Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Arta criminalistică și arta comunicării”

Cercul studențesc de criminalistică al Universității ,,Agora”

„Arta criminalistică și arta comunicării”

Studenții și masteranzii Facultății de Științe Juridice și Administrative din cadrul Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, prin intermediul Cercului studențesc de criminalistică, au comunicat pentru două ore atât în campusul universității, cât și uniți pe nevăzute fire cu invitații lor, colegi, care urmează aceleași programe de studii universitare din domeniul dreptului la Facultatea de Drept din cadrul Universității Creștine ,,Dimitrie Cantemir" din Cluj-Napoca.

Cercul studențesc de criminalistică, aflat sub coordonarea doamnei prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, decanul Facultății de Științe Juridice și Administrative, a avut loc în data de 13.04.2022, când, începând cu ora 15.00, s-a conectat cu Cercul studențesc de filosofie juridică, relații publice și comunicare, aflat sub coordonarea domnului conf. univ. dr. Alexandru Cordoș, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității Creștine ,,Dimitrie Cantemir" din Cluj-Napoca.
Pornind de la cele cinci puncte aflate pe ordinea de zi, participanții au avut oportunitatea de a interveni în mai multe momente din întâlnire atât pentru a face aprecieri cu privire la importanța disciplinelor subsumate cercurilor studențești, și anume: Criminalistica, Comunicarea în domeniul dreptului, Filosofia juridică, cât și pentru a discuta pe marginea fișelor de disciplină cu intenția organizatorilor de a identifica teme de actualitate care ar putea fi introduse în fișele de disciplină.
Dezbaterea temei de specialitate „Arta criminalistică și arta comunicării" a fost ultimul punct pe ordinea de zi, însă cel prin care invitații studenților au susținut prezentări și au audiat temele pregătite de colegii lor, studenți, pentru această întâlnire.
 În debutul dezbaterii, doamna prof. univ. dr. habil. Elena-Ana Iancu, președinte al Secției 3. Metodologie criminalistică din cadrul Asociației Criminaliștilor din România, a vorbit despre „Importanța formelor de comunicare între participanții în procesul penal, implicit cu specialiștii care lucrează în aria științei criminalistice" care la un moment dat, de pe planuri situaționale diferite și uneori cu interese contrare, comunică verbal, în scris și nonverbal. Apreciind că, ,,absolventul - jurist ar trebui să fie pregătit să sprijine comunitățile/micro-grupurile sociale în procesul de dezvoltare, de asigurare a liniștii în societate, de a crește gradul de încredere în instituțiile statului, de a contribui la siguranța micro-grupurilor sociale în care trăiește/activează și de a asigura suportul de specialitate în propriile familii..., va putea contribui la creșterea siguranței publice a securității umane atât de necesare privind înspre viitor, indiferent că ne referim la fapte comise într-un anumit stat delimitat prin frontieră, fie că ne referim la conceptul de securitate cibernetică unică în Uniunea Europeană sau la nivel mondial".Totodată, a explicat care este statutul disciplinei Criminalistica în rândul disciplinelor din aria științelor penale raportat la standardele care există în domeniul dreptului.
,,Despre comunicare în drept și obiectivele urmărite prin comunicare" a vorbit domnul conf. univ. dr. Alexandru Cordoș, iar ,,Arta criminalistică" a fost prezentată de comisar-șef de poliție Florin Lăzău, șeful Serviciului de criminalistică din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor și președinte al Secției 4: Cercetare, inovare, dezvoltare din cadrul Asociației Criminaliștilor din România și de specialistul criminalist Andrei Iana din cadrul Compartimentului Criminalistică, Poliția Municipiului Sighișoara.
,,Despre criminalistică și filosofie juridică", a vorbit domnul prof. univ. dr. Gheorghe Danci, cadru didactic la Facultatea de Drept din Universitatea Creștină ,,Dimitrie Cantemir", Cluj-Napoca, titular la disciplina Criminalistică,cercetător asociat la Institutul de Filosofie și Psihologi ,,Constantin Rădulescu-Motru" al Academiei Române, prezent în on-line, care în finalul intervenției a adresat invitația de a organiza întâlniri viitoare în parteneriat.
Propuneri asemănătoare au fost exprimate și de către cadre didactice din alte universități invitate la lucrările cercului studențesc de criminalistică, conf. univ. dr. Adrian  Moise,  titular la disciplina Criminalistică, Facultatea de Drept din cadrul Universității ,,Spiru-Haret" din București și președinte al Secției 6: Învățământ universitar din cadrul Asociației Criminaliștilor din România, lect. univ. dr. Enache Tușa, cadru didactic la Universitatea ,,Ovidius" din Constanța, conf. univ. dr. Rodica Apan, directorul Centrului de Cercetări Juridice din cadrul Universității Creștine ,,Dimitrie Cantemir" din Cluj-Napoca.
Nu în ultimul rând am remarcat susținerea a două teme cu pronunțat conținut practic realizate de studentele Facultății de Drept din cadrul Universității ,,Agora".
Bianca a vorbit despre ,,Infracțiunea de omor. Studiu de caz", iar Corina a prezentat ,,Particularități în comunicarea cu persoanele vulnerabile - un studiu de caz din perspectiva derulării activității în Serviciul de Probațiune".
Împreună cu membrii cercului studențesc de criminalistică, în sală, a fost și domnul lector dr. Marius Adrian Chipurici, cadru didactic în Departamentul de Științe Juridice și Administrative, titularul disciplinelor Medicină legală și Bioetică; domnia sa a participat și la lucrările practice desfășurate în ultima parte a întâlnirii pentru care doamna prof. univ. dr. habil. Iancu Elena-Ana a pregătit trusele de criminalistică și materialele necesare pentru exemplificarea unor aspecte teoretice.
 Doamnă decan, prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, privind cu detașare totul din sală, urmărind derularea online pe marele ecran, putem conchide că am asistat la un film, la o lecție demonstrativă, la un dialog de la distanță între studenți și dascăli din patru centre universitare, asezonat cu intervenții pertinente și din partea altor specialiști, nominalizați de dumneavoastră. Apreciem evenimentul de miercuri drept un exemplu de bune practici, de care am dori să avem parte cât mai des și în mediul academic!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: „Arta criminalistică și arta comunicării”.

Trimite email
duminică, 30 martie 2025, 09:41:34 Ora de vară a Europei de Est