Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

A fost semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru Grădinița Nr. 51

Vechea clădire va fi demolată

A fost semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru Grădinița Nr. 51

O nouă grădiniță cu program prelungit se va construi în Oradea. În acest sens, a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor cu SC Vitan Exim SRL, câștigătorul licitației.

Noua Grădiniță Nr. 51 se va construi în curtea actualei grădinițe, care, ulterior, va fi demolată. Grădinița va deservi copii cu vârsta preșcolară (3-6/7ani) proveniți din familiile cu domiciliul în cartierul Tineretului, Tokay și comunele estice din Zona Metropolitană Oradea.
Construcția propusă se va edifica pe un teren cu suprafața de 3.310 mp aflat în proprietatea municipiului Oradea și va avea un regim de înălțime Parter și o suprafață construită de 656,61 mp, respectiv o suprafață utilă de 573.67 mp.
Grădinița va cuprinde trei săli, cu o capacitate de 60 de locuri. Funcţionalitatea acesteia este asigurată de următoarele spaţii: filtru-vestiar pentru copii, izolator cu grup sanitar propriu, vestiar, grupuri sanitare pentru fiecare sală de grupă, spaţiu multifuncţional de joacă, bucătărie, sală de mese, spălătorie, depozite, holuri, vestiar cu grup sanitar pentru educatoare și personal administrativ, punct termic și rezervă de incendiu. Circulaţia copiilor va fi separată de activitățile administrativ-gospodărești.
Din punct de vedere constructiv, structura e din zidărie de cărămidă portantă, cu pereți de compartimentare din cărămidă de 25 cm respectiv 15 cm și cu șarpanta din lemn cu învelitoare din tablă fălțuită. Clădirea se va termoizola perimetral, peste care se va aplica tencuiala nobilă. Proiectul cuprinde și executarea rețelei de curenți slabi: sistemul de detecție și avertizare în caz de incendiu, sistemul de supraveghere video, antiefracție și instalația de stingere a incendiului prin rețele de hidranți.
Accesul auto se va realiza din str. Delfinului, iar accesul părinților și al copiilor pe o alee pietonală. Va fi prevăzută și o rampă pentru persoane cu dizabilități motorii.
Construirea și echiparea infrastructurii educaționale pentru educația preșcolară la nivelul municipiului Oradea va duce la creșterea egalității de șanse și de gen prin sprijinirea revenirii în câmpul muncii a părinților. De asemenea, va contribui la prevenirea formelor de sărăcie accentuată prin scăderea numărului de gospodării cu venituri reduse din cauza lipsei de activitate a părinților și formelor de ajutor acordate pentru copii prin intermediul mediului instituțional.
Finanțarea proiectului se face prin Programului Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa 4.Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.4 Investițiile în educație, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare.
Lucrările vor începe luna aceasta, valoarea contractului fiind de 3.916.078,92  lei fără TVA, din care 98% sunt bani europeni, iar 2% contribuția municipalității orădene. Durata de execuție este de 12 luni.
Proiectul este implementat de Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internaţională și Direcția Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea. (B.P.)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 00:52:09 Ora standard a Europei de Est