Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Strategii pentru viitor, dezbătute în Cetatea Oradea

Cum arată proiectele viitorului

Strategii pentru viitor, dezbătute în Cetatea Oradea

Cum arată proiectele viitorului, investițiile smart, care sunt strategiile și modurile de implementare, au fost doar câteva dintre temele analizate de către experți în cadrul maratonului de dezbateri organizate de către UrbanizeHub, în Cetatea Oradea, în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și Consiliul Județean Bihor.

Dezbaterile s-au desfășurat pe trei piloni: Viziune, Investiții și Administrație Publică. Totodată, cu această ocazie a avut loc și lansarea cărții ,,Orașul Românesc 4.0" care își propune să ne arate cum vor arăta orașele noastre în 2050 și cum putem contribui ca lucrurile să meargă bine.
În deschiderea evenimentului a vorbit Florin Birta, primarul municipiului Oradea, care a apreciat plusvaloarea adusă de acest volum care își dorește să seteze trendurile competivității orașelor din România.
,,Vreau să le mulțumesc experților care au lucrat la cartea ,,Orașul Românesc 4.0". Ca municipalitate am încercat să ținem tot timpul cont de părerea experților. Considerăm că aceasta înseamnă dezvoltare, să încerci să iei idei, păreri și opinii ale celor care sunt potriviți și ale celor care știu ce trebuie să facă pe domeniu. La Oradea suntem o echipă. Împreună cu Mihai Jurca, city-managerul orașului, Alina Silaghi, directorul general al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea și alți colegi, suntem o echipă. De când domnul Ilie Bolojan a ajuns la Consiliul Județean și eu la Primăria Oradea suntem parteneri loiali, parteneri corecți și cred că acest lucru se va observa în următorii 2-3 ani când lucrările de investiții vor fi finalizate în județul Bihor și zona metropolitană", a punctat primarul Florin Birta.
Cartea „Orașul românesc 4.0"  încearcă să adreseze chestiunea de viziune, modul în care orașele pot să-și definească viitorul, precum și, care sunt țintele și schimbările care ne așteaptă. Un întreg capitol a fost dedicat conceptelor legate de tehnologia verde, planificare inteligentă, tendințe de dezvoltare urbană până în 2050 etc.
,,Mai este mult de lucru pe infrastructură, dar trebuie să ne gândim la ceea ce urmează. Ne-am dat seama și din carte că un oraș pentru copii este un oraș bun și pentru adulți. Sustenabilitatea și zona energiilor verzi este o condiție de dezvoltare. Va trebui să ne gândim foarte serios pentru următorii ani ce facem noi în direcția aceasta a sustenabilității. Cartea este un manual foarte bun. A fost scrisă pentru oamenii care au nevoie de indicații foarte clare", a punctat Mihai Jurca, city-managerul orașului Oradea.
Dezbaterile de la Oradea au atins puncte importante, cum ar fi: mixtul dintre investiții și infrastructură, investițiile legate de parcurile industriale, dar și competitivitatea dintre start-up-uri, unde există un mare potențial pentru a crește idei.  
La eveniment au mai participat: Marcel Boloș - ministru Investiții și Proiecte Europene (on-line), prof. univ. dr. Daniel David - rectorul Universității ,,Babeș-Bolyai (on-line), Alina Silaghi - director al Agenției Locale de Dezvoltare Oradea, Ioan Popa - primar Reșița, Ilie Bolojan - președinte al C.J. Bihor, Alexandru - Claudiu Buciu - primar Lugoj,  Marcel Heroiu - Banca Mondială, moderator, Grațian Mihăilescu - UrbanizeHub.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:25 Ora de vară a Europei de Est