Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Cartea Orașul Românesc 4.0

Astăzi (6 mai), va fi lansată, în Cetatea Oradea,

Cartea Orașul Românesc 4.0

Avem deosebita plăcere să vă invităm la evenimentul de lansare a cărții Orașul Românesc 4.0, ce va avea loc la Oradea (Cetatea Oradea - Piata Emanuil Gojdu, nr. 49, Corpul F - noua sală multifuncțională).

Cum vor arăta orașele noastre în 2050 și cum putem contribui ca lucrurile să meargă bine? „Orașul românesc 4.0" răspunde întrebării prin vocea celor 11 experți și colaboratori ai Băncii Mondiale care au contribuit la scrierea cărții prin care se dorește setarea unei viziuni și a unor valori pentru evoluția orașelor, post-infrastructură. 11 experți pasionați de viața orașelor, tehnologie, inovație și politici publice modelează prin ideile lor comunitățile urbane din România.
În carte se vorbește despre tehnologia verde, planificare inteligentă, tendințe de dezvoltare urbană până în 2050, guvernanță digitală, inteligență artificială, lifestyle-ul viitorului, comunicații avansate, educație și alte idei pe care trebuie să încercăm să le înțelegem de pe acum pentru a putea genera mai târziu schimbări reale în viața orașelor.
Evenimentul organizat de UrbanizeHub, în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și cu Consiliul Județean Bihor, va fi unul interactiv, ce va cuprinde mese rotunde, dezbateri și prezentări.
Evenimentul va fi structurat pe trei piloni:
9.00 - 9.30: Coffee and Networking 
9.30 - 10.00:  Cuvinte de bun venit din partea gazdelor și organizatorilor
Pilon 1 - Viziune
10.00 - 11.10: Prezentări experți Banca Mondială (cuprinde și lansarea de carte)
11.10 -11.35  Pauza de cafea
Pilon 2 - Investiții  
11.35 - 12.40: Prezentări companii și start-up- uri locale de succes
Raluca Muntean - director Dezvoltare Iulius Grup
Alina Silaghi - director Agenția Locală Dezvoltare Oradea
Prezentări start-up-uri locale de succes:
1. Creatopy - Cea mai mare companie de produs software din Oradea. - https://www.creatopy.com/
2. PrimeDash - Un start-up din domeniul fintech din Oradea. - https://primedash.com/
3. Optioffer - start-up finanțat în 2021 de Make IT in Oradea cu 50.000 eur. - Marketplace & Rețea pentru industria Ospitalității și Turismului (https://optioffer.com/)
12.45 - 13.45: Masă rotundă despre inovație și resurse umane 
 rector Universitatea Babeș Bolyai - prof. univ. dr. Daniel David (on-line)
rector Universitatea Oradea - prof. univ. dr. Constantin Bungău
David Achim - Make IT Oradea
Bianca Muntean - Transilvania IT 
Tianu Burduja - ministrul Digitalizării și Inovației (on-line)
moderator: Marius Cristea - expert dezvoltare
 13.45 - 14.45: Pauza de prânz
 Proiecție documentar
orașe competitive: Cluj-Napoca vs Oradea 
 Pilon 3 - Administrație Publică 
15.00 - 16.30 Masă rotundă Administrație
17.00 Concluzii Urban Talks Orașul Românesc 4.0 - Networking and wine
,,Ne-am bucura să fiți alături de noi și să ne onorați cu prezența, astfel încât să arătăm orașelor din România că atunci când există colaborare între expertiză și administrație, comunitățile urbane au de câștigat'', transmit organizatorii.
Invitați: Marcel Boloș - ministru Investiții și Proiecte Europene (on-line), Ioan Popa - primar Reșița, Florin Birta - primar Oradea, Ilie Bolojan - președinte C.J. Bihor, Alexandru - Claudiu Buciu - primar Lugoj,  Marcel Heroiu - Banca Mondială. moderator: Grațian Mihăilescu - UrbanizeHub.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:46:31 Ora standard a Europei de Est