Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un nou episod Erasmus+

Mobilitate în Spania

Un nou episod Erasmus+

Privind mereu în sus, vei reuși; având încredere în tine, nu vei da greș, iar credința va face ca toate lucrurile să decurgă în cel mai bun mod.

A doua mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ nr. 2021-1-RO01-KA121-VET-000009252 s-a desfășurat în Granada, Spania în perioada 21 martie - 8 aprilie 2022. Scopul deplasării a fost acela de a asigura și desfășura practica de specialitate pentru 14 elevi de clasa a X-a, liceu în cele mai bune, sigure și performante organizații de profil. Aceștia au fost însoțiți de două cadre didactice, membri în echipa de implementare a proiectului, Susan Iulia Maria și Abrudan Adriana Georgeta, iar monitorizarea a fost asigurată de responsabilul de proiect, prof. Sabău Gabriela Olimpia.
Astfel, cu ajutorul firmei intermediare M.E.P. Europrojects am identificat două organizații specializate în desfășurarea de activități specifice celor două calificări tehnician în agricultură ecologică, respectiv tehnician analize produse alimentare. Cei patru elevi de la calificarea tehnician în agricultură ecologică, repartizați la firma La Huerta de Gui au utilizat elementele de agropedologie prin altoirea pomilor fructiferi, înființarea culturilor, recoltarea sparanghelului, toaletizarea gardului viu și întreținerea spațiilor verzi sub atenta coordonare și monitorizare a tutorelui de practică, José Luis Salamanca Maroto. Pentru cei 10 elevi de la calificarea tehnician analize produse alimentare, organizația de primire a fost Los Artesanos de Granada, în cadrul căreia s-au desfășurat activități specifice modulului: identificarea și exploatarea aparatelor și instalațiilor folosite în industria de panificație, analizarea procesului de producție a produselor de panificație și analiza preparatelor din punct de vedere al proprietăților organoleptice. Pe tot parcursul celor trei săptămâni, elevii au fost îndrumați și monitorizați de tutorele de practică Diego Fernández Garzón. Toți elevii au dat dovadă de implicare, responsabilitate, dăruire, respect și hărnicie, drept pentru care au primit numai cuvinte de laudă, atât din partea tutorilor de practică, cât și a reprezentanților M.E.P, ceea ce ne determină să continuăm pe acest drum.
Pe parcursul celor trei săptămâni, toți participanții au beneficiat de condiții bune de cazare și masă, precum și de sprijinul echipei M.E.P. care s-a ocupat ca șederea noastră să decurgă armonios.
Programul cultural oferit de prietenii noștri a inclus mai multe obiective și orașe cu o importantă valoare culturală și tradițională ca: Granada, Alhambra, Malaga, Sevilla, Cordoba, seara de flamenco, Grădina zoologică din Granada și parcul de științe.
Stagiul de formare profesională desfășurat într-o țară străină este recunoscut și validat prin obținerea certificatelor Europass Mobility care oferă tinerilor noștri formarea unor portofolii solide viitorilor absolvenți, apreciate pe piața europeană a muncii. Un alt beneficiu pentru toți participanții este și dezvoltarea competențelor de comunicare în limba engleză, prin pregătire suplimentară cu ajutorul platformei și a responsabilului OLS, dar și cunoașterea limbii spaniole.
La nivel instituțional, această mobilitate oferă deschiderea unui drum către colaborări cu firme specializate în aceste domenii. Componenta teoretică acumulată în cadrul orelor de specialitate este dublată, prin stagiu, de componenta practică, fapt ce va conduce la beneficierea viitorilor absolvenți de o inserție mai rapidă pe piața muncii.
,,Pe mine acest proiect m-a ajutat să îmi organizez timpul, să îmi economisesc bănuții, să mă cunosc pe mine, m-a ajutat să am o relație mult mai bună cu colegii și cu cei din jur și datorită acestui proiect minunat am învățat lucruri noi în domeniul produselor alimentare. Spania este o țară foarte frumoasă, primitoare si caldă, este o țară de vis în care m-aș întoarce mereu cu zâmbetul pe buze. Recomand cu încredere acest proiect tuturor colegilor care nu au avut curajul să participe la selecție"!!! S.A.R.
,,Pentru mine acest proiect a fost unul reușit pentru că m-a ajutat să mă dezvolt pe plan profesional, să fiu punctual, să fiu mai independent, să îmi îmbunătățesc relația cu colegii. Aș mai repeta aceasta experiență de nenumărate ori, bineînțeles cu aceleași doamne profesoare"! M.D.
,,Pe mine acest proiect m-a ajutat să fiu mai independent, să economisesc banii, să fiu mai înțelegător, să fim mai uniți. În acest proiect am învățat lucruri noi în domeniul agriculturii ecologice. Această experiență m-a ajutat pe planul meu profesional și aș mai repeta aceasta experiență". I.M.A.
,,Fiecare mobilitate la care particip este unică prin locurile vizitate, oamenii locului, culturile specifice, mâncarea tradițională, dar mai ales grupul alături de care conviețuiesc. Această experiență a adus în inima mea 14 suflete noi, necunoscute până în acel moment, dar alături de care am petrecut trei săptămâni minunate. Toți au dat dovadă de responsabilitate, bun simț, respect și implicare, fapt pentru care merită, din plin, toate aprecierile. Mulțumesc echipei de proiecte din care fac parte pentru buna colaborare și oportunitatea de a fi parte din această poveste"! S.I.M.
,,Evaluările ultimelor două grupuri au fost cu adevărat uimitoare. Ne-au dat multă energie pentru a continua, vă mulțumim foarte mult pentru că ne-ați trimis grupuri atât de fantastice cu profesori și coordonatori atât de minunați! Sperăm că toți au ajuns sănătoși acasă". Mari Carmen (reprezentant M.E.P.)
Și povestea continuă....
Prof. Iulia Maria Susan, Gabriela Olimpia Sabău & Adriana Georgeta Abrudan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Un nou episod Erasmus+ 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 23:02:34 Ora de vară a Europei de Est