Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dublu eveniment: 45 de ani de existență a instituției și acțiuni speciale în cadrul proiectului ,,Creștem împreună cu natura”

Miercuri, la Grădinița Nr. 27 - ,,Voinicel” din Oradea

Dublu eveniment: 45 de ani de existență a instituției și acțiuni speciale în cadrul proiectului ,,Creștem împreună cu natura”

Sub genericul ,,Copii fericiți, părinți mulțumiți", ieri (miercuri, 6 aprilie 2022), la împlinirea celor 45 de primăveri de existență a Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 27 - ,,Voinicel", s-au desfășurat, ,,cu porțile deschise" pentru părinți, acțiuni speciale în cadrul proiectului ,,Creștem împreună cu natura", finalizate cu o paradă a costumelor din materiale reciclabile.

Răspunzând invitației adresate de doamna profesor Natalia Coroiu, coordonatorul de proiect pe grădiniță, de a participa la manifestările organizate ieri, am văzut copii fericiți și părinți mulțumiți.
Grădinița ,,Voinicel" este o grădiniță ,,emblematică"
Din inițiativa Primăriei Oradea și Inspectoratului Școlar Județean Bihor, la 1 septembrie 2021, la nivelul învățământului preșcolar orădean, a avut loc o restructurare a grădinițelor, fiind create, prin comasare, adevărate grădinițe-,,mamut", vorba doamnei director Gabriela Pascar, precum: Grădinița Nr. 56 (împreună cu Grădinița Nr.28, director, prof. Daniela Lukacs), Grădinița Nr. 53 (cu patru structuri: grădinițele nr.14, 15,19 și 20, director, prof. Andrada Șulea), ori Grădinița Nr. 50 (cu încă trei structuri: grădinițele  nr. 44, 55 și 27, director, prof. Gabriela Pascar), o astfel de grădiniță -,,mamut", care are 89 de cadre didactice, personal didactic auxiliar și de îngrijire, 25 de grupe, cu 600 de copii.
Ieri, la Grădinița ,,Voinicel", doamna director Gabriela Pascar ne-a vorbit, printre altele, și despre istoricul Grădiniței Nr. 27, înființată în 1977 și devenită o grădinița ,,emblematică a Bihorului, fiind grădiniță de aplicație a Liceului Pedagogic, unde s-au format mii de cadre didactice pentru învățământul preșcolar, ca și mine. Și eu am absolvit Liceul Pedagogic în 2001 și am făcut practica pedagogică la această grădiniță", ne-a mărturisit, cu mândrie, doamna director Gabriela Pascar.
Joacă, zâmbet, iubire, culoare, emoție și visare
Sunt atribute ale copiilor și activităților din cele șase grupe de voinicei fericiți, care, miercuri, i-au bucurat pe părinții lor prezenți în sălile de grupă, la activitățile speciale de proiect și la parada costumelor.
Așa după cum aflasem de la doamna profesor Natalia Coroiu, coordonatorul de proiect, pe agenda zilei, au fost cuprinse mai multe acțiuni: vizitarea grădiniței, cu activități speciale, desfășurate în sălile de grupă, unde au fost organizate ateliere pentru părinți și copiii lor; un moment festiv evocator, urmat de un moment artistic (coordonat de doamna prof. Elisabeta Moțica), pregătirea și desfășurarea paradei...
,,Doresc să precizez faptul că proiectul ,,Creștem împreună cu natura", derulat de Fundația Comunitară Oradea și susținut de Russmedia, cu sprijinul VPK Packaging, în cadrul programului Plantropolis, dedicat instituțiilor de învățământ preșcolar și primar din Oradea, a ajuns la etapa a doua, începând cu luna martie. În prima etapă (derulată în perioada 1-28 februarie), am desfășurat activități ce au avut ca scop conștientizarea importanței colectării și trierii selective a deșeurilor în cinci fracții, în vederea reciclării, pentru reducerea poluării și menținerea unui mediu mai curat și sănătos, iar această primă etapă, dorim să o finalizăm astăzi (ieri - n.n.) cu o paradă a costumelor confecționate din materiale reciclabile", ne-a precizat doamna profesor Natalia Coroiu.
,,21 de instituții care vor avea în curte mici grădini urbane"
Despre desfășurarea și amploarea acestui proiect, aveam să aflăm amănunte de la reprezentantul Fundației Comunitare Oradea, doamna Maria Ursu, coordonatorul de proiect, prezent, ieri, la Grădinița Nr. 27.
,,La proiectul ,,Creștem împreună cu natura", derulat de Fundația Comunitară Oradea și susținut de Russmedia, cu sprijinul VPK Packaging, lansat pe 15 octombrie 2021, în cadrul programului Plantropolis, dedicat instituțiilor de învățământ preșcolar și primar din Oradea, s-au înscris și au câștigat finanțare, în valoare totală de peste 27.000 de euro, 21 de instituții de învățământ, dar nu numai, din Oradea, cuprinzând peste 4.000 de copii; finanțarea se face în funcție de numărul de beneficiari, de la 4.000 de lei la 8.500 de lei, suma maximă care poate fi acordă unei unități de învățământ.
Așa după cum ați aflat, scopul final al proiectului nostru este de a oferi copiilor oportunitatea de a interacționa cu natura, dar și de a învăța într-un mod plăcut și interactiv despre cum cresc, se dezvoltă și rodesc plantele, învățând nu numai să grădinărească, ci și să se bucure împreună de activități desfășurate în aer liber și de rodul propriilor lor eforturi depuse în cultivarea legumelor și plantelor medicinale (aromate) în cadrul micilor grădini urbane create în curțile grădinițelor și școlilor", a conchis doamna Maria Ursu, coordonatorul de proiect.
La manifestările de ieri de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 27 - ,,Voinicel", au participat și alți invitați... de suflet, între care fostul director al instituției, doamna profesor Georgeta Druță, care a slujit această instituție, ca și cadru didactic, timp de 44 de ani.
La mulți ani rodnici și fericiți, stimate doamne educatoare, dragi copii și părinți, slujitori și beneficiari ai acestei grădinițe emblematice!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (111 poze) în Galeria foto: Dublu eveniment: 45 de ani de existență a instituției și acțiuni speciale în cadrul proiectului ,,Creștem împreună cu natura”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 23:17:11 Ora de vară a Europei de Est