Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Lansarea oficială a Asociației D’ART

Vineri, 24 aprilie,

Lansarea oficială a Asociației D’ART

Vineri, 24 aprilie 2009, cu ocazia diseminării proiectului inițiat de Asociația D’ART în luna februarie „Natura pentru artă, arta pentru natură”, a avut loc, la Centrul Cultural Posticum din Oradea, lansarea oficială a Asociației D’ART din Oradea

 Reamintim că prima parte a acestui eveniment s-a derulat miercuri, 22 aprilie, cu prilejul Zilei Pământului, într-o desfășurare pe pietonala Republicii, cu peste 180 de voluntari implicați direct în proiect.
 Vineri seara, diseminarea s-a desfășurat în două etape: prima parte, la care au participat peste 50 de persoane invitate, s-a bucurat de prezența unor nume de marcă în domeniul artelor vizuale, în speță a artelor plastice: pictorul Ovidiu Sălăjan, pictorul Paul Blânda, artistul plastic Muranyi Mihaly. Alături de ei au expus debutanți, precum Cristina Breteanu, cu trei lucrări de pictură și Lavinia Bobiș, cu o colecție de design vestimentar, expusă pe manechine fixe, colecție care s-a bucurat de o atenție deosebită din partea publicului. Invitatul special al Asociației D’ART a fost sculptorul medieșan Emil Mureșan, cu o impresionantă colecție de lucrări realizate din pânză de paianjen, abordare cu care artistul a intrat în Cartea Recordurilor. Alături de ei și-au prezentat colecția de grup inspirată din lumea gândacilor, studenții anului III ai Facultății de Arte Vizuale din Oradea. Vernisarea expoziției a fost susținută de sculptorul Cornel Durgheu. Într-o simbioză a artelor plastice cu problematica de mediu, au susținut lucrări dna Mare Timea, de la Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, dna lect. univ. dr. Viorica Porav, de la Facultatea de Textile – Pielărie și studenta Maria Duma, de la Facultatea de Arte Vizuale, cu un interesant material despre…mătasea de păianjen (studenta are meritul de a-l fi descoperit pe dl. Emil Mureșan, cu lucrările sale inedite).
 A doua parte a serii s-a derulat sub semnul promovării tinerilor absolvenți în artele vizuale, în cadrul unei alte expoziții vernisate de această dată de artistul fotograf Teodor Pantea (alături de Norbert Molnar, absolvent 2008 în artele plastice). Ambii artiști au prezentat lucrări de artă fotografică adaptate tematicii proiectului.
 Surpriza serii a constituit-o prezentarea colecțiilor de modă ale absolvenților în Design vestimentar ai Facultății de Arte Vizuale Oradea (absolvenți care pe perioada studiilor de licență au fost îndrumați în mod direct de doamnele Olimpia Urdea și Amalia Judea): Dana Panciu, cu colecția „Ielele”, Cristina Breteanu, semnatara colecției „Dor”, inspirată din portul nostru popular,  “Matrioska”, colecție aparținând Dianei Barbur, și nu în ultimul rând, Csilla Circiu, cu colecția “Dualism”. Este de menționat faptul că Dana, Cristina și Csilla sunt membri fondatori ai Asociației D’ART. Prin prezența colecțiilor dumnealor la acest eveniment, s-a marcat lansarea Asociației, ca organizație care vine în sprijinul afirmării și promovării artiștilor aflați la început de carieră. Alături de cei patru designeri, Dora Bota a prezentat o frumoasă colecție realizată din tricot, cochetând în același timp cu aderarea la Asociația organizatoare a întregului eveniment.
 Dacă prima parte a serii a fost condusă de dna ing. Olimpia Urdea, în calitate de președinte al organizației, cea de-a doua parte s-a bucurat de prezența actorului Daniel Vulcu, în ambianța caldă și primitoare a Centrului Cultural Posticum și a peste 130 de persoane aflate în public.
 Membrii Asociației D’ART doresc să mulțumească tuturor celor care s-au implicat în reușita proiectului, ca parteneri, sponsori sau voluntari. Fara sprijinul lor, acest proiect nu ar fi fost posibil de realizat. (Olimpia URDEA)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lansarea oficială a Asociației D’ART.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:58:21 Ora standard a Europei de Est