Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Domnul vicepreședinte Mircea Mălan dorește ca, în Bihor, ecologia, educația pentru mediu să aibă viitor și durabilitate!

Ieri, la conferința de presă, au fost puse pe tapet două proiecte

Domnul vicepreședinte Mircea Mălan dorește ca, în Bihor, ecologia, educația pentru mediu să aibă viitor și durabilitate!

Știe domnul vicepreședinte ce știe. Și știe bine! Vrea să le dea pe mâinile copiilor și dascălilor. Ca să aibă viitor și durabilitate. Natura să crească odată cu ei și ei împreună cu natura, iubind-o și îngrijind-o. Astfel Eco Club Bihor și toate eco-cluburile care se vor înființa în școli sunt pe mâini bune. Pentru o schimbare de ,,paradigmă" și de mentalitate.

Vineri, 15 aprilie 2022, în sala mare a Prefecturii și Consiliului Județean, domnul vicepreședinte Mircea Mălan ne-a informat despre două proiecte de educație civică și ecologică, implementate de Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Consiliul Județean al Elevilor Bihor și Ecolect Group Bihor, avându-i alături pe reprezentanții partenerilor, generalul I.S.J. Bihor, domnul prof. dr. Horia Abrudan și Oliviu Codrean, președintele C.J.E Bihor.
În cadrul primului proiect se dorește sprijinirea înființării unei comunități de voluntari în rândul tuturor elevilor din județul Bihor. ,,Problema curățeniei în județul nostru, spunea dl vicepreședinte, este o problemă a întregii comunități și a fiecăruia dintre noi. Această problemă pentru a fi rezolvată are nevoie de schimbare de mentalitate, iar această schimbare de mentalitate poate fi doar o consecință a educației; dacă vrem să abordăm lucrurile consistent, pe termen mediu și lung. Din această perspectivă, vrem să-i încurajăm pe elevii din județul nostru să facă parte din această comunitate care se va constitui la nivelul fiecărei școli și se va chema Eco Club Bihor... Ne dorim ca elevii din județul nostru să înțeleagă că e important să aibă o legătură concretă și directă cu natura și că este în responsabilitatea fiecăruia dintre noi să prețuim și să respectăm ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit".
În continuare, domnul inspector școlar general Horia Abrudan a detaliat ce se va întâmpla în școli pentru a operaționaliza obiectivele propuse; faptul că în toate școlile au fost desemnați coordonatorii acestor comunități la nivelul unităților de învățământ, iar acești coordonatori, împreună cu elevii, vor desfășura activitățile propuse. ,,Se simte nevoia unei comunicări, a unei socializări între aceste comunități, între elevi, în general; se simte nevoia de a încuraja voluntariatul în rândul elevilor, de a-i îndemna să lucreze în echipă", a menționat generalul I.S.J. Bihor.
Și reprezentantul C.J.E. Bihor, Oliviu Codrean, a subliniat dorința elevilor de a se implica în comunitate. „Motivul pentru care am ales să ne implicăm în acest proiect este tocmai dorința elevilor de a se implica în comunitate. La unul dintre cele mai recente proiecte ale noastre, grupul operativ „Uniți pentru Ucraina", ne-am implicat peste 800 de voluntari, elevi și studenți, din tot județul. Obiectivele proiectului sunt foarte bine întemeiate, este vorba despre educarea elevilor din punct de vedere civic și ecologic", a motivat Oliviu.
Minimum două activități de ecologizare în ,,Luna curățeniei"
Prima acțiune pe care a lansat-o deja domnul vicepreședinte elevilor, o eco provocare, propusă în cadrul Eco Clubului Bihor, se poate desfășura în luna mai, în cadrul ,,Lunii curățeniei", prin participare la minimum două activități de ecologizare, împreună cu comunitatea din care face parte fiecare elev. Iar ,,la finele lunii mai, cu ajutorul dascălilor responsabili cu acest proiect, vom centraliza numele tuturor copiilor care au participat la acest proiect, la minimum două acțiuni de ecologizare în comunitatea de voluntari constituită la nivel local. Printr-o tragere la sorți electronică, vom stabili 21 de câștigători, câte trei câștigători din fiecare cele șapte zone de operare din județul Bihor (6+1), de data aceasta includem și orașul Oradea (la cele șase zone:
*Zona 1B -  Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard, Toboliu;
*zona 2 - oraşul Aleşd şi comunele: Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş, Ţeţchea, Vadu Crişului;
*zona 3 - compusă din oraşul Salonta şi comunele: Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânnicolau Român;
*zona 4 - oraşele: Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, respectiv comunele: Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş;
*zona 5 - oraşul Marghita şi comunele: Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara;
*zona 6 - oraşele Săcuieni şi Valea lui Mihai şi comunele: Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu).
Premiile vor consta în câte un voucher în valoare de 500 de lei pentru fiecare din cei 21 de copii, respectiv câte un voucher în valoare de 1.000 de lei pentru cele 21 de comunități de voluntari din care aceștia fac parte", a precizat dl vicepreședinte.
Centru de educație ecologică la Șinteu
Tot în cadrul precizărilor, dl Mircea Mălan a făcut vorbire și despre realizarea unui Centru de educație ecologică la Șinteu, întrucât primarul de aici a oferit suprafața de 7 ha în acest scop, unde urmează să fie construite spații de cazare (căsuțe din lemn) pentru 50 de persoane, sală de mese și sală de conferințe, la dispoziția școlii și a comunității de voluntari, pentru cursuri, tabără la sfârșit de săptămână sau acțiuni în cadrul programului educativ  Școala altfel.
Cel de-al doilea proiect
Cel de-al doilea proiect (cu fonduri europene, în valoare de 350.000 de euro) este implementat de A.D.I. Ecolect Group, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, ONG-ul Pro-Timer și cinci școli din județul Bihor (Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel" din Oradea, Școala Gimnazială Nr.1 din Roșia, Școala Gimnazială „Nicolae Bogdan" din Vașcău, Școala Gimnazială Nr.1 din Butani și Școala Gimnazială Nr.1 din Ciumeghiu) și presupune, așa cum a precizat dl vicepreședinte Mircea Mălan, achiziția unor laboratoare mobile de cercetare ecologică și înființarea unor cluburi locale de ecologiști în zonele defavorizate din județ.
,,Cheia rezolvării problemelor ecologice pe termen mediu și lung, într-un mod consistent, și nu doar de suprafață, este educația copiilor noștri... Vrem să sprijinim, dar să avem ce sprijini", a conchis dl vicepreședinte.
Și să mai adăugăm faptul că cei care se vor implica în activități de voluntariat vor fi apreciați în fiecare toamnă în cadrul Galei voluntariatului, după cum s-a exprimat domnul Mircea Mălan.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:15:34 Ora de vară a Europei de Est