Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Despre credință, teologie, dar și despre... Putin

Scriitorul Mihail Neamțu la Universitatea din Oradea

Despre credință, teologie, dar și despre... Putin

Scriitorul, teologul și, așa cum se prezintă, antreprenorul Mihail Neamțu a fost, miercuri, 13 aprilie 2022, invitatul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman" a Universității din Oradea.

Sala mare a Bibliotecii Universității, care a găzduit întâlnirea scriitorului cu studenții și profesorii, s-a umplut de mulțimea celor veniți să-l asculte pe cel care se poate mândri cu un doctorat în teologie la Londra.
Vorbind despre cea mai recentă carte semnată Mihail Neamțu, „Iisus la Niceea", pr. lect. univ. dr. Florin Tomoioagă a spus că „este o operă de artă, savuroasă în esența ei". Tot universitarul teolog orădean a afirmat că, în această carte, Mihail Neamțu „Apără Sfânta Treime: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh și luptă împotriva: ateismului, a nihilismului și a arianismului".
Prorectorul Universității din Oradea, conf. univ. dr. habil. Sorin Borza, a salutat prezența scriitorului Mihail Neamțu, spunând despre el că este „o figură specială, un intelectual cu dublă cetățenie, al civitas terrena și, în egală măsură, al civitas divina, în sensul cuvintelor Sfântului Augustin". Conf. univ. dr. habil. Sorin Borza a mai adăugat că astfel de întâlniri demonstrează că „spiritul există și în afara zidurilor academiei și e bine să ne confruntăm cu el".
Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman", pr. conf. univ. dr. Viorel Popa, i-a mulțumit lui Mihail Neamțu pentru vizita la Universitatea din Oradea, a transmis binecuvântarea P.S. Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, mulțumirile sale prorectorului conf. univ. dr. habil. Sorin Borza și pr. lect. univ. dr. Florin Tomoioagă pentru că au făcut posibilă această întâlnire.
Referindu-se la „starea lumii de astăzi", Mihail Neamțu a observat că, în Estul Europei, are loc „o prăbușire a unui întreg model, care ne obligă să punem în discuție relația de tip bizantin dintre puterea religioasă și cea seculară". Scriitorul s-a referit explicit la ceea ce se întâmplă în Ucraina și a afirmat că „solidaritatea dintre Kremlin și Biserica Ortodoxă Rusă face rău creștinismului răsăritean, face rău ortodoxiei. Slavă Domnului, Biserica Ortodoxă Română s-a delimitat la timp de aceasta".
Mihail Neamțu a încercat să-i provoace pe studenții orădeni să își pună o serie de întrebări: De ce am veni la universitate? Care e rostul Bisericii în viața noastră? ori Nu cumva am uitat că, în mod fundamental, creștinismul ne-a chemat la libertate? O promisiune care mie nu mi se pare că este înțeleasă astăzi".
Scriitorul, dublat de un excelent orator, i-a îndemnat pe tineri să se ridice dincolo de condiția omului contemporan: „Gândul că viața noastră se va reduce la un consum de materialitate mă înfricoșează. O asemenea umanitate, un asemenea tip de existență, este irosită, compromisă, și aduce omul la stadiul de animalitate". Nu în ultimul rând, Mihail Neamțu i-a îndemnat pe studenți să se bucure de „timpul ce li s-a dat", să găsească puterea de a spune nu, multor tentații mărunte, pentru a putea spune da marilor provocări. „Drumul către Paradis se pierde printre regrete", a avertizat scriitorul. (B.C.)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 00:45:32 Ora standard a Europei de Est