Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga”

9 Mai, ziua noastră

Ziua Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga”

E din nou 9 mai - ziua în care noi, elevii și profesorii Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga" Oradea, îl sărbătorim pe poetul născut în urmă cu 127 de ani, al cărui nume școala noastră îl poartă cu mândrie.

Azi ne amintim din nou de cel al cărui suflet a fost mereu „în mută, seculară căutare" după „apa din care curcubeul își bea frumusețea și neființa" și ne angajăm încă o dată să îi ducem mai departe năzuința.
Pentru a-i onora memoria, doi reprezentanți ai fiecărei clase, cărora li s-au alăturat reprezentanții Consiliului Elevilor, doamna director Iova Delia și doamna director adjunct Codruța Mihuț, au depus câte un buchet de flori la statuia poetului din curtea interioară a liceului.
Astăzi, a fost singura zi din an în care elevii au putut să vină la școală însoțiți de cei mai buni prieteni ai lor - fie ei îmblăniți, înaripați sau cu solzi. Parada animăluțelor de companie a fost coordonată de doamna profesoară Lorincz Ana.
Elevii clasei I A, sub îndrumarea doamnei învățătoare Adina Merce, au făcut primii pași în universul lui Lucian Blaga, după care au ieșit în pași de dans în curtea școlii, unde, împreună cu colegii lor mai mari din ciclul primar, au participat la un flash mob.
După flash mob, curtea a fost ocupată de elevii claselor a 5-a A, B și C, care au desfășurat diverse activități sportive sub conducerea domnilor profesori Satmari Sorin și Crețu Sorin.
Activitățile sportive au continuat cu un meci de fotbal amical, în pauza căruia echipa de majorete a liceului, coordonată de doamna profesoară Popovits Liana, ne-a încântat încă o dată cu prestația lor.
În timp ce în curte se desfășurau toate aceste activități, elevii claselor a 6-a B, a 7-a A, a 7-a B, și a 10-a A, împreună cu doamna profesoară Felicia Șchiop, au participat la o prezentare organizată de doamna profesoară Rodica Pojoga, intitulată „Mecanisme simple în gospodăria tradițională", urmată de un concurs de cultură generală.
Elevii claselor a 7-a B și a 7-a A, sub îndrumarea doamnelor profesoare Fărcuț Mioara și Șchiop Felicia, au desfășurat o activitate inedită: un workshop de auto coafat și împletituri.
O altă activitate inedită a fost cea organizată de elevii clasei a 10-a B, care și-au demonstrat talentele culinare împreună cu doamna profesoară Baciu Crina.
Doamnele profesoare Todorean Strela și Chiș Mariana au pregătit un atelier de creație artistică, în cadrul căruia elevii claselor a 9-a A și a 9-a B au realizat mandane și  produse hand-made, folosind tehnica șervețelului.
Una dintre activitățile care au avut în centru chiar opera lui Lucian Blaga a fost organizată de doamna profesoară Adriana Meșter și a purtat numele de „Hronicul și cântecul vârstelor". La această activitate au participat elevii claselor a 9-a A, a 9-a B și a 11-a B.
A doua activitate bazată pe opera lui Blaga a fost cea condusă de doamna profesoară Adriana Pădurean, intitulată: „Nebănuitele trepte ale poeziei blagiene", la care a participat clasa a 12-a B.
Seria de activități prilejuite de Ziua Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga" s-a încheiat cu un mini-spectacol organizat în sala multifuncțională a liceului. Acesta a cuprins momente de poezie, muzică și dans susținute de următorii elevi: Maria Cseke, Molnar Andrada, Camelia Jurca, Tonț Răzvan, Magyari Luca, Onilă Giulia, Lupo Eduard, Raul Frățilă, Sarac Sonia, Ban Alexandra, Șipoș Patricia, Lasak Kristina, Baiduca Maria, Bodog Georgiana, Crișan Andreea, Ficuț Giulia, Indrieș Tania, Guiu Sara, Madani Alia și Suciu Daiana.
Prof. Anca Lorincz
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Ziua Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:51 Ora de vară a Europei de Est