Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Premiul I la Concursul național „Alege! Este dreptul tău”

La etapa județeană, Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta a câștigat

Premiul I la Concursul național „Alege! Este dreptul tău”

Accesul la internet din ultimii ani a dus la dezvoltarea comerţului online, devenind astăzi cel mai important comerț pentru tineri. Mediul online reprezintă un mediu atractiv pentru tineri. Informația transmisă prin imagini, trendurile în modă, în muzică și în modalitățile de a-și petrece timpul liber captează atenția tinerilor, de multe ori pentru ore în șir de-a lungul unei zile.

Comerțul online este însă unul mult mai complicat, având mult mai multe capcane pentru tinerii consumatori. Comercianţii cunosc situaţia slabei informări a populaţiei despre drepturile lor legale, serviciile comerciale comercializate online şi profită pe această cale, încălcând legea consumatorului, dar, în acelaşi timp, mărindu-şi încasările, profitul, iar consumatorii rămânând cu pagubele.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (A.N.P.C.) este instituție publică și funcționează ca organ de specialitate al Administrației publice centrale, în subordinea Guvernului, care coordonează și realizează strategia și politica Guvernului în domeniul protecției consumatorilor, acționează pentru prevenirea și combaterea practicilor care dăunează vieții, sănătății, securității și intereselor economice ale consumatorilor.
În ultimii ani, prin acţiunile concrete ale A.N.P.C.-ului, agenţii economici se simt obligaţi să respecte drepturile consumatorilor. Aceste situaţii mai sunt determinate şi de lipsa de încredere a consumatorilor în organismele  A.N.P.C., de mentalitatea care refuză să se informeze, refuză să ia atitudine în faţa problemelor negative ale comercianţilor sau chiar dacă au informaţii, nu ştiu s-o folosească, adică s-o pună în practică (cui, unde, cum, ...?). În momentul în care tânărul învaţă despre drepturile sale în calitate de consumator, el va şti să aleagă dintre produsele şi serviciile de pe piaţă pe cele care corespund cel mai bine intereselor lor. El va şti să sesizeze abuzurile operatorului economic, va şti să ceară calitate, determinând astfel educarea chiar și a operatorilor economici în a le respecta drepturile legale de consumatori, inclusiv etica comercială.
Ministerul Educației și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor organizează anual Concursul național ,,Alege! Este dreptul tău!'' în scopul formării unor noi generații de consumatori informați, conștienți de drepturile lor legitime. Anul acesta, sâmbătă, 26 martie, a fost organizată etapa judeţeană a concursului național „Alege! Este dreptul tău", ediția a XVIII-a 2022, având ca temă ,,Influența practicilor comerciale incorecte asupra deciziei tânărului consumator" pentru elevii clasele IX-XI. Concursul a constat în susţinerea unui test grilă, redactarea unui eseu cu tema „Cumpăr online şi ştiu ce drepturi am" și susținerea publică a temei (prezentare în PowerPoint).
Concursul s-a desfășurat la Colegiul Economic „Partenie Cosma" din Oradea, iar elevii concurenți (elevi din clasele IX - XI), au provenit de la liceele din Oradea și județ. La actuala etapă județeană, Liceul Tehnologic Nr. 1 din Salonta a obținut premiul I, cu eleva Ciurar Angela, din clasa a IX-a A și o mențiune cu elevul Boroș Paul Andrei, din clasa a IX-a A, pe care-i felicităm. Elevei Ciurar Angela îi urăm mult succes la etapa națională, care se va desfășura în luna iunie 2022, la Eforie (Profesori coordonatori: Anton Floare și Neaga Florica).
***
Comerțul online este într-un proces de creștere accelerată fiind o afacere care se bazează pe relația de încredere într-o măsură mult mai mare decât în comerțul tradițional, iar mediul virtual expune consumatorul la noi riscuri.
Studiind legislația pentru concurs, elevii au reținut faptul că fiecare consumator din UE are dreptul să primească din partea unui comerciant informații esențiale clare, corecte și inteligibile despre un produs sau un serviciu, înainte de efectuarea unei achiziții online (,,Un om informat valorează cât doi! - Un om informat este protejat).
Concluzionăm faptul că toţi actorii ar trebui să se implice în procesul de educaţie în domeniul protecției consumatorilor, statul, ONG-urile, organizaţiile consumatorilor, inclusiv instituțiile de învățământ, trebuie să ia toate măsurile pentru o cât mai bună informare a consumatorilor pentru cunoașterea drepturilor acestora.
 „Educaţia are dificila misiune de a transmite o cultură acumulată de secole, dar şi o pregătire pentru un viitor, în bună măsură imprevizibil" (Jacques Delors).
Prof. Anton Floare &Neaga Florica-Maria

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 14:26:05 Ora standard a Europei de Est