Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pe șantierul viitorului drum de legătură dintre Centura Oradea și Autostrada A3

Vizita oficială a premierului Nicolae Ciucă

Pe șantierul viitorului drum de legătură dintre Centura Oradea și Autostrada A3

Au început lucrările la cei aproximativ 19 kilometri de șosea care va lega centura Oradea de Autostrada Transilvania în zona Biharia.

Prezent la Oradea, premierul României, Nicolae Ciucă, a făcut o vizită în teren, însoțit de purtătorul de cuvânt al Guvernului - Dan Cărbunaru, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării - Marcel Boloș, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației - Cseke Attila, ministrul Afacerilor Interne - Lucian Bode, șeful Cancelariei prim-ministrului - Mircea Abrudean, subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării - Gabriel, primarul municipiului Oradea - Florin Birta, președintele Consiliului Județean Bihor - Ilie Bolojan, George Bologan, ambasadorul României în Regatul Spaniei, precum și alți reprezentanți ai Guvernului și autorităților locale și județene, precum și constructori.
Vizita de astăzi pe șantier este semnalul de susținere al Guvernului pentru realizarea acestei investiții și a proiectelor de infrastructură. Acesta, asemenea altor investiții de care orădenii, bihorenii și ceilalți cetățeni beneficiază, reprezintă exemple de bune practici pentru modul în care sunt utilizate fondurile europene. Proiectul are o valoare de peste 545 de milioane de lei, fiind finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
„Este un proiect foarte important pentru infrastructura rutieră a județul Bihor și nu numai, este un proiect de care vor beneficia toți cetățenii care circulă în această zonă, este un proiect care se înscrie într-un model de bune practici în colaborarea dintre Guvern și autoritățile locale pe de o parte, și de pe altă parte, este un model de bune practici în ceea ce privește descentralizarea implementării proiectelor europene. Practic, putem să vedem două elemente distincte, dar ele sunt complementare și anume faptul că Sala Polivalentă a fost finanțată din bani guvernamentali și bani asigurați de către autoritățile locale, bani guvernamentali - 80% autoritățile locale - 20% și acest proiect care este finanțat din fonduri europene, aproximativ 545 de milioane de lei fără TVA, din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Acest tip de infrastructură contribuie atât la dezvoltarea economică, cât și la dezvoltarea turismului și cred că este foarte important faptul că diminuează foarte mult așteptarea în trafic a cetățenilor", a precizat premierul Nicolae Ciucă.
Potrivit prim-ministrului Nicolae Ciucă, la nivelul țării noastre există un buget de aproximativ 21 de miliarde de euro care sunt destinați pentru dezvoltarea infrastructurii de transport.
„Este foarte important să adăugăm că și la nivelul Guvernului, prin bugetul de stat, sunt alocate fonduri, astfel încât să putem să asigurăm partea aceasta de complementaritate între ceea ce putem să facem prin arterele principale de transport și cele de la nivelul autorităților locale, de dimensiune mai mică - și, în felul acesta, doresc să subliniez că, la nivelul Guvernului, practic, strategia noastră de finanțare vizează tocmai acest principiu prin care să reușim să coordonăm alocarea fondurilor de la bugetul de stat cu cele alocate din fonduri europene. Este o discuție pe care o avem de fiecare dată cu autoritățile locale, cu reprezentanții instituțiilor guvernamentale, pentru că dorim foarte mult să existe o convergență a tot ceea ce înseamnă programe de dezvoltare și într-adevăr să putem să beneficiem pe deplin din tot ceea ce înseamnă implementarea acestora", a mai precizat premierul României.
Drumul cu o lungime totală de 19 km va avea profil de drum expres pe 13 km și profil de drum naţional cu patru benzi pe 6 kilometri. Acesta cuprinde trei noduri rutiere, respectiv 12 poduri, pasaje și viaducte.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.) a semnat pe 21 iulie 2021 contractul de proiectare și execuție cu Strabag SRL, compania având la dispoziție șase luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:24 Ora de vară a Europei de Est