înființarea unui ONG al artiștilor, pentru sprijinirea talentelor în artă. O doamnă profesoară s-a anunțat în plen și s-a și întreținut, în particular, preț de două-trei minute, cu doamna ministru.
 Așadar, stimați dascăli, ministrul Ecaterina Andronescu nu v-a promis nimic, sâmbătă, la Oradea, prin urmare, trebuie să vă bateți în continuare și să vă vedeți de grevă. Mircea Geoană, însă, a vorbit, în plen, despre negocierile ce vor avea loc, cu sindicatele din învățământ, la începutul săptămânii viitoare, fără să precizeze că e vorba de ziua de luni, în ajun sau chiar de marți, în zi de grevă, anunțată (în special pentru boicotarea tezelor cu subiect unic la clasele a VII-a și a VIII-a)...
(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesează Galeria foto: Mircea Geoană și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, s-au întâlnit cu cadrele didactice.
  

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:34:09 Ora standard a Europei de Est