Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Luna curățeniei în Bihor - ediția 2022

În luna mai

Luna curățeniei în Bihor - ediția 2022

Ediția din acest an a campaniei „Luna curățeniei în Bihor" se va desfășura în luna mai. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă susținută joi, 28 aprilie 2022, de către Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Ecolect Group.

Beneficiind de experiența anului trecut, constatând că lucrurile au funcționat bine, reedităm proiectul și în acest an. Nu vrem să facem lucruri episodice, vrem să gândim și să facem acțiuni pe termen mediu și lung. Acțiuni consistente care în final să ducă la o mentalitate mai bună a bihorenilor față de protecția mediului înconjurător. Din acest motiv, interesul nostru este centrat pe educația ecologică și civică a copiilor. Am vrea să ajungem să nu mai fie nevoie să facem astfel de campanii. Asta ar însemna că am reușit să ne schimbăm cu toții mentalitatea și să nu mai aruncăm deșeurile peste tot, ci să le depozităm în condiții civilizate, arătând respect față de ceea ce Dumnezeu ne-a dat atât de frumos în acest județ. Până acolo, însă, mai sunt pași importanți de făcut, dar județul Bihor este singurul județ din România care colectează pe cinci fracții separate. Am început implementarea acestui sistem de peste un an și avem un grad de colectare separată de peste 30%", a precizat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.
În cadrul campaniei vor fi organizate două competiții: „Campionatul bihorean al curățeniei", destinat comunelor și orașelor din județul Bihor, și „EcoProvocarea", un concurs pentru elevii din clasele 0 - 12.
Campionatul bihorean al curățeniei" se desfășoară în toate cele *șase zone de operare din județul Bihor în care A.D.I. Ecolect implementează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor. În funcție de cantitatea de deșeuri strânse, vor fi acordate câte trei premii în fiecare zonă (Locul I - 100.000 lei, Locul II - 50.000 lei și Locul III - 30.000 lei). Sumele obținute de primării vor fi folosite pentru realizarea unor proiecte de mediu care se adresează și copiilor. Fondul de premiere este de 1.080.000 lei, contribuția Consiliului Județean Bihor fiind de 500.000 lei.
În desemnarea câștigătorilor se va ține cont de cantitățile de deșeuri colectate de-a lungul întregii luni mai, de pe raza fiecărei unități administrativ - teritoriale, care vor fi împărțite la numărul de locuitori.
EcoProvocarea", cel de-al doilea concurs din cadrul campaniei „Luna curățeniei", se adresează tuturor elevilor care se înscriu în EcoClub Bihor, o comunitate de voluntari preocupați de protejarea mediului înconjurător. Fiecare elev care va face dovada că a participat la cel puțin două acțiuni de igienizare, va fi înscris într-o tragere la sorți și va putea câștiga un voucher în valoare de 500 de lei pentru el, plus un premiu de 1.000 de lei pentru comunitatea din care face parte. Vor fi oferite 21 de premii, pentru câte trei elevi din cele șapte zone de operare din județ, inclusiv Municipiul Oradea.
Și de această dată vom implica întreaga comunitate, de la biserică, la școală, inspectorat, universitate, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Garda Forestieră și multe alte entități care se vor implica în modul cel mai concret posibil în realizarea acestui proiect. Fiecare dintre operatorii de salubritate vor asigura materialele necesare colectării deșeurilor, mănuși și saci, și vor transporta gratuit toate deșeurile care se vor colecta cu prilejul acestor campanii. Operatorii ne vor sprijini cu câte 20.000 lei pentru fondul de premiere. De asemenea, sunt convins că mediul de afaceri ne va sprijini atât prin acțiuni concrete, cât și financiar", a adăugat Mircea Mălan.
Anul trecut, „Luna curățeniei" a fost organizată în iunie. A fost strânsă o cantitate de 1.700 de tone de deșeuri.
Ecolect Bihor, website nou
Președintele A.D.I. Ecolect Group, Mircea Mălan, a anunțat lansarea noului website al asociației: https://ecolectbihor.ro/. Acesta va fi instrumentul principal de comunicare cu toți cei care vor organiza sau vor participa la acțiuni de igienizare în luna mai.
Detaliile cu privire la regulamentul competițiilor, categoriile deșeurilor care vor conta în acordarea premiilor, juriul și desemnarea câștigătorilor, partenerii implicați în sprijinirea acestui demers etc, pot fi consultate pe website-ul Ecolect, la pagina: https://ecolectbihor.ro/luna-curateniei-in-judetul-bihor-editia-2022/.
 *zona 1B -  Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard, Toboliu;
zona 2 - oraşul Aleşd şi comunele Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş, Ţeţchea, Vadu Crişului;
zona 3 - compusă din oraşul Salonta şi comunele Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânnicolau Român;
zona 4 - oraşele Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, respectiv comunele Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş;
zona 5 - oraşul Marghita şi comunele Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara;
zona 6 - oraşele Săcuieni şi Valea lui Mihai şi comunele Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:13:38 Ora de vară a Europei de Est