Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cea de-a IX-a ediția a International Conference on Computers Communications and Control ICCCC 2022, 16-20 mai 2022 - ediție dedicată în memoria Prof. univ. dr. habil. Ioan Dzițac

Marți, la Universitatea ,,Agora” și în Băile Felix, s-a desfășurat

Cea de-a IX-a ediția a International Conference on Computers Communications and Control ICCCC 2022, 16-20 mai 2022 - ediție dedicată în memoria Prof. univ. dr. habil. Ioan Dzițac

Marți, 17 mai 2022, la Universitatea ,,Agora" din Oradea și în Băile Felix, s-au desfășurat lucrările celei de-a IX-a conferințe internaționale International Conference on Computers Communications and Control ICCCC 2022, programate pentru prima zi; astăzi, în cea de-a doua zi, lucrările conferinței vor continua doar la Băile Felix.

Aula Albastră a Universității ,,Agora" a găzduit, ieri dimineață, ceremonia de deschidere a conferinței care s-a transmis și on-line pentru colaboratorii și prietenii din țară și străinătate.
După momentul solemn al imnurilor și perfectarea legăturilor, rectorul Universității ,,Agora", domnul prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu, a anunțat deschiderea conferinței internaționale dedicate fostului nostru rector, regretatul Profesor univ. dr. habil. IOAN DZIȚAC, căruia i-am păstrat un moment de reculegere. În semn de înaltă cinstire a memoriei celui înălțat la ceruri, domnul rector i-a înmânat doamnei profesor Simona Dzițac un buchet de flori, anunțând că de-acum, Biblioteca Universității ,,Agora" poartă numele Prof. univ. dr. habil. IOAN DZIȚAC.
Doamna Simona Dzițac (General Chair al conferinței) a mulțumit pentru flori și onorantul gest făcut de conducerea Universității, a salutat distinșii invitați și participanți la conferință, după care a delegat-o pe Ioana Domnica Dzițac, urmașa profesorului IOAN DZIȚAC, să modereze, în calitate de organizator (Organizing Committee Chair al ICCCC 2022 & Technical and Operational Coordinator la New York University Abu Dhabi) lucrările conferinței. Am ascultat alocuțiunile rostite de domnul rector prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu (Organizing Committee Chair al ICCCC 2022) și domnul academician Florin Gheorghe Filip, urmate de Keynote lecture cu titlul AI-enabled decision support systems: an effective and efficient solution for complex problems? susținută de acad. Janusz KACPRZYK, de la Polish Academy of Sciences, Polonia.
Au fost acordate titlurile de Doctor Honoris Causa și Profesor Honoris Causa al Universității ,,Agora"
Senatul Universității ,,Agora" a acordat, cu prilejul acestei conferințe internaționale, două înalte titluri onorifice: titlul de Doctor Honoris Causa al Universității ,,Agora", acordat Profesorului Enrique Hererra-VIEDMA de la Universitatea din Granada, Spania, respectiv titlul de Profesor Honoris Causa al Universității ,,Agora", acordat Profesorului Gaston LEFRANC H. de la Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, Chile. După înmânarea diplomelor, cei doi distinși invitați au rostit discursurile de recepție: ,,On Fuzzy and Linguistic Decision-Making:Scenarios and Challenges" (Prof. Enrique Hererra-VIEDMA), respectiv ,, Review of trends in Manufacturing Systema based on Industry 4.0: The Opportunities"(Prof. Gaston LEFRANC H.).
Să mai consemnăm un moment emoționant care s-a consumat în sala alăturată, Aula Verde, unde elevi ai Școlii Internaționale ,,Agora", coordonați de d-na manager Alina Angela Manolescu, au prezentat un momentul artistic dedicat regretatului Prof. IOAN DZIȚAC - fost director al Școlii Internaționale ,,Agora"; elevii au interpretat melodiile Amazing Grace și Hallelujah... Programul dimineții a mai cuprins turul ghidat al orașului Oradea.
După-amiază, la Băile Felix, a avut loc o secțiune de lucrări invitate susținute, în sistem hibrid, de: acad. Gintautas Dzemyda de la Lithuanian Academy of Sciences & Vilnius University, Lithuania, care a susținut lucrarea cu titlul: Geometric Multidimensional Scaling: A New Approach for Data Dimensionality Reduction; prof. Alfred M. Bruckstein de la Technion University, Israel, care a susținut lucrarea Guiding Swarms with Pheromone Gradients or Broadcast Signals; prof. Valentina Balaș de la Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad, care a susținut lucrarea ,,Advances in Soft Computing and Applications; prof. Valeriu Beiu de la Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad, cu lucrarea Reflective Optics from Stars to Dust; prof. Yezid Donoso de la Universidad de los Andes, Colombia, cu lucrarea Methodologies for Solving Complex Multi-Objective Combinatorial Problems in Engineering: An Evolutionary Approach Applied to Computer Networks; prof. Răzvan Andonie de la Central Washington University, USA, cu lucrarea Computational Semiotics in Deep Learning.
Seara s-a lăsat cu o cină românească, asezonată cu cântece și dansuri tradiționale românești, protagoniști: Larisa Chindriș, elevi ai Școlii Internaționale Agora, Asociația Folclor fără frontiere...
Astăzi, miercuri, 18 mai, a doua zi de conferință
Astăzi, 18 mai, lucrările vor fi susținute pe secțiuni paralele; după-amiază, va fi organizată o masă rotundă dedicată regretatului Profesor IOAN DZIȚAC, cu decernarea ,,Premiului IOAN DZIȚAC", acordat de Simona și Ioana Dzițac; seara se va încheia cu o cină internațională la care vor fi înmânate diplome de excelență pentru cele mai bune lucrări prezentate la ICCCC 2022.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (134 de poze) în Galeria foto: Cea de-a IX-a ediția a International Conference on Computers Communications and Control ICCCC 2022, 16-20 mai 2022 - ediție dedicată în memoria Prof. univ. dr. habil. Ioan Dzițac.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:11:52 Ora standard a Europei de Est