Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cartea Orașul Românesc 4.0

Astăzi (6 mai), va fi lansată, în Cetatea Oradea,

Cartea Orașul Românesc 4.0

Avem deosebita plăcere să vă invităm la evenimentul de lansare a cărții Orașul Românesc 4.0, ce va avea loc la Oradea (Cetatea Oradea - Piata Emanuil Gojdu, nr. 49, Corpul F - noua sală multifuncțională).

Cum vor arăta orașele noastre în 2050 și cum putem contribui ca lucrurile să meargă bine? „Orașul românesc 4.0" răspunde întrebării prin vocea celor 11 experți și colaboratori ai Băncii Mondiale care au contribuit la scrierea cărții prin care se dorește setarea unei viziuni și a unor valori pentru evoluția orașelor, post-infrastructură. 11 experți pasionați de viața orașelor, tehnologie, inovație și politici publice modelează prin ideile lor comunitățile urbane din România.
În carte se vorbește despre tehnologia verde, planificare inteligentă, tendințe de dezvoltare urbană până în 2050, guvernanță digitală, inteligență artificială, lifestyle-ul viitorului, comunicații avansate, educație și alte idei pe care trebuie să încercăm să le înțelegem de pe acum pentru a putea genera mai târziu schimbări reale în viața orașelor.
Evenimentul organizat de UrbanizeHub, în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și cu Consiliul Județean Bihor, va fi unul interactiv, ce va cuprinde mese rotunde, dezbateri și prezentări.
Evenimentul va fi structurat pe trei piloni:
9.00 - 9.30: Coffee and Networking 
9.30 - 10.00:  Cuvinte de bun venit din partea gazdelor și organizatorilor
Pilon 1 - Viziune
10.00 - 11.10: Prezentări experți Banca Mondială (cuprinde și lansarea de carte)
11.10 -11.35  Pauza de cafea
Pilon 2 - Investiții  
11.35 - 12.40: Prezentări companii și start-up- uri locale de succes
Raluca Muntean - director Dezvoltare Iulius Grup
Alina Silaghi - director Agenția Locală Dezvoltare Oradea
Prezentări start-up-uri locale de succes:
1. Creatopy - Cea mai mare companie de produs software din Oradea. - https://www.creatopy.com/
2. PrimeDash - Un start-up din domeniul fintech din Oradea. - https://primedash.com/
3. Optioffer - start-up finanțat în 2021 de Make IT in Oradea cu 50.000 eur. - Marketplace & Rețea pentru industria Ospitalității și Turismului (https://optioffer.com/)
12.45 - 13.45: Masă rotundă despre inovație și resurse umane 
 rector Universitatea Babeș Bolyai - prof. univ. dr. Daniel David (on-line)
rector Universitatea Oradea - prof. univ. dr. Constantin Bungău
David Achim - Make IT Oradea
Bianca Muntean - Transilvania IT 
Tianu Burduja - ministrul Digitalizării și Inovației (on-line)
moderator: Marius Cristea - expert dezvoltare
 13.45 - 14.45: Pauza de prânz
 Proiecție documentar
orașe competitive: Cluj-Napoca vs Oradea 
 Pilon 3 - Administrație Publică 
15.00 - 16.30 Masă rotundă Administrație
17.00 Concluzii Urban Talks Orașul Românesc 4.0 - Networking and wine
,,Ne-am bucura să fiți alături de noi și să ne onorați cu prezența, astfel încât să arătăm orașelor din România că atunci când există colaborare între expertiză și administrație, comunitățile urbane au de câștigat'', transmit organizatorii.
Invitați: Marcel Boloș - ministru Investiții și Proiecte Europene (on-line), Ioan Popa - primar Reșița, Florin Birta - primar Oradea, Ilie Bolojan - președinte C.J. Bihor, Alexandru - Claudiu Buciu - primar Lugoj,  Marcel Heroiu - Banca Mondială. moderator: Grațian Mihăilescu - UrbanizeHub.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:18 Ora de vară a Europei de Est