Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga”

9 Mai, ziua noastră

Ziua Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga”

E din nou 9 mai - ziua în care noi, elevii și profesorii Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga" Oradea, îl sărbătorim pe poetul născut în urmă cu 127 de ani, al cărui nume școala noastră îl poartă cu mândrie.

Azi ne amintim din nou de cel al cărui suflet a fost mereu „în mută, seculară căutare" după „apa din care curcubeul își bea frumusețea și neființa" și ne angajăm încă o dată să îi ducem mai departe năzuința.
Pentru a-i onora memoria, doi reprezentanți ai fiecărei clase, cărora li s-au alăturat reprezentanții Consiliului Elevilor, doamna director Iova Delia și doamna director adjunct Codruța Mihuț, au depus câte un buchet de flori la statuia poetului din curtea interioară a liceului.
Astăzi, a fost singura zi din an în care elevii au putut să vină la școală însoțiți de cei mai buni prieteni ai lor - fie ei îmblăniți, înaripați sau cu solzi. Parada animăluțelor de companie a fost coordonată de doamna profesoară Lorincz Ana.
Elevii clasei I A, sub îndrumarea doamnei învățătoare Adina Merce, au făcut primii pași în universul lui Lucian Blaga, după care au ieșit în pași de dans în curtea școlii, unde, împreună cu colegii lor mai mari din ciclul primar, au participat la un flash mob.
După flash mob, curtea a fost ocupată de elevii claselor a 5-a A, B și C, care au desfășurat diverse activități sportive sub conducerea domnilor profesori Satmari Sorin și Crețu Sorin.
Activitățile sportive au continuat cu un meci de fotbal amical, în pauza căruia echipa de majorete a liceului, coordonată de doamna profesoară Popovits Liana, ne-a încântat încă o dată cu prestația lor.
În timp ce în curte se desfășurau toate aceste activități, elevii claselor a 6-a B, a 7-a A, a 7-a B, și a 10-a A, împreună cu doamna profesoară Felicia Șchiop, au participat la o prezentare organizată de doamna profesoară Rodica Pojoga, intitulată „Mecanisme simple în gospodăria tradițională", urmată de un concurs de cultură generală.
Elevii claselor a 7-a B și a 7-a A, sub îndrumarea doamnelor profesoare Fărcuț Mioara și Șchiop Felicia, au desfășurat o activitate inedită: un workshop de auto coafat și împletituri.
O altă activitate inedită a fost cea organizată de elevii clasei a 10-a B, care și-au demonstrat talentele culinare împreună cu doamna profesoară Baciu Crina.
Doamnele profesoare Todorean Strela și Chiș Mariana au pregătit un atelier de creație artistică, în cadrul căruia elevii claselor a 9-a A și a 9-a B au realizat mandane și  produse hand-made, folosind tehnica șervețelului.
Una dintre activitățile care au avut în centru chiar opera lui Lucian Blaga a fost organizată de doamna profesoară Adriana Meșter și a purtat numele de „Hronicul și cântecul vârstelor". La această activitate au participat elevii claselor a 9-a A, a 9-a B și a 11-a B.
A doua activitate bazată pe opera lui Blaga a fost cea condusă de doamna profesoară Adriana Pădurean, intitulată: „Nebănuitele trepte ale poeziei blagiene", la care a participat clasa a 12-a B.
Seria de activități prilejuite de Ziua Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga" s-a încheiat cu un mini-spectacol organizat în sala multifuncțională a liceului. Acesta a cuprins momente de poezie, muzică și dans susținute de următorii elevi: Maria Cseke, Molnar Andrada, Camelia Jurca, Tonț Răzvan, Magyari Luca, Onilă Giulia, Lupo Eduard, Raul Frățilă, Sarac Sonia, Ban Alexandra, Șipoș Patricia, Lasak Kristina, Baiduca Maria, Bodog Georgiana, Crișan Andreea, Ficuț Giulia, Indrieș Tania, Guiu Sara, Madani Alia și Suciu Daiana.
Prof. Anca Lorincz
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Ziua Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga”.

Trimite email
duminică, 22 decembrie 2024, 08:07:24 Ora standard a Europei de Est