Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Arta criminalistică și arta comunicării”

Cercul studențesc de criminalistică al Universității ,,Agora”

„Arta criminalistică și arta comunicării”

Studenții și masteranzii Facultății de Științe Juridice și Administrative din cadrul Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, prin intermediul Cercului studențesc de criminalistică, au comunicat pentru două ore atât în campusul universității, cât și uniți pe nevăzute fire cu invitații lor, colegi, care urmează aceleași programe de studii universitare din domeniul dreptului la Facultatea de Drept din cadrul Universității Creștine ,,Dimitrie Cantemir" din Cluj-Napoca.

Cercul studențesc de criminalistică, aflat sub coordonarea doamnei prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, decanul Facultății de Științe Juridice și Administrative, a avut loc în data de 13.04.2022, când, începând cu ora 15.00, s-a conectat cu Cercul studențesc de filosofie juridică, relații publice și comunicare, aflat sub coordonarea domnului conf. univ. dr. Alexandru Cordoș, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității Creștine ,,Dimitrie Cantemir" din Cluj-Napoca.
Pornind de la cele cinci puncte aflate pe ordinea de zi, participanții au avut oportunitatea de a interveni în mai multe momente din întâlnire atât pentru a face aprecieri cu privire la importanța disciplinelor subsumate cercurilor studențești, și anume: Criminalistica, Comunicarea în domeniul dreptului, Filosofia juridică, cât și pentru a discuta pe marginea fișelor de disciplină cu intenția organizatorilor de a identifica teme de actualitate care ar putea fi introduse în fișele de disciplină.
Dezbaterea temei de specialitate „Arta criminalistică și arta comunicării" a fost ultimul punct pe ordinea de zi, însă cel prin care invitații studenților au susținut prezentări și au audiat temele pregătite de colegii lor, studenți, pentru această întâlnire.
 În debutul dezbaterii, doamna prof. univ. dr. habil. Elena-Ana Iancu, președinte al Secției 3. Metodologie criminalistică din cadrul Asociației Criminaliștilor din România, a vorbit despre „Importanța formelor de comunicare între participanții în procesul penal, implicit cu specialiștii care lucrează în aria științei criminalistice" care la un moment dat, de pe planuri situaționale diferite și uneori cu interese contrare, comunică verbal, în scris și nonverbal. Apreciind că, ,,absolventul - jurist ar trebui să fie pregătit să sprijine comunitățile/micro-grupurile sociale în procesul de dezvoltare, de asigurare a liniștii în societate, de a crește gradul de încredere în instituțiile statului, de a contribui la siguranța micro-grupurilor sociale în care trăiește/activează și de a asigura suportul de specialitate în propriile familii..., va putea contribui la creșterea siguranței publice a securității umane atât de necesare privind înspre viitor, indiferent că ne referim la fapte comise într-un anumit stat delimitat prin frontieră, fie că ne referim la conceptul de securitate cibernetică unică în Uniunea Europeană sau la nivel mondial".Totodată, a explicat care este statutul disciplinei Criminalistica în rândul disciplinelor din aria științelor penale raportat la standardele care există în domeniul dreptului.
,,Despre comunicare în drept și obiectivele urmărite prin comunicare" a vorbit domnul conf. univ. dr. Alexandru Cordoș, iar ,,Arta criminalistică" a fost prezentată de comisar-șef de poliție Florin Lăzău, șeful Serviciului de criminalistică din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor și președinte al Secției 4: Cercetare, inovare, dezvoltare din cadrul Asociației Criminaliștilor din România și de specialistul criminalist Andrei Iana din cadrul Compartimentului Criminalistică, Poliția Municipiului Sighișoara.
,,Despre criminalistică și filosofie juridică", a vorbit domnul prof. univ. dr. Gheorghe Danci, cadru didactic la Facultatea de Drept din Universitatea Creștină ,,Dimitrie Cantemir", Cluj-Napoca, titular la disciplina Criminalistică,cercetător asociat la Institutul de Filosofie și Psihologi ,,Constantin Rădulescu-Motru" al Academiei Române, prezent în on-line, care în finalul intervenției a adresat invitația de a organiza întâlniri viitoare în parteneriat.
Propuneri asemănătoare au fost exprimate și de către cadre didactice din alte universități invitate la lucrările cercului studențesc de criminalistică, conf. univ. dr. Adrian  Moise,  titular la disciplina Criminalistică, Facultatea de Drept din cadrul Universității ,,Spiru-Haret" din București și președinte al Secției 6: Învățământ universitar din cadrul Asociației Criminaliștilor din România, lect. univ. dr. Enache Tușa, cadru didactic la Universitatea ,,Ovidius" din Constanța, conf. univ. dr. Rodica Apan, directorul Centrului de Cercetări Juridice din cadrul Universității Creștine ,,Dimitrie Cantemir" din Cluj-Napoca.
Nu în ultimul rând am remarcat susținerea a două teme cu pronunțat conținut practic realizate de studentele Facultății de Drept din cadrul Universității ,,Agora".
Bianca a vorbit despre ,,Infracțiunea de omor. Studiu de caz", iar Corina a prezentat ,,Particularități în comunicarea cu persoanele vulnerabile - un studiu de caz din perspectiva derulării activității în Serviciul de Probațiune".
Împreună cu membrii cercului studențesc de criminalistică, în sală, a fost și domnul lector dr. Marius Adrian Chipurici, cadru didactic în Departamentul de Științe Juridice și Administrative, titularul disciplinelor Medicină legală și Bioetică; domnia sa a participat și la lucrările practice desfășurate în ultima parte a întâlnirii pentru care doamna prof. univ. dr. habil. Iancu Elena-Ana a pregătit trusele de criminalistică și materialele necesare pentru exemplificarea unor aspecte teoretice.
 Doamnă decan, prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, privind cu detașare totul din sală, urmărind derularea online pe marele ecran, putem conchide că am asistat la un film, la o lecție demonstrativă, la un dialog de la distanță între studenți și dascăli din patru centre universitare, asezonat cu intervenții pertinente și din partea altor specialiști, nominalizați de dumneavoastră. Apreciem evenimentul de miercuri drept un exemplu de bune practici, de care am dori să avem parte cât mai des și în mediul academic!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: „Arta criminalistică și arta comunicării”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:09:58 Ora standard a Europei de Est