Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru Grădinița Nr. 51

Vechea clădire va fi demolată

A fost semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru Grădinița Nr. 51

O nouă grădiniță cu program prelungit se va construi în Oradea. În acest sens, a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor cu SC Vitan Exim SRL, câștigătorul licitației.

Noua Grădiniță Nr. 51 se va construi în curtea actualei grădinițe, care, ulterior, va fi demolată. Grădinița va deservi copii cu vârsta preșcolară (3-6/7ani) proveniți din familiile cu domiciliul în cartierul Tineretului, Tokay și comunele estice din Zona Metropolitană Oradea.
Construcția propusă se va edifica pe un teren cu suprafața de 3.310 mp aflat în proprietatea municipiului Oradea și va avea un regim de înălțime Parter și o suprafață construită de 656,61 mp, respectiv o suprafață utilă de 573.67 mp.
Grădinița va cuprinde trei săli, cu o capacitate de 60 de locuri. Funcţionalitatea acesteia este asigurată de următoarele spaţii: filtru-vestiar pentru copii, izolator cu grup sanitar propriu, vestiar, grupuri sanitare pentru fiecare sală de grupă, spaţiu multifuncţional de joacă, bucătărie, sală de mese, spălătorie, depozite, holuri, vestiar cu grup sanitar pentru educatoare și personal administrativ, punct termic și rezervă de incendiu. Circulaţia copiilor va fi separată de activitățile administrativ-gospodărești.
Din punct de vedere constructiv, structura e din zidărie de cărămidă portantă, cu pereți de compartimentare din cărămidă de 25 cm respectiv 15 cm și cu șarpanta din lemn cu învelitoare din tablă fălțuită. Clădirea se va termoizola perimetral, peste care se va aplica tencuiala nobilă. Proiectul cuprinde și executarea rețelei de curenți slabi: sistemul de detecție și avertizare în caz de incendiu, sistemul de supraveghere video, antiefracție și instalația de stingere a incendiului prin rețele de hidranți.
Accesul auto se va realiza din str. Delfinului, iar accesul părinților și al copiilor pe o alee pietonală. Va fi prevăzută și o rampă pentru persoane cu dizabilități motorii.
Construirea și echiparea infrastructurii educaționale pentru educația preșcolară la nivelul municipiului Oradea va duce la creșterea egalității de șanse și de gen prin sprijinirea revenirii în câmpul muncii a părinților. De asemenea, va contribui la prevenirea formelor de sărăcie accentuată prin scăderea numărului de gospodării cu venituri reduse din cauza lipsei de activitate a părinților și formelor de ajutor acordate pentru copii prin intermediul mediului instituțional.
Finanțarea proiectului se face prin Programului Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa 4.Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.4 Investițiile în educație, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare.
Lucrările vor începe luna aceasta, valoarea contractului fiind de 3.916.078,92  lei fără TVA, din care 98% sunt bani europeni, iar 2% contribuția municipalității orădene. Durata de execuție este de 12 luni.
Proiectul este implementat de Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internaţională și Direcția Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:28 Ora de vară a Europei de Est