Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Europa văzută prin ochii elevilor”

Proiect educativ

„Europa văzută prin ochii elevilor”

Dezvoltarea unei conştiinţe europene și formarea sentimentului de apartenență la marea familie europeană, ca „cetăţean al Europei", reprezintă un obiectiv important al activităților desfășurate cu ocazia zilei de 9 Mai - Ziua Europei, în cadrul Liceului Teologic Baptist ,,Emanuel" Oradea.

Aflat la a XII-a ediție, concursul dedicat Zilei Europei - 9 Mai 2022, s-a desfășurat în prezența unui public numeros, format din profesori, elevi din clasele primare, gimnaziale, liceale, părinți și alți invitați. În concurs s-au ,,duelat" cinci echipe de gimnaziu și două de liceu, reprezentând diverse țări membre ale UE. Prima probă din concurs, cea artistică a încântat publicul prin scenete haioase, dar care au surprins cu măiestrie momente importante ale istoriei țărilor respective sau diverse simboluri, elemente de identitate a statelor reprezentate. La a doua probă, fiecare echipă și-a prezentat stand-ul într-o manieră originală, invitând apoi publicul să se înfrupte din deliciile culinare pregătite cu măiestrie de multe mâini dibace (ale mamelor, bunicilor), în cadrul celei de-a treia probe (degustare de produse culinare tradiționale).
Echipa de proiect a fost formată din director, prof. Curta Iosif-Viorel, coordonator de proiect, prof. Iștoc Ramona; juriu liceu:președinte juriu, prof. Faur Tabita, membri: prof. Fiter Ciprian (consilier educativ), prof. Ocoș Andreia, prof. Blaga Diana, prof. Ienciu Simona, prof. Opriș Ligia, prof. Pușcaș Florina, Sava Sebastian (membru Consiliul elevilor LTBE);juriu gimnaziu: președinte juriu - prof. Magyar Ana, membri: dna Beatrice Bungo (project manager Europe Direct Oradea), prof. Moțiu Rodica, prof. Fildan Mihaela, prof. Boldiș Marinela, prof. Tamaș Ioan, prof. Brândaș Oana, prof. Oros Nicu, Kiss-Roth Samuel (președinte Consiliul elevilor LTBE). Alți profesori implicați în organizare au fost: Maghiar Florin, Martin Roland, Iștoc Florin, Ivan Daniel, Chiș Coriolan, Opriș Dorin și Gal-Chiș Călin.
În urma jurizării, s-au acordat premii și mențiuni, după cum urmează:
Secțiunea gimnaziu
Premiul I: Lidia Negru, Iulia Marian, Lois Galea, Naomi Galea, Bianca Bejinariu, Robert Bonca, Selin Călin, Bogdan Miclea, Mihuț Adalia, Vlad Durgheu, Beatrice Heredea, clasa a VIII-a B, reprezentând Franța
Premiul II: Sara Vestale, Alexia Miclău, Alesia Demeter, Giulia Negrău, Daria Frățilă, Sara Pentek, Andrei Bora, Bogdan Gomboș, Andrei Turcuș, Răzvan Mic, Dragoș Buzlea, Adonis Petruș, Ayan Bundea, Mattia Avram, Groza Samira, clasa a VI-a A, reprezentând Ungaria
Premiul III: Bențe Ariana, Burcă Ana, Cioară Nicolas, Constantin Andrei, Cosma Sharis, Duma David, Gal-Chiș Naomi, Hnatiuc Alexandru, Iova Zara, Pop Sophie, clasa a VII-a A, reprezentând Olanda
Mențiune I: Stokker Ingrid, Gliția Sara, Benea Titus, Curtui Beniamin, Haiaș Iulia, Platona Damaris, Puie Luca, Toma Sara, Minxolli Sara, Costea David, Palladi Cristian, Mereuța Sabin și Sabo Cristina, clasa a VI-a B, reprezentând Grecia
Mențiune II: Muț Linette, Coita Rianna, Moraru Iulia, Crăciun Tabita, Brândaș Iulia, Ciarnău Mara, Hrițcu Șerban, Gliția Bianca, Ungur Teodora, Corba Darius, Cionca Elisa, Marc Alexia, clasa a VIII-a A, reprezentând Italia.
Secțiunea liceu:
Premiul I: Albu Amalia, Iștoc Antonio, Borma David, Bucur Lorena, Buhaș Hadasa, Costea Denis, Marc Debora, Sala Denis, Popa Eliza, Oprea Tania, Coman Damaris, Gliția Timotei, Rus David, clasa a IX-a B, reprezentând Franța
Premiul II: Benea Renata, Gorcea Andreea, Ciurdar Carla, Gliția Renia, Miheș Mathias, Cioară Alexia, Teședan Marcus, Miheș-Secară Lucas, Trifu Oscar, Ovănescu Vlad, Tuns Elias, Petrușan Armin, Groza Raul, clasa a IX-a A, reprezentând Italia.
Invitată de onoare a fost dna Beatrice Bungo, coordonator Centru EUROPE DIRECT Oradea, care ne-a împărtășit câteva impresii despre concurs: ,,Ne bucură să vedem interes din partea tinerilor pentru a cunoaște Europa mai bine și pentru a descoperi Uniunea Europeană. Am rămas plăcut surprinși de scenetele elevilor. Au dovedit interesul și strădania copiilor pentru a scoate în evidență istoria sau cultura specifică țărilor europene. Acesta este și scopul EUROPE DIRECT Oradea, ca prin activități și evenimente interactive să facem Europa cunoscută bihorenilor". Dna Beatrice Bungo a amenajat și un stand cu materiale informative despre UE, precum broșuri și pliante utile, care au stârnit interesul elevilor pentru a descoperi informații noi despre marea familie europeană.
De asemenea, olimpicul nostru național la istorie, Sava Sebastian, din clasa a XII-a B, care le-a prezentat elevilor semnificația zilei de 9 Mai, ne-a mărturisit: ,,M-am bucurat să pot participa la sărbătorirea Zilei Europei în școala noastră pentru prima dată din 2019, dar de data aceasta de cealaltă parte a mesei, ca membru al juriului.
Prima mea participare la concursul organizat de 9 mai a avut loc cu 7 ani în urmă, pe când mă aflam în clasa a 5-a, și încă îmi amintesc cu drag de entuziasmul pe care pregătirile l-au stârnit. Organizarea evenimentului aduce de ani de zile beneficii elevilor participanţi ce doresc să se implice: îmbogăţirea cunoștinţelor generale cu privire la ţara pe care o reprezintă, dezvoltarea creativităţii, a spiritului de echipă și de organizare, dezvoltarea calităţilor oratorice și artistice, toate reprezintă efecte directe ale implicării într-o astfel de activitate, și toate acestea fără să mai menţionăm crearea unei legături mai strânse între colegi.
Organizarea unor astfel de activităţi pe parcursul anului școlar este extrem de benefică pentru dezvoltarea elevului în privinţa acestor sfere menţionate mai sus, care nu pot fi suficient stimulate în cadrul învăţământului clasic, de la clasă. Îmbinarea cunoștinţelor teoretice cu cele practice, prin proiecte de acest gen, contribuie la crearea unui mediu mai plăcut în cadrul școlii și la o dezvoltare personală armonioasă a elevilor, ce devin pregătiţi să aibă de-a face, în viaţa lor de adult, cu situaţii ce implică multiple calităţi și abilităţi, pe care și le construiesc în adolescenţă".
Felicitări tuturor pentru rezultatele obținute! Mulțumiri tuturor celor care au susținut, într-un fel sau altul, buna desfășurare a acestui eveniment!
Prof. Ramona Iștoc
Foto: Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (95 de poze) în Galeria foto: „Europa văzută prin ochii elevilor”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:20:48 Ora de vară a Europei de Est