Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cea de-a V-a ediție a Festivalului de pricesne ,,La umbra Crucii Tale”

Marți, la Catedrala Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Oradea, s-a desfășurat

Cea de-a V-a ediție a Festivalului de pricesne ,,La umbra Crucii Tale”

Cu binecuvântarea preasfințitului părinte episcop Sofronie Drincec, marți, 12 aprilie 2022, la Catedrala Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Oradea, a avut loc cea de-a V-a ediție a Festivalului de pricesne ,,La umbra Crucii Tale".

La manifestarea de suflet care și-a propus să vestească Marele Praznic al Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, au participat 11 grupuri de copii și tineri: trei de la Grădinița Nr. 50 (și de la două structuri Grădinița Nr. 27 și Grădinița Nr. 55), un grup de la Școala Gimnazială din Hidișelu de Sus și două grupuri de la Școala Gimnazială din Nojorid,precum și câteun grup de la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir", Colegiul Național ,,Iosif Vulcan", Palatul Copiilor, Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși și Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" din Oradea.
Asemenea manifestări au avut loc în perioada 10-14 aprilie și în alte centre și zone ale Bihorului, în organizarea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Protopopiatul Ortodox Român Oradea, Protopopiatul Ortodox Român Beiuș, Protopopiatul Ortodox Român Marghita, Protopopiatul Ortodox Român Tinca, Asociația ,,Părinți pentru Ora de Religie" - Filiala Bihor și Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei, Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea și Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dr. Vasile Coman" Oradea.
Evenimentele s-au desfășurat ,,în contextul marcării Anului omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului, „Anului comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ", după cum avea să sublinieze domnul inspector școlar Florin Negruțiu, în cuvântul de deschidere, festivalul în sine propunându-și, de asemenea, consolidarea parteneriatului Școală-Biserică-Familie prin identificarea, promovarea și conservarea patrimoniului spiritual și cultural local".
La o manifestare de un asemenea rang și cu atâția organizatori, și participarea invitaților a fost pe măsură. Au onorat cu prezența și cu mesaje, la ediția de marți de la Oradea: generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, domnul profesor dr. Horea Abrudan, părintele vicar Radu Rus, părintele decan Viorel Popa, părintele protopop al Oradiei Simion Goga, domnul prof. univ. dr. Sorin Curilă - președintele Asociației Părinți pentru Ora de Religie, Filiala Bihor, dar și vicepreședintele Asociației, doamna Alina Bonchiș, doamna Viorica Cherteș - președintele Asociației Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei, părintele Roman Pintea, inspectorii școlari: Liana Moruț, Simona Ardelean, Felicia Ianța și Alin Ștefănuț, directori de unități de învățământ, părinți ai copiilor și tinerilor participanți la festival, dar și credincioși ai parohiei Velența I, alături de gazdele evenimentului, părinții preoți Nicolae Pop și Florin Negruțiu.
Mesajul de deschidere a manifestării a fost amplificat apoi și înălțat de membrii Corului ,,Diacon Nicolae Firu" al Liceului Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea (dirijor, arhidiacon prof. Ștefan Lakatos).
În festival, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 50, dimpreună cu Biserica cu hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel" au fost reprezentate de grupul de copii-îngerași, îndrumat de prof. Aurelia Bodea, Alina Mihuț, ed. Mariana Baciu-Borz și pr. Cornel Baciu Borz; al doilea grup de copii i-a avut alături pe: prof. Mihaela Vidican, Crina Pop și pr. Vasile Dindelegan, iar cel de-al treilea grup a fost însoțit și îndrumat de: doamna director, prof. Gabriela Pascar și Felicia Ciocan, alături de părintele Vasile Dindelegan. Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișelu de Sus, Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" Hidișelu de Sus și Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfânta Treime" din Hidișelu de Sus au fost reprezentate de grupul de copii îndrumat de: prof. Călinescu Anca Haidi și părinții preoți Hercuț Eugen și Toma Raul. Școala Gimnazială Nr. 1 Nojorid, Biserica Ortodoxă ,,Adormirea Maicii Domnului" din Nojorid     și Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Buna Vestire" din Nojorid au fost reprezentate de: prof. Dorina Gabor, Radu Negruț și părinții preoți Gabriel Cloboc și Hontilă Horațiu. Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" și Catedrala Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Oradea (gazda evenimentului) au fost reprezentate în festival de un grup de copii îndrumat de: prof. Doina Lung și părinții preoți Nicolae Pop și Florin Negruțiu. Colegiul Național „Iosif Vulcan" și Biserica Ortodoxă cu hramul „Buna Vestire" Oradea au fost reprezentate de: prof. Dem Irina și pr. Balint Ciprian. Palatul Copiilor Oradea a fost reprezentat de grupul vocal îndrumat de prof. Turc -Gal Anamaria. Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși" și Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Duminica Tuturor Sfinților" din Ioșia au fost reprezentate de un grup de tineri îndrumat de prof. Baciu-Borz Florentina și pr. Baciu-Borz Cornel. Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" Oradea și Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae" din Nufărul au fost reprezentați de un grup de elevi îndrumat de: prof. Rodica Marian, Emanuela Țăran și părinții preoți Liviu Ințe, dr. Mihai Brie și Cătălin Călinescu.
Ultimele acorduri ale festivalului au răsunat dumnezeiește, la final, în fața sfântului altar al catedralei, exprimate profesionist de membrii Corului de cameră ,,Psalmodia Varadiensis" al Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Episcop Dr. Vasile Coman" Oradea, dirijați de pr. conf. univ. dr. Mihai Brie.
Așadar, marți, Catedrala Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" a găzduit pentru a doua oară Festivalul de pricesne ,,La umbra Crucii Tale". Prima oară a făcut-o vineri, 30 martie 2018, la cea de-a treia ediție.
Moise-Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (66 de poze) în Galeria foto: Cea de-a V-a ediție a Festivalului de pricesne ,,La umbra Crucii Tale”.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 16:08:10 Ora standard a Europei de Est