Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

103 ani de administrație românească la Oradea

Manifestări organizate cu ocazia împlinirii a

103 ani de administrație românească la Oradea

Sute de orădeni s-au adunat miercuri, 20 aprilie 2022, în Piața Unirii, la statuia Regelui Ferdinand, iar apoi la statuia generalului Traian Moșoiu pentru a participa la festivitățile organizate cu ocazia împlinirii a 103 ani de la eliberarea orașului Oradea de către armata română, în frunte cu generalul Traian Moșoiu, de sub regimul bolșevic al lui Béla Kun și de la instaurarea administrației românești la Oradea.

Ceremonialul a debutat cu intonarea Imnului Național al României în prezența reprezentanților autorităților locale, respectiv a primarului Florin Birta, a prefectului Dumitru Țiplea, a președintelui Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a ambasadorului României în Regatul Spaniei, George Bologan, dar și a premierului României, Nicolae Ciucă, a ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș, a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a șefului cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean, precum și în prezența altor reprezentanți ai Guvernului și autorităților locale.
„Moșoiu a avut convingerea că țara îl merită"
Primarul Florin Birta s-a adresat celor prezenți vorbind despre responsabilitatea politică, pe care cei care conduc o comunitate, o au față de prezent și viitor: „O comunitate își păstrează unitatea și identitatea în jurul propriei istorii. Aniversând trecutul și proiectând mereu viitorul, sunt onorat să fiu primarul unui oraș care rămâne un model de conviețuire, de confluență a culturilor și confesiunilor care fac parte din patrimoniul național și european. Deseori acțiunile formale ale unui eveniment trec în plan secund încărcătura simbolică a acestuia. Prezența noastră azi, autorități și cetățeni, cu toții responsabili de destinul neamului fără diferențe de statut, aș dori să fie, pe lângă actul aniversar și un moment care să ne inspire responsabilitatea politică pe care o avem față de prezent și viitor".
Acesta a subliniat apoi personalitatea remarcabilă a celui care a fost generalul Traian Moșoiu: „Model de implicare militară și politică în slujba intereselor României, este unul din exemplele care ne transmit că țara aceasta va fi ceea ce noi vom reuși să facem din ea când avem șansa întâlnirii cu istoria în parcursul nostru politic. Generalul Moșoiu, ca militar și apoi om politic, a gândit în slujba virtuții, oamenii mici gândesc în slujba confortului și al favorului. Moșoiu a avut convingerea că țara îl merită și această trăire doresc să ne anime pe toți, că țara ne merită. Lecția pe care orice om politic și cetățean trebuie să și-o însușească este că slujirea neamului se face prin pildă, nu prin discursuri lipsite de consecințe, slujirea neamului înseamnă înlocuirea calomnierilor cu o competiție a ideilor, a respectului față de diversitatea ideilor și cu acțiuni pentru binele comunităților noastre. Dacă ne dorim o viață diferită sau o lume diferită trebuie să acționăm, așa cum au făcut, printre numeroase alte exemple, corifeii Școlii Ardelene, generația pașoptistă, regele Ferdinand și alții. Aceste exemple ar trebui să ne inspire mereu. La mulți ani, Oradea! La mulți ani, orădeni!".
„Oradea multietnică și multiculturală și-a încredințat destinul României"
În continuare, cei prezenți au putut asculta discursul prim-ministrului României, Nicolae Ciucă: „Sunt onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră, la sărbătorirea unui eveniment de răscruce în istoria orașului și, totodată, în istoria încărcată de atâta emoție, atât la vremea lui, cât și astăzi. Astăzi, administrația și armata se reîntâlnesc simbolic la Oradea, pentru a reaminti emoționanta zi de 20 aprilie 1919, când puterea civilă și cea militară, dincolo de orice apartenență, s-au unit pentru binele comunității. În numele libertății, democrației și păcii, Oradea multietnică și multiculturală și-a încredințat destinul României, iar în prezent este unul din cele mai înfloritoare orașe din țară și folosesc acest prilej pentru a le mulțumi încă o dată edililor orașului din ultimii ani, prezenți aici, la această ceremonie, domnului președinte al Consiliului județean, Ilie Bolojan, și, desigur, domnului primar Florin Birta. Vreau să transmit felicitări organizatorilor evenimentului,  să le mulțumesc tuturor cetățenilor de pe malurile Crișului Repede și să le doresc sărbători liniștite, multă sănătate, prosperitate și un Paște fericit!''
La ceremonialul organizat la statuia generalului Traian Moșoiu, istoricul Gabriel Moisa a prezentat o alocuțiune privind semnificația evenimentului pentru comunitatea locuitorilor orașului Oradea de la acea vreme: „Cele trei comunități importante ale orașului, comunitatea românească, maghiară și evreiască și-au dat atunci mâna, contribuind la înlăturarea regimului bolșevic de la Oradea, sigur, sprijinite de armata română aflată în înaintare. Dincolo de momentul eliberării orașului, ziua de 20 aprilie 1919 rămâne una deosebit de importantă pentru că, încă o dată de-a lungul istoriei, orădenii au dat dovadă de foarte multă toleranță. Momentul istoric ne arată legătura foarte strânsă creată între români, evrei și maghiari pentru a scăpa de regimul bolșevic, pentru că regimul democratic pe care îl aducea armata română era mult mai favorabil,  chiar și pentru minoritatea maghiară din Oradea. La mulți ani, Oradea, La mulți ani, România!".
La finalul ceremoniilor de la statuia Regelui Ferdinand și de la statuia generalului Traian Moșoiu s-au depus coroane de flori din partea mai multor instituții centrale și locale: Administrația Prezidențială, Guvernul României, Parlamentul României, Prefectura Județului Bihor, Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Garnizoana Oradea etc.
Din partea Primăriei Oradea au depus coroane de flori primarul Florin Birta, viceprimarul Marcel Dragoș, secretarul municipiului Eugenia Borbei și city-managerul Mihai Jurca.
Manifestările s-au încheiat cu realizarea dispozitivului de defilare, defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului. (B.P.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: 103 ani de administrație românească la Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:06 Ora de vară a Europei de Est