Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Studenții Facultății de Științe Juridice și Administrative s-au întâlnit cu doamna comisar de poliție Lavinia Papp, psiholog principal, specialist criminalist, expert poligraf

Luni, în cadrul C.C.O.C. ,,Agora”

Studenții Facultății de Științe Juridice și Administrative s-au întâlnit cu doamna comisar de poliție Lavinia Papp, psiholog principal, specialist criminalist, expert poligraf

Directorul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră a studenților din cadrul Universității ,,Agora", doamna Laura Dumitrana Boșca, a invitat-o, luni, 11.04.2022, pe doamna comisar de poliție Lavinia Papp, psiholog principal, specialist criminalist, expert poligraf, în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, la o întâlnire cu studenții Facultății de Științe Juridice și Administrative, Domeniul Drept, Domeniul Științe administrative, Programul de studii: Poliție locală și programul de studii: Științe penale și criminalistică (SPC).

În cadrul întâlnirii s-au discutat aspecte de natură practică, exemplificări, spețe, iar demersul face parte din acțiunea intreprinsă de către Universitatea ,,Agora", prin C.C.O.C., la recomandarea unor angajatori care au specificat în întâlnirile cu reprezentanții universității, că aceste întâlniri sunt benefice pentru viitorii absolvenți.
Dna Lavinia Papp a vorbit studenților despre organizarea profesiei de psiholog criminalist și despre aparatul poligraf. Aceasta a arătat că poligraful este un aparat medical care înregistrează modificările psihofiziologice ale persoanei examinate pe parcursul adresării unui set de întrebări. Aparatul monitorizează ritmul cardiac, pulsul, tensiunea arterială, respirația etc. La baza folosirii tehnicii poligraf stă faptul că o minciună spusă conștient, pe lângă efortul mintal pe care îl necesită, produce și o anumită stare de tensiune emoțională (teamă). Producerea tensiunii emoționale își are originea în declanșările involuntare ale sistemului neurovegetativ concomitent conștientizării pericolului și în întârzierea prin aceasta a instinctului de autoconservare.
Ca rezultat, apare un întreg cortegiu de reacții fiziologice ce pregătesc organismul pentru a face față situației.
Poligraful  NU înregistrează minciuna ca atare, ci modificările fiziologice ale organismului în timpul variatelor stări emoționale care însoțesc simularea.
Conform teoriei „reacției determinate de infracțiune", persoana vinovată reacționează când minte, deoarece întrebările provoacă emoții sau trăiri care au existat în momentul comiterii infracțiunii (Barland, 1988).
Astfel, la finalul examinării, se obțin diagrame pe baza cărora specialiștii se pot pronunța cu privire la existența sau inexistența caracteristicilor specifice comportamentului simulat în raport cu fapta cercetată.
De asemenea, dna comisar le-a vorbit studenților despre originile poligrafului, care datează din anul 1895, pe când cunoscutul antropolog italian Caesare Lambroso (primul care stabileste, pe baza unui șir lung de observații, stigmatele corporale după care pot fi recunoscuți răufăcătorii) experimenta un aparat primitiv ce măsura variațiile de puls cu ajutorul unui cilindru pe care era aplicat negru de fum, acesta fiind învârtit de un mecanism de ceasornic.  Apoi, în 1917, William Moulton Marston, absolvent al facultății de psihologie în cadrul Universității Harvard și ulterior profesor de psihologie în cadrul Universității Americane din Washington D.C., este cel care a utilizat pentru prima dată valoarea presiunii sistolice ca metodă de detectare a minciunilor.
Chirurgul cardiovascular de origine scoțiană, Lewis MacKenzie, (1853-1925) în cercetările sale efectuate pe diverse patologii cardiace, a dezvoltat aparatul numit de către el the ink polygraph, poligraful cu cerneală. Scopul acestuia a fost de a înregistra simultan diferențele de puls arterial și venos, adică aritmiile.
Evenimentul s-a desfășurat on-line pe durata a două ore, iar întrebările adresate invitatei dovedesc interesul și dorința studenților noștri de a acumula cunoștințe din acest domeniu de activitate.
Mulțumim tuturor specialiștilor care sunt implicați în diseminarea informațiilor privind profesiile pe care le exercită, care se străduiesc, de fiecare dată, să împărtășească studenților noștri din experiența lor și afirmăm, fără tăgadă, că fără știința și implicarea lor, munca noastră ar fi mult mai grea.
Mulțumim și suntem recunoscători dlui Florin Lăzău, șef Serviciu Criminalistic în cadrul I.P.J. Bihor, pentru profesionalism și implicare.
Laura Boșca
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Studenții Facultății de Științe Juridice și Administrative s-au întâlnit cu doamna comisar de poliție Lavinia Papp, psiholog principal, specialist criminalist, expert poligraf.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:14 Ora de vară a Europei de Est