Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Acțiuni educative, cultural-sportive în cadrul Centenarului LIVADA

Atmosferă de mare sărbătoare, sâmbătă, la Livada!

Acțiuni educative, cultural-sportive în cadrul Centenarului LIVADA

Când a pornit să marcheze Centenarul satului Livada de Bihor, domnul economist Ioan Chivari, în calitate de fiu al satului, a gândit o suită de manifestări variate care să surprindă evenimente și acțiuni trecute și prezente, ca file vii de istorie locală, cu participarea unor personalități culturale, istorice și politice, cu activarea fiilor satului, cu implicarea consătenilor de toate vârstele, începând cu copiii, elevii și tinerii, viitorul de mâine, care trebuie să-și cunoască istoria satului, ca un act de responsabilitate și mândrie...

Într-un arc peste timp, acțiunile au cuprins cinci evenimente majore, ilustrate în cele 20 de pagini ale revistei ,,OviDan" nr. 208: 1.Lansarea cărții ,,Drumul Basarabiei" și comemorarea a 76 de ani de la deportarea românilor din satul Livada 2. Pe urmele înaintașilor, spre Țara Moților - participanți la misiunea centenară ,,Drumul recunoștinței"...  spre Alba Iulia! 3. Centenarul satului Livada de Bihor 4.Simpozion: „Drama românilor deportați din satul Livada și din Nordul Ardealului (1940-1944)" şi „Osemintele eroilor martiri de pe raza comunei Nojorid și a județului Bihor" 5. ,,Când țara a rămas fără țărani, iar țăranii fără țară" - dezbatere pe tema colectivizării forțate în România.
Sâmbătă, în prag de 1 Mai, o întâlnire cultural-artistică și sportivă, la Căminul Cultural
Acțiunile dedicate Centenarului LIVADA, s-ar fi dorit mult mai multe, dar cei doi ani de pandemie cu toate restricțiile impuse au determinat organizatorii să le suspende și să le amâne...  
Așa se face că sâmbătă, 30 aprilie 2022, în ajun de 1 Mai, a fost reprogramată o întâlnire culturală suspendată datorită pandemiei, în care locuitorii satului, alături de invitați, să socializeze la câteva acțiuni cultural-artistice și sportive găzduite de Căminul Cultural din Livada. De remarcat este faptul că alături de consăteni și invitați de seamă ai organizatorului principal, domnul economist Ioan Chivari, au participat prieteni din Salonta, Gepiu, Nojorid, Sânnicolau Român, Husasău de Tinca, Oradea și Cefa...
Fiind vorba de 1 Mai, din meniu, nu puteau lipsi tocmai mititeii. Iar participanții la competiții au fost premiați cu diplome, cupe și medalii. Premianților I, II și III, domnul Ioan Chivari le-a promis o excursie în locuri pitorești din județ, dar domnul deputat Ioan Mang a venit cu o sugestie, care sună ca o propunere: ,,De ce nu i-ați putea duce să facă chiar o vizită la Parlamentul României"?!
Domnul Ioan Chivari nu putea să nu fie încântat de o asemenea propunere, care, cu siguranță, va fi și susținută financiar, a gândit cu voce tare domnia sa.
Următoarea activitate subscrisă Centenarului Livada îi vizează pe cei mici, de ziua lor - 1 Iunie.
(Ovidiu Dan)
 
În continuare, vă prezentăm câștigătorii competițiilor de sâmbătă de la Livada:
La Șah
Premiul I - Toth Nicolae
Premiul II - Herțe Cristian
Premiul III - Moțoc-Chivari Ioan-Cristian
Mențiune -Tulea Teodor
La Table
Premiul I - Lucaci Gabriel
Premiul II - Braghină Virgil
Premiul III - Doichițoiu Ștefan
Mențiune  - Sînza Florian
La Tenis de masă
Premiul I - Balog Alexandru
Premiul II - Pop Nicolae
Premiul III - Dacin Florin
Mențiune - Chivari Alexandru
Mențiune - Dacin Cristian
La Joc de cărți- Cruce
Premiul I - Huniadi Aurel
Premiul II - Pop Nicolae
Premiul III - Turcuț Viorica
Mențiune - Turcuț Sorin
Mențiune - Sala Ioan
Mențiune  - Negrău Teodor (,,Ciocolata").
Vedeți mai multe poze (150 de poze) în Galeria foto: Acțiuni educative, cultural-sportive în cadrul Centenarului LIVADA.
Foto: Ovidiu Dan (116) & Nicolae Meseșan (34)
 

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:37:47 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...