Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lansarea oficială a Asociației D’ART

Vineri, 24 aprilie,

Lansarea oficială a Asociației D’ART

Vineri, 24 aprilie 2009, cu ocazia diseminării proiectului inițiat de Asociația D’ART în luna februarie „Natura pentru artă, arta pentru natură”, a avut loc, la Centrul Cultural Posticum din Oradea, lansarea oficială a Asociației D’ART din Oradea

 Reamintim că prima parte a acestui eveniment s-a derulat miercuri, 22 aprilie, cu prilejul Zilei Pământului, într-o desfășurare pe pietonala Republicii, cu peste 180 de voluntari implicați direct în proiect.
 Vineri seara, diseminarea s-a desfășurat în două etape: prima parte, la care au participat peste 50 de persoane invitate, s-a bucurat de prezența unor nume de marcă în domeniul artelor vizuale, în speță a artelor plastice: pictorul Ovidiu Sălăjan, pictorul Paul Blânda, artistul plastic Muranyi Mihaly. Alături de ei au expus debutanți, precum Cristina Breteanu, cu trei lucrări de pictură și Lavinia Bobiș, cu o colecție de design vestimentar, expusă pe manechine fixe, colecție care s-a bucurat de o atenție deosebită din partea publicului. Invitatul special al Asociației D’ART a fost sculptorul medieșan Emil Mureșan, cu o impresionantă colecție de lucrări realizate din pânză de paianjen, abordare cu care artistul a intrat în Cartea Recordurilor. Alături de ei și-au prezentat colecția de grup inspirată din lumea gândacilor, studenții anului III ai Facultății de Arte Vizuale din Oradea. Vernisarea expoziției a fost susținută de sculptorul Cornel Durgheu. Într-o simbioză a artelor plastice cu problematica de mediu, au susținut lucrări dna Mare Timea, de la Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, dna lect. univ. dr. Viorica Porav, de la Facultatea de Textile – Pielărie și studenta Maria Duma, de la Facultatea de Arte Vizuale, cu un interesant material despre…mătasea de păianjen (studenta are meritul de a-l fi descoperit pe dl. Emil Mureșan, cu lucrările sale inedite).
 A doua parte a serii s-a derulat sub semnul promovării tinerilor absolvenți în artele vizuale, în cadrul unei alte expoziții vernisate de această dată de artistul fotograf Teodor Pantea (alături de Norbert Molnar, absolvent 2008 în artele plastice). Ambii artiști au prezentat lucrări de artă fotografică adaptate tematicii proiectului.
 Surpriza serii a constituit-o prezentarea colecțiilor de modă ale absolvenților în Design vestimentar ai Facultății de Arte Vizuale Oradea (absolvenți care pe perioada studiilor de licență au fost îndrumați în mod direct de doamnele Olimpia Urdea și Amalia Judea): Dana Panciu, cu colecția „Ielele”, Cristina Breteanu, semnatara colecției „Dor”, inspirată din portul nostru popular,  “Matrioska”, colecție aparținând Dianei Barbur, și nu în ultimul rând, Csilla Circiu, cu colecția “Dualism”. Este de menționat faptul că Dana, Cristina și Csilla sunt membri fondatori ai Asociației D’ART. Prin prezența colecțiilor dumnealor la acest eveniment, s-a marcat lansarea Asociației, ca organizație care vine în sprijinul afirmării și promovării artiștilor aflați la început de carieră. Alături de cei patru designeri, Dora Bota a prezentat o frumoasă colecție realizată din tricot, cochetând în același timp cu aderarea la Asociația organizatoare a întregului eveniment.
 Dacă prima parte a serii a fost condusă de dna ing. Olimpia Urdea, în calitate de președinte al organizației, cea de-a doua parte s-a bucurat de prezența actorului Daniel Vulcu, în ambianța caldă și primitoare a Centrului Cultural Posticum și a peste 130 de persoane aflate în public.
 Membrii Asociației D’ART doresc să mulțumească tuturor celor care s-au implicat în reușita proiectului, ca parteneri, sponsori sau voluntari. Fara sprijinul lor, acest proiect nu ar fi fost posibil de realizat. (Olimpia URDEA)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lansarea oficială a Asociației D’ART.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:11 Ora de vară a Europei de Est