Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul eTwinning „YES-Your English Sources”

Şcoala Gimnazială ,,Dacia” a desfăşurat

Proiectul eTwinning „YES-Your English Sources”

Şcoala Gimnazială ,,Dacia" a desfăşurat proiectul eTwinning „YES-Your English Sources" în perioada septembrie 2021- mai 2022, alături de şcoli din Italia, Republica Moldova, Macedonia, Polonia, Ucraina, Iordania şi de încă zece şcoli din Turcia, una dintre acestea fiind şi fondatoarea proiectului. Protagonişti au fost elevi ai clasei a VII-a D (Carla Mlendea, Sara Mlendea, Ayanna Câmpan, David Nagy, Eduard Boldizsar, Bogdan Jurjuţ și Mihai Haneş) care au comunicat în limba engleză cu colegii lor din întreaga Europă şi au colaborat pentru a-și îndeplini propria sarcină de muncă.

Activitățile derulate în cadrul acestui proiect au avut o conexiune deosebit de bună cu curriculumul activității școlare. Obiectivul principal a fost de a permite elevilor să îşi dezvolte competenţele în limba engleză, folosindu-şi creativitatea, imaginaţia şi cunostinţele acumulate la clasă. Împreună cu colegii lor din ţările partenere, ei au creat o revistă de benzi desenate, un dicţionar vizual, au inventat diverse puzzle-uri şi jocuri pornind de la o temă dată, au realizat povești, pe care le-au ilustrat ei înşişi şi au elaborat biografia marelui muzician Wolfgang Amadeus Mozart. Toate aceste materiale sunt concretizate în cărţi, atât digitate, cât şi tipărite (Cartoon Book, Game and Puzzle book, Traveller Story Book, Visual Dictionary, Biography Book) şi conţin diverse exerciţii de vocabular şi de înţelegere a unui text scris, care pot fi oricând utilizate ca resurse la orele de limba engleză. Copiii au fost încântaţi să realizeze un podcast pentru cartea de povestiri, ceea ce reprezintă, de asemenea, un material autentic, atractiv şi util în cadrul lecţiilor de limba engleză.
Elevii și-au îmbunătăţit competenţele digitale prin aplicarea atât a instrumentelor furnizate de Twinspace, cât şi a instrumentelor web 2.0 precum: Canva, Padlet, Genially, Storyboardthat, QR code generator, Mentimeter, Book creator, Calameo, Heyzine Fipbooks, Kahoot, Blooket, textgiraffe, Linoit, Zoom, Adobe Connect, You Tube, Viva Video etc.
Schimbul de idei şi bune practici cu colegii din ţările partenere, prin intermediul webinariilor şi nu numai, şi-a demonstrat pe deplin eficacitatea, creativitatea şi motivaţia, ajutându-i pe elevi să-şi dezvolte stima de sine şi să-şi lărgească sfera de cunoaştere.
Dincolo de posibilitatea de a-şi spori cunostinţele de limba engleză şi de a lega prietenii cu copii de vârsta lor din alte ţări, elevii au învăţat multe lucruri despre cultura şi tradiţiile reprezentative pentru ţările  participante la proiect, conştientizând apartenenţa la familia europeană şi bogăţia acesteia, lingvistică şi culturală.
Participarea la proiectul eTwinning „YES-Your English Sources" a însemnat atât pentru mine, cât şi pentru elevii mei, o experienţă de practică educativă nouă menită să stimuleze creativitatea şi motivaţia copiilor.
Prof. Raluca Sarca-Crișan
Vedețí mai multe poze în Galeria foto: Proiectul eTwinning „YES-Your English Sources”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:30 Ora de vară a Europei de Est