Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Profesorului universitar doctor emerit Laurențiu Șoitu i-a fost conferit titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universitățíi din Oradea

Ieri, la Universitatea din Oradea,

Profesorului universitar doctor emerit Laurențiu Șoitu i-a fost conferit titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universitățíi din Oradea

Sala Consiliului de Administrație a Universității din Oradea a găzduit, miercuri, 4 mai 2022, ceremonia înmânării Diplomei domnului Laurențiu Șoitu, profesor emerit al Universității ,,Alexandru Ioan Cuza" din Iași, căruia Universitatea din Oradea i-a acordat înaltul titlu onorific de Doctor Honoris Causa.

Domnia sa este recunoscută ca o personalitate științifică de excepție, un om de știință cu o activitate remarcabilă. S-a făcut cunoscut prin scrierile sale, prin activitatea de cercetare, dar mai ales prin contribuțiile semnificative din domeniul Pedagogiei comunicării.
Prin conferirea acestui titlu, Universitatea din Oradea este onorată să primească în familia alumnilor ei pe profesorul universitar emerit din Iași. La rându-i, domnia sa a declarat, vădit emoționat, că se simte onorat să devină coleg cu cei care au venit în număr atât de mare pentru a-i fi martor la acest moment deosebit.
Din partea Universității din Oradea a vorbit domnul prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, doamna prof. univ. dr. Victoria Bogdan, vicepreședinte al Senatului Universității și doamna prof. univ. dr. Florica Orțan, directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, organizatoarea manifestării. 
,,Suntem onorați ca, începând de astăzi, să-l avem coleg pe domnul profesor universitar doctor emerit Laurențiu Șoitu. Prin întreaga sa activitate, care nu poate fi cuprinsă în LAUDATIO formulat cu ocazia acestei zile, a contribuit extraordinar de mult la dezvoltarea domeniului educației prin comunicare, domeniu în care a devenit, de altfel, expert, ducând munca de cercetare la gradul de excelență. A muncit mult și lucrările domnului profesor stau la baza unor noi profesii apărute în România și anume, consilier mediator și pedagog social", a spus domnul prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea.
Dând citire LAUDATIO, directorul D.P.P.D., doamna profesor univ. dr. Florica Orțan a arătat că: ,,Este o tradiție ca Senatul Universității din Oradea să onoreze marile personalități ale științei și culturii, prin conferirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea. În spiritul acestei tradiții, acordăm astăzi, acest titlu, unei personalități științifice de excepție, unui om de știință, cu o activitate remarcabilă - Domnului Profesor universitar doctor emerit Laurențiu Șoitu.
Domnul Profesor universitar doctor emerit LAURENȚIU ȘOITU este un nume de referință în Științele Educației din România, cu recunoaștere europeană și internațională, contribuind la formarea și modelarea carierei a numeroase cadre didactice, cercetători și specialiști în științele comunicării, educației adulților, medierea conflictelor.
Este Profesor Emerit al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" Iaşi, Membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, primul român inclus în „International Adult and Continuing Educational Hale of Fame" Clasa 2008, Oklahoma University, SUA.
Profesorul universitar doctor emerit LAURENȚIU ȘOITU s-a remarcat printr-o susținută activitate didactică și de cercetare științifică, de peste cinci decenii, reliefată prin numeroasele volume și articole publicate în țară și străinătate și, mai ales, prin inițierea de noi direcții de cercetare și formare"...
După ce a primit, din partea doamnei Victoria Bogdan, Diploma de Doctor Honoris Causa, domnul profesor Laurențiu Șoitu a mulțumit auditoriului și Universității din Oradea, printr-un discurs emoționant. „Nu vă vorbesc eu astăzi și nici studenților mei nu le vorbesc eu, ci toți aceia care au ajutat la formarea mea. Sunt mulți cei la care fac referire și sunt aici, astăzi, alături de dumneavoastră, datorită lor". Profesorul Laurențiu Șoitu, recunoscut și pentru dimensiunea spirituală a ființei sale, a vorbit și despre valorile creștine care trebuie să ne călăuzească în viață. A spus, atât de  frumos: „Cred că profesorul este cel mai mare creștin dintre oameni, deoarece, în fiecare zi, de-a lungul multor ani, trebuie să-l aproprie de sine pe student, care nu-i este întotdeauna prieten".
Toți cei prezenți au aplaudat, ridicându-se în picioare, la finalul discursului, confirmând astfel sinceritatea cu care au venit să-l întâlnească, să-l cinstească și să-l onoreze pe domnul profesor univ. dr. emerit Laurențiu Șoitu.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Profesorului universitar doctor emerit Laurențiu Șoitu i-a fost conferit titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universitățíi din Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:23 Ora de vară a Europei de Est