Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Lansarea oficială a Asociației D’ART

Vineri, 24 aprilie,

Lansarea oficială a Asociației D’ART

Vineri, 24 aprilie 2009, cu ocazia diseminării proiectului inițiat de Asociația D’ART în luna februarie „Natura pentru artă, arta pentru natură”, a avut loc, la Centrul Cultural Posticum din Oradea, lansarea oficială a Asociației D’ART din Oradea

 Reamintim că prima parte a acestui eveniment s-a derulat miercuri, 22 aprilie, cu prilejul Zilei Pământului, într-o desfășurare pe pietonala Republicii, cu peste 180 de voluntari implicați direct în proiect.
 Vineri seara, diseminarea s-a desfășurat în două etape: prima parte, la care au participat peste 50 de persoane invitate, s-a bucurat de prezența unor nume de marcă în domeniul artelor vizuale, în speță a artelor plastice: pictorul Ovidiu Sălăjan, pictorul Paul Blânda, artistul plastic Muranyi Mihaly. Alături de ei au expus debutanți, precum Cristina Breteanu, cu trei lucrări de pictură și Lavinia Bobiș, cu o colecție de design vestimentar, expusă pe manechine fixe, colecție care s-a bucurat de o atenție deosebită din partea publicului. Invitatul special al Asociației D’ART a fost sculptorul medieșan Emil Mureșan, cu o impresionantă colecție de lucrări realizate din pânză de paianjen, abordare cu care artistul a intrat în Cartea Recordurilor. Alături de ei și-au prezentat colecția de grup inspirată din lumea gândacilor, studenții anului III ai Facultății de Arte Vizuale din Oradea. Vernisarea expoziției a fost susținută de sculptorul Cornel Durgheu. Într-o simbioză a artelor plastice cu problematica de mediu, au susținut lucrări dna Mare Timea, de la Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, dna lect. univ. dr. Viorica Porav, de la Facultatea de Textile – Pielărie și studenta Maria Duma, de la Facultatea de Arte Vizuale, cu un interesant material despre…mătasea de păianjen (studenta are meritul de a-l fi descoperit pe dl. Emil Mureșan, cu lucrările sale inedite).
 A doua parte a serii s-a derulat sub semnul promovării tinerilor absolvenți în artele vizuale, în cadrul unei alte expoziții vernisate de această dată de artistul fotograf Teodor Pantea (alături de Norbert Molnar, absolvent 2008 în artele plastice). Ambii artiști au prezentat lucrări de artă fotografică adaptate tematicii proiectului.
 Surpriza serii a constituit-o prezentarea colecțiilor de modă ale absolvenților în Design vestimentar ai Facultății de Arte Vizuale Oradea (absolvenți care pe perioada studiilor de licență au fost îndrumați în mod direct de doamnele Olimpia Urdea și Amalia Judea): Dana Panciu, cu colecția „Ielele”, Cristina Breteanu, semnatara colecției „Dor”, inspirată din portul nostru popular,  “Matrioska”, colecție aparținând Dianei Barbur, și nu în ultimul rând, Csilla Circiu, cu colecția “Dualism”. Este de menționat faptul că Dana, Cristina și Csilla sunt membri fondatori ai Asociației D’ART. Prin prezența colecțiilor dumnealor la acest eveniment, s-a marcat lansarea Asociației, ca organizație care vine în sprijinul afirmării și promovării artiștilor aflați la început de carieră. Alături de cei patru designeri, Dora Bota a prezentat o frumoasă colecție realizată din tricot, cochetând în același timp cu aderarea la Asociația organizatoare a întregului eveniment.
 Dacă prima parte a serii a fost condusă de dna ing. Olimpia Urdea, în calitate de președinte al organizației, cea de-a doua parte s-a bucurat de prezența actorului Daniel Vulcu, în ambianța caldă și primitoare a Centrului Cultural Posticum și a peste 130 de persoane aflate în public.
 Membrii Asociației D’ART doresc să mulțumească tuturor celor care s-au implicat în reușita proiectului, ca parteneri, sponsori sau voluntari. Fara sprijinul lor, acest proiect nu ar fi fost posibil de realizat. (Olimpia URDEA)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lansarea oficială a Asociației D’ART.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:44:55 Ora standard a Europei de Est