Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Înflorim... gunoiul”!

,,O idee, un viitor mai bun”

,,Înflorim... gunoiul”!

În cadrul proiectului educativ cu participare internațională „O idee, un viitor mai bun" - Târg și concurs de promovare a unor idei de afaceri care să încurajeze utilizarea materiilor prime bio/eco, reciclarea și protejarea mediul înconjurător, clasa a X-a E de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" din Oradea, sub îndrumarea prof. Carmen Tripe, a participat cu două idei de afaceri obținând locul I la secțiunea„Reciclare deșeuri / produse degradabile" pentru „Cea mai bună prezentare a ideii de afaceri" și la secțiunea „Reciclare deșeuri / produse nedegradabile" pentru ,,Cea mai bună idee de afaceri".

Ideea tinerilor „afaceriști" constă în reciclarea materialelor biodegradabile, dar și a celor nedegradabile, pe care le transformă în ceva frumos, ajutându-le să... înflorească. Materialele biodegradabile, cum ar fi resturile de fructe sau de legume, în loc să le arunce la gunoi, le transformă în îngrășământ pentru flori. Elevii au adunat resturile, le-au mărunțit și le-au uscat, obținând un îngrășământ natural pentru flori. Pentru a testa eficiența acestuia au plantat flori, folosind materialul pregătit de ei, urmărind efectele benefice pe care l-a avut asupra stimulării înfloririi plantelor.
Materialele nedegradabile pot deveni obiecte frumoase prin folosirea acestora ca recipiente pentru flori. Astfel sticlele sau paharele de plastic, recipientele din tablă, oalele sau borcanele vechi și țevile de plastic au „înflorit" căpătând o nouă viață. Elevii au dat frâu liber imaginației și au realizat aranjamente florale frumoase din obiecte considerate gunoaie.
Cele două echipaje formate din elevii: Albert Andreea,Curiciac Dora, Szep Narcisa, Zereș Carla, Pustan George, Ștefan Narcis, Sima Vivien, Vaida Daria, Fluieraș Daria, Șandru Daria, Breb Ștefania, coordonați de doamna dirigintă Carmen Tripe, au antrenat toți elevii clasei în proiectul lor de reciclare a gunoiului transformând-o într-o idee atractivă prin asocierea acestuia cu florile, simbolul frumuseții și al purității. Rezultatele au fost pe măsură, ideile de refolosire a resturilor fiind multe și diverse, rezultat al impactului pe care l-a avut asupra gândirii tinerilor.
Ideea proiectului a fost să schimbe atitudinea tinerilor față de reciclare, să transforme demersul steril al reciclării într-un act de creație și un act estetic, adică să „înflorească... gunoiul"!
Coordonatorul proiectului, director adjunct Runcanu Monica, felicită implicarea și creativitatea echipajelor participante, rezultatul fiind cu atât mai important cu cât proiectul - concurs este unul de amploare cu un număr de 47 de echipaje din 34 de unități de învățământ preuniversitar și universitar din patru țări. (R.F.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Înflorim... gunoiul”!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:11 Ora de vară a Europei de Est