Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Despre credință, teologie, dar și despre... Putin

Scriitorul Mihail Neamțu la Universitatea din Oradea

Despre credință, teologie, dar și despre... Putin

Scriitorul, teologul și, așa cum se prezintă, antreprenorul Mihail Neamțu a fost, miercuri, 13 aprilie 2022, invitatul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman" a Universității din Oradea.

Sala mare a Bibliotecii Universității, care a găzduit întâlnirea scriitorului cu studenții și profesorii, s-a umplut de mulțimea celor veniți să-l asculte pe cel care se poate mândri cu un doctorat în teologie la Londra.
Vorbind despre cea mai recentă carte semnată Mihail Neamțu, „Iisus la Niceea", pr. lect. univ. dr. Florin Tomoioagă a spus că „este o operă de artă, savuroasă în esența ei". Tot universitarul teolog orădean a afirmat că, în această carte, Mihail Neamțu „Apără Sfânta Treime: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh și luptă împotriva: ateismului, a nihilismului și a arianismului".
Prorectorul Universității din Oradea, conf. univ. dr. habil. Sorin Borza, a salutat prezența scriitorului Mihail Neamțu, spunând despre el că este „o figură specială, un intelectual cu dublă cetățenie, al civitas terrena și, în egală măsură, al civitas divina, în sensul cuvintelor Sfântului Augustin". Conf. univ. dr. habil. Sorin Borza a mai adăugat că astfel de întâlniri demonstrează că „spiritul există și în afara zidurilor academiei și e bine să ne confruntăm cu el".
Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman", pr. conf. univ. dr. Viorel Popa, i-a mulțumit lui Mihail Neamțu pentru vizita la Universitatea din Oradea, a transmis binecuvântarea P.S. Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, mulțumirile sale prorectorului conf. univ. dr. habil. Sorin Borza și pr. lect. univ. dr. Florin Tomoioagă pentru că au făcut posibilă această întâlnire.
Referindu-se la „starea lumii de astăzi", Mihail Neamțu a observat că, în Estul Europei, are loc „o prăbușire a unui întreg model, care ne obligă să punem în discuție relația de tip bizantin dintre puterea religioasă și cea seculară". Scriitorul s-a referit explicit la ceea ce se întâmplă în Ucraina și a afirmat că „solidaritatea dintre Kremlin și Biserica Ortodoxă Rusă face rău creștinismului răsăritean, face rău ortodoxiei. Slavă Domnului, Biserica Ortodoxă Română s-a delimitat la timp de aceasta".
Mihail Neamțu a încercat să-i provoace pe studenții orădeni să își pună o serie de întrebări: De ce am veni la universitate? Care e rostul Bisericii în viața noastră? ori Nu cumva am uitat că, în mod fundamental, creștinismul ne-a chemat la libertate? O promisiune care mie nu mi se pare că este înțeleasă astăzi".
Scriitorul, dublat de un excelent orator, i-a îndemnat pe tineri să se ridice dincolo de condiția omului contemporan: „Gândul că viața noastră se va reduce la un consum de materialitate mă înfricoșează. O asemenea umanitate, un asemenea tip de existență, este irosită, compromisă, și aduce omul la stadiul de animalitate". Nu în ultimul rând, Mihail Neamțu i-a îndemnat pe studenți să se bucure de „timpul ce li s-a dat", să găsească puterea de a spune nu, multor tentații mărunte, pentru a putea spune da marilor provocări. „Drumul către Paradis se pierde printre regrete", a avertizat scriitorul. (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:05 Ora de vară a Europei de Est