Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

DESIGN EXPO 2022, ediția a IX-a

Eveniment de tradiție la Universitatea din Oradea

DESIGN EXPO 2022, ediția a IX-a

DESIGN EXPO 2022 este un eveniment organizat de studenții din anul III, specializarea „Design" de la Facultatea de Arte, a Universității din Oradea.

Expoziția va fi vernisată miercuri, 20 aprilie 2022, la ora 18.00, în holul Bibliotecii Universității din Oradea. „Scopul nostru este promovarea studenților programului de studiu «Design» și inițierea unor viitoare colaborări, în favoarea acestora. Sperăm ca expoziția să aibă un impact pozitiv asupra carierei viitoare a studenților noștri și să lase o bună impresie vizitatorilor", spune lect. univ. dr. Ana-Maria Abrudan, unul din organizatori.
La cea de a IX-a ediție a DESIGN EXPO vor prezenta lucrări studenți din toți cei trei ani ai programului de licență, împreună cu cei din anul I și II, master Design de obiect - modă și ambient. Lucrările reprezintă: planșe de prezentare, machete, prototipuri și proiecte din domeniul designului de produs, ambiental și grafic. Studenții expozanți au fost coordonați de: as. univ. drd. Slezinger Marcel, lect. univ. dr. Sorin Brad, lect. univ. dr. Ana-Maria Abrudan, conf. univ. dr. Elena Cîmpian, prof. univ. dr. Ioan Pantea și conf. univ. dr. habil. Radu Emil Mărieș, cel care, până la trecerea sa în neființă, a fost inițiatorul și sufletul acestui eveniment.
La DESIGN EXPO 2022 expun: anul I: Antonio-Dacian Lascău, Margareta Toderici, Adrian Remus Tomoș, Marina Ionela Onaciu, Simona Maria Onac, Florena Naomi Corb, Andreea Vinter, Iulian Horia Mureșan, Cosmin Ilie, Emil Ilie, Denisa-Casandra Frese, Denisa Ornela Fildan, Cătălin Țăranu, Irina Galagan, Alexia-Maria Iorga, Voinkov Yana Abigail, Adina Fodor, Szekely Vivien Alexandra, Borșoș Robert, Ghencean Alexandru Giany, Mădălina Florina Lucaci. Anul II: Balogh Lois, Batfalszki Norbert, Vlad Bora, Elisaveta Dîmbu, Andreea Dume, Carla Durgheu, Eni Cristina, Petra Gabor, Carla Ghiman, Daniela Heredea, Carla Ignătescu, Andrei Lupu, Nagy Bianca, Andrei Nistor, David Pop, Iosif  Puia,  Erika Socoșan, Victoria Toader, Ioana Tomoioaga, Zalder Tamas. Anul III: Alin Curtui, Dalnoki Monica, Adela Iuhoș, Florina Popovici, Florin Lascu,  Olinițchi Mariela, Szekely Attila, Szlafkay Andrea, Vlăduț Săpungiu, Vațlavic Celine, Ioana Nastor, Maria Magdău, Ema Silaghi, Șerban Suciu. Master: Denisa Fanea, Bianca Negruț, Flaviu Popa, Petrișor Tincău, Denisa Pop, anul I și Alexandru Basamalercă, Adela Rebeca Lucaci (Bordi), Rebeca Păuna, anul II.
Deschiderea expoziției se va bucura și de participarea studenților de la Departamentul de Muzică al Facultății de Arte, care vor prezenta un recital de muzică, vocală și instrumentală. Vor urca pe scenă: Ana Carina Niculas, Borbiro Timea, Adalia Bodog, Mihai Jizdan, Cabalas Daniela, Tania Gheorghiță, Ștefania Muntean, Eduard Sabău, Remus Semro, Casian Demian, Iulia Mahu, Cristina Oros, coordonați de: conf. univ. dr. Anca Oana Spătar și lect. univ. dr. Ariadna Zenaida Mircescu.
Vernisajul fi urmat de discuții libere cu studenții participanți și vizionarea lucrărilor expuse. Lucrările viitorilor designeri pot fi văzute până în data 25 mai 2022. Cei interesați pot să vadă lucrările și pe pagina de facebook dedicată expoziției: Design Expo Oradea.
La eveniment au fost invitați să participe prieteni și colaboratori ai programului de studiu „Design", reprezentanți ai societăților comerciale: S.C. Tuzson Design SRL, S.C. Davidsign SRL, S.C. Saramob Design SRL, S.C. Studio Samoilă SRL, S.C. Plastor S.A. Oradea, S.C. Slezinger Design SRL, SC Livaro Livada de Bihor, CAPIROM Sântandrei, Celestica Oradea, Teatru „Regina Maria" Oradea, Serviciul Salvamont - Salvaspeo Bihor, Speocristal Oradea, Centrul de Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, SC Viruna etc., studenți și cadre didactice de la alte facultăți, elevi de la diferite licee din Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:56:10 Ora standard a Europei de Est