Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

C.M.U.A.T. a aprobat amplasarea unui monument Meridian 0 în Cetatea Oradea

,,Mai bine de două secole, Meridianul 0 era situat în Cetatea Oradiei”

C.M.U.A.T. a aprobat amplasarea unui monument Meridian 0 în Cetatea Oradea

Comisia municipală de urbanism și amenajare a teritoriului a avizat favorabil proiectul Asociației Club Lions Oradea de amplasare a unui monument „Meridian 0" în incinta Cetății Oradea, pe axa fostului Meridian 0, în zona Bastionului Crăișorul.

„Încă de la începuturile sale, Cetatea Oradea a constituit nucleul vieții administrative, politice, militare, juridice şi religioase. Așa cum se știe, mai bine de două secole, Meridianul 0 era situat în Cetatea Oradiei, iar hărțile întocmite la acea vreme foloseau meridianul Oradiei ca meridian 0°. Astfel, proiectul monumentului a fost prezentat comisiei într-un limbaj artistic contemporan printr-o sculptură urbană ambientală. Baza monumentului va fi una rotativă, armonizată cu mișcările soarelui. Prin urmare, sculptura va face o rotire completă în 24 de ore, ceea ce va crea minimum 24 de poziţii diferite ale acesteia. Ca entitate plastică, proiectul reprezintă o provocare vizuală modernă, punând laolaltă mișcarea și culoarea într-un singur simbol'', a precizat viceprimarul Arina Moș.
Materialul principal din care va fi realizată sculptura-monument este sticla. Aceasta va avea  o grosime de 5 cm, laminată cu filtru 3M Dichroicm, care prin caracteristicile sale și în relație cu soarele va crea un spectacol unic.
Înălțimea totală a monumentului va fi de 10 m, cu un raport de 7 m/ 3 m, unde intersecţia este marcată de o sfera metalică 0,50 cm diametru. Structura acestuia va fi una metalică simplă, strict cu rol tehnic, structural.
Baza rotativă are diametrul de 3 m, cu diferite goluri prin care sculptura va putea fi parcursă de către vizitatori.
Ansamblu multifuncţional pe str. Nojoridului, nr. 25
S.C Marcotim Impex S.R.L  a solicitat comisiei C.M.U.A.T. avizul Arhitect Șef pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (P.U.Z.) în vederea construirii unui ansamblu multifuncțional pe str. Nojoridului, nr. 25, comisia avizând favorabil solicitarea.
Suprafața totală a terenului vizat de investiție este de 15.089 mp.
„Terenul este situat chiar în spatele autobazei OTL, în zona Salca,onversia funcțională din UTR - Et , mai exact din zonă de activități economice cu caracter terțiar de tip comercial desfășurată în unități de mari dimensiuni, în UTR de tip mixt, adică în zonă mixtă incluzând birouri, aparthotel, restaurant, sală fitness, spații comerciale, locuințe colective, parcare subterană, heliport", a precizat arhitectul-șef al orașului, Radu Fortiș.
Proiectul constă în construirea unui ansamblu de clădiri cu funcțiuni mixte, cu regim de înălțime cuprins între S+P+2E până la S+P+8 E.
Corpul de clădire de la frontul străzii Nojoridului va avea destinația de birouri și spații comerciale, cu regim de înălțime maxim de S+P+4E, în timp ce corpul de clădire din centrul ansamblului va avea destinația de aparthotel, restaurant, sală fitness, heliport, cu regim de înălțime S+P+8E.
Corpul de clădire din interiorul incintei, dinspre mejdia posterioară, va avea funcțiunea de locuințe colective și spații comerciale și va avea înălțimea maximă de S+P+7E.
Totodată, în incintă se va amenaja un spațiu verde generos în suprafață de 7.000 mp (reprezentând minim 45% din suprafața totală a investiției).
Toate parcările vor fi subterane, acestea fiind amenajate la subsol, care va fi construit sub toată suprafața clădirii.
Scară suplimentară de evacuare în caz de incendiu la Spitalul Județean
Tot în cadrul ședinței C.M.U.A.T. de săptămâna trecută s-a emis aviz Arhitect Șef pentru construirea unei  scări suplimentare de evacuare în caz de incendiu la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea.
Scara exterioară va fi realizată în zona din spatele spitalului, respectiv la Staționarul I din cadrul unității medicale. Prin aspectul său, aceasta va face corp unitar cu noua fațadă reabilitată a spitalului. Structura scării va fi una metalică, independent de clădirea spitalului.
De menționat, că Spitalul Județean a fost construit în anii ‘80, când scările de evacuare trebuiau să respecte normele de securitate împotriva incendiilor din acea perioadă. Între timp, legislația în domeniu s-a schimbat, potrivit normelor actuale scările de evacuare trebuind să fie prevăzute cu rampă de 2,20 m, în vederea coborârii cu ușurință a pacienților pe targă.
Poziția scării de incendiu a fost determinată de necesitatea respectării legislației ISU, dar și a profilului străzii nou create, care va deservi viitoarea parcare.
Noua scară de evacuare va deservi toate cele opt etaje ale spitalului.

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 20:39:31 Ora de vară a Europei de Est