Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Profesorului universitar doctor emerit Laurențiu Șoitu i-a fost conferit titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universitățíi din Oradea

Ieri, la Universitatea din Oradea,

Profesorului universitar doctor emerit Laurențiu Șoitu i-a fost conferit titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universitățíi din Oradea

Sala Consiliului de Administrație a Universității din Oradea a găzduit, miercuri, 4 mai 2022, ceremonia înmânării Diplomei domnului Laurențiu Șoitu, profesor emerit al Universității ,,Alexandru Ioan Cuza" din Iași, căruia Universitatea din Oradea i-a acordat înaltul titlu onorific de Doctor Honoris Causa.

Domnia sa este recunoscută ca o personalitate științifică de excepție, un om de știință cu o activitate remarcabilă. S-a făcut cunoscut prin scrierile sale, prin activitatea de cercetare, dar mai ales prin contribuțiile semnificative din domeniul Pedagogiei comunicării.
Prin conferirea acestui titlu, Universitatea din Oradea este onorată să primească în familia alumnilor ei pe profesorul universitar emerit din Iași. La rându-i, domnia sa a declarat, vădit emoționat, că se simte onorat să devină coleg cu cei care au venit în număr atât de mare pentru a-i fi martor la acest moment deosebit.
Din partea Universității din Oradea a vorbit domnul prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, doamna prof. univ. dr. Victoria Bogdan, vicepreședinte al Senatului Universității și doamna prof. univ. dr. Florica Orțan, directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, organizatoarea manifestării. 
,,Suntem onorați ca, începând de astăzi, să-l avem coleg pe domnul profesor universitar doctor emerit Laurențiu Șoitu. Prin întreaga sa activitate, care nu poate fi cuprinsă în LAUDATIO formulat cu ocazia acestei zile, a contribuit extraordinar de mult la dezvoltarea domeniului educației prin comunicare, domeniu în care a devenit, de altfel, expert, ducând munca de cercetare la gradul de excelență. A muncit mult și lucrările domnului profesor stau la baza unor noi profesii apărute în România și anume, consilier mediator și pedagog social", a spus domnul prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea.
Dând citire LAUDATIO, directorul D.P.P.D., doamna profesor univ. dr. Florica Orțan a arătat că: ,,Este o tradiție ca Senatul Universității din Oradea să onoreze marile personalități ale științei și culturii, prin conferirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea. În spiritul acestei tradiții, acordăm astăzi, acest titlu, unei personalități științifice de excepție, unui om de știință, cu o activitate remarcabilă - Domnului Profesor universitar doctor emerit Laurențiu Șoitu.
Domnul Profesor universitar doctor emerit LAURENȚIU ȘOITU este un nume de referință în Științele Educației din România, cu recunoaștere europeană și internațională, contribuind la formarea și modelarea carierei a numeroase cadre didactice, cercetători și specialiști în științele comunicării, educației adulților, medierea conflictelor.
Este Profesor Emerit al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" Iaşi, Membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, primul român inclus în „International Adult and Continuing Educational Hale of Fame" Clasa 2008, Oklahoma University, SUA.
Profesorul universitar doctor emerit LAURENȚIU ȘOITU s-a remarcat printr-o susținută activitate didactică și de cercetare științifică, de peste cinci decenii, reliefată prin numeroasele volume și articole publicate în țară și străinătate și, mai ales, prin inițierea de noi direcții de cercetare și formare"...
După ce a primit, din partea doamnei Victoria Bogdan, Diploma de Doctor Honoris Causa, domnul profesor Laurențiu Șoitu a mulțumit auditoriului și Universității din Oradea, printr-un discurs emoționant. „Nu vă vorbesc eu astăzi și nici studenților mei nu le vorbesc eu, ci toți aceia care au ajutat la formarea mea. Sunt mulți cei la care fac referire și sunt aici, astăzi, alături de dumneavoastră, datorită lor". Profesorul Laurențiu Șoitu, recunoscut și pentru dimensiunea spirituală a ființei sale, a vorbit și despre valorile creștine care trebuie să ne călăuzească în viață. A spus, atât de  frumos: „Cred că profesorul este cel mai mare creștin dintre oameni, deoarece, în fiecare zi, de-a lungul multor ani, trebuie să-l aproprie de sine pe student, care nu-i este întotdeauna prieten".
Toți cei prezenți au aplaudat, ridicându-se în picioare, la finalul discursului, confirmând astfel sinceritatea cu care au venit să-l întâlnească, să-l cinstească și să-l onoreze pe domnul profesor univ. dr. emerit Laurențiu Șoitu.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Profesorului universitar doctor emerit Laurențiu Șoitu i-a fost conferit titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universitățíi din Oradea.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:18:19 Ora standard a Europei de Est