Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Un nou episod Erasmus+

Mobilitate în Spania

Un nou episod Erasmus+

Privind mereu în sus, vei reuși; având încredere în tine, nu vei da greș, iar credința va face ca toate lucrurile să decurgă în cel mai bun mod.

A doua mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ nr. 2021-1-RO01-KA121-VET-000009252 s-a desfășurat în Granada, Spania în perioada 21 martie - 8 aprilie 2022. Scopul deplasării a fost acela de a asigura și desfășura practica de specialitate pentru 14 elevi de clasa a X-a, liceu în cele mai bune, sigure și performante organizații de profil. Aceștia au fost însoțiți de două cadre didactice, membri în echipa de implementare a proiectului, Susan Iulia Maria și Abrudan Adriana Georgeta, iar monitorizarea a fost asigurată de responsabilul de proiect, prof. Sabău Gabriela Olimpia.
Astfel, cu ajutorul firmei intermediare M.E.P. Europrojects am identificat două organizații specializate în desfășurarea de activități specifice celor două calificări tehnician în agricultură ecologică, respectiv tehnician analize produse alimentare. Cei patru elevi de la calificarea tehnician în agricultură ecologică, repartizați la firma La Huerta de Gui au utilizat elementele de agropedologie prin altoirea pomilor fructiferi, înființarea culturilor, recoltarea sparanghelului, toaletizarea gardului viu și întreținerea spațiilor verzi sub atenta coordonare și monitorizare a tutorelui de practică, José Luis Salamanca Maroto. Pentru cei 10 elevi de la calificarea tehnician analize produse alimentare, organizația de primire a fost Los Artesanos de Granada, în cadrul căreia s-au desfășurat activități specifice modulului: identificarea și exploatarea aparatelor și instalațiilor folosite în industria de panificație, analizarea procesului de producție a produselor de panificație și analiza preparatelor din punct de vedere al proprietăților organoleptice. Pe tot parcursul celor trei săptămâni, elevii au fost îndrumați și monitorizați de tutorele de practică Diego Fernández Garzón. Toți elevii au dat dovadă de implicare, responsabilitate, dăruire, respect și hărnicie, drept pentru care au primit numai cuvinte de laudă, atât din partea tutorilor de practică, cât și a reprezentanților M.E.P, ceea ce ne determină să continuăm pe acest drum.
Pe parcursul celor trei săptămâni, toți participanții au beneficiat de condiții bune de cazare și masă, precum și de sprijinul echipei M.E.P. care s-a ocupat ca șederea noastră să decurgă armonios.
Programul cultural oferit de prietenii noștri a inclus mai multe obiective și orașe cu o importantă valoare culturală și tradițională ca: Granada, Alhambra, Malaga, Sevilla, Cordoba, seara de flamenco, Grădina zoologică din Granada și parcul de științe.
Stagiul de formare profesională desfășurat într-o țară străină este recunoscut și validat prin obținerea certificatelor Europass Mobility care oferă tinerilor noștri formarea unor portofolii solide viitorilor absolvenți, apreciate pe piața europeană a muncii. Un alt beneficiu pentru toți participanții este și dezvoltarea competențelor de comunicare în limba engleză, prin pregătire suplimentară cu ajutorul platformei și a responsabilului OLS, dar și cunoașterea limbii spaniole.
La nivel instituțional, această mobilitate oferă deschiderea unui drum către colaborări cu firme specializate în aceste domenii. Componenta teoretică acumulată în cadrul orelor de specialitate este dublată, prin stagiu, de componenta practică, fapt ce va conduce la beneficierea viitorilor absolvenți de o inserție mai rapidă pe piața muncii.
,,Pe mine acest proiect m-a ajutat să îmi organizez timpul, să îmi economisesc bănuții, să mă cunosc pe mine, m-a ajutat să am o relație mult mai bună cu colegii și cu cei din jur și datorită acestui proiect minunat am învățat lucruri noi în domeniul produselor alimentare. Spania este o țară foarte frumoasă, primitoare si caldă, este o țară de vis în care m-aș întoarce mereu cu zâmbetul pe buze. Recomand cu încredere acest proiect tuturor colegilor care nu au avut curajul să participe la selecție"!!! S.A.R.
,,Pentru mine acest proiect a fost unul reușit pentru că m-a ajutat să mă dezvolt pe plan profesional, să fiu punctual, să fiu mai independent, să îmi îmbunătățesc relația cu colegii. Aș mai repeta aceasta experiență de nenumărate ori, bineînțeles cu aceleași doamne profesoare"! M.D.
,,Pe mine acest proiect m-a ajutat să fiu mai independent, să economisesc banii, să fiu mai înțelegător, să fim mai uniți. În acest proiect am învățat lucruri noi în domeniul agriculturii ecologice. Această experiență m-a ajutat pe planul meu profesional și aș mai repeta aceasta experiență". I.M.A.
,,Fiecare mobilitate la care particip este unică prin locurile vizitate, oamenii locului, culturile specifice, mâncarea tradițională, dar mai ales grupul alături de care conviețuiesc. Această experiență a adus în inima mea 14 suflete noi, necunoscute până în acel moment, dar alături de care am petrecut trei săptămâni minunate. Toți au dat dovadă de responsabilitate, bun simț, respect și implicare, fapt pentru care merită, din plin, toate aprecierile. Mulțumesc echipei de proiecte din care fac parte pentru buna colaborare și oportunitatea de a fi parte din această poveste"! S.I.M.
,,Evaluările ultimelor două grupuri au fost cu adevărat uimitoare. Ne-au dat multă energie pentru a continua, vă mulțumim foarte mult pentru că ne-ați trimis grupuri atât de fantastice cu profesori și coordonatori atât de minunați! Sperăm că toți au ajuns sănătoși acasă". Mari Carmen (reprezentant M.E.P.)
Și povestea continuă....
Prof. Iulia Maria Susan, Gabriela Olimpia Sabău & Adriana Georgeta Abrudan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Un nou episod Erasmus+ 

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:01:21 Ora standard a Europei de Est